Η μαστίχα Χίου, γνωστή για τις πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητές της, αναδεικνύεται ως μια υποσχόμενη “θεραπεία” για το λίπος στο ήπαρ. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι βιοδραστικές ενώσεις της, όπως τα τριτερπενοειδή, μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων και στη μείωση της φλεγμονής. Η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φυσικών θεραπευτικών στρατηγικών κατά της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, εστιάζοντας στους ευεργετικούς μηχανισμούς της μαστίχας.
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει πιστοποιήσει πολλά από τα οφέλη της κατανάλωσης μαστίχας. Μία γενική εκτίμηση δείχνει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο περιέχουν τουλάχιστον 70 ουσίες, οι οποίες έχουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Η φυσική ρητίνη της μαστίχας Χίου έχει κεντρίσει την προσοχή των ερευνητών λόγω της αποδεδειγμένης θεραπευτικής δράσης των οργανικών χημικών ουσιών της, των τριτερπενοειδών. Τα οφέλη της μαστίχας Χίου, υποστηρίζει και μία έρευνα με ελληνική συμμετοχή, η οποία τονίζει ότι για τη μελλοντική θεραπεία του λιπώδους ήπατος μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο προϊόν. Μάλιστα, ανέδειξε την ιαματική δυναμική της μαστίχας Χίου σε μεταβολικές δυσλειτουργίες που προξενεί η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.
Τα ακατέργαστα «δάκρυα του μαστιχόδεντρου», παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών παθήσεων και έχουν αξιοποιηθεί πολλάκις, στη φαρμακευτική παραγωγή. Στις ευεργετικές ιδιότητές της μαστίχας Χίου συγκαταλέγονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντιδιαβητικές δράσεις και βάσει τελευταίων μελετών, το χημικό προφίλ της μαστίχας Χίου επικουρεί στη στόχευση των υποδοχέων που εμπλέκονται σε μεταβολικές και φλεγμονώδεις οδούς.
Η μελέτη εξέτασε 16 τριτερπενοειδείς ενώσεις από τη ρητίνη Chios mastiha χρησιμοποιώντας προηγμένες υπολογιστικές τεχνικές. Οι ενώσεις αυτές αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να αλληλεπιδρούν με βασικούς υποδοχείς που συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου.
Ο συνδυασμός οφελών των βιοδραστικών ενώσεων της μαστίχας μπορεί να διακόψει την εξέλιξη της νόσου μέσω:
- ενεργοποίησης ενός πολύ σημαντικού ρυθμιστή του μεταβολισμού των λιπιδίων στο ήπαρ- τον PPAR-α – προάγοντας έτσι τη εύρυθμη μεταβολική διαδικασία των λιπιδίων
- μείωσης της φλεγμονής και της ίνωσης, μέσα από την αλληλεπίδραση με τους υποδοχείς GR (υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών) και VEGFR2. Ο υποδοχέας VEGFR2 εκφράζεται στα κύτταρα, παρέχοντας προστασία έναντι σε καρκινώματα και λεμφώματα
- ρύθμισης της «καταπόνησης» του σώματος από την οξείδωση- οξειδωτικού στρες- και συντονισμού της λειτουργίας των μιτοχονδρίων
Η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών για την πάθηση και άλλες μεταβολικές διαταραχές με καλύτερη πρώτη ύλη τη φύση.
Η νόσος απαιτεί φαρμακολογικούς παράγοντες πολλαπλών στόχων που να διακόπτουν την παθολογική αγγειογένεση χωρίς να διαταράσσουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και των λιπιδίων και να θέτουν σε κίνδυνο προστατευτικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα τριτερπενοειδή, τα οποία αποτελούν έως και το 70% της ρητίνης της μαστίχας, προσφέρουν ένα φυσικό μείγμα χημικά διαφορετικών ενώσεων με συνεργατική φαρμακολογική δράση. Επίσης, ο συνδυασμός βιοδραστικών ενώσεων και όχι ένα μόνο μόριο μπορεί να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις αλληλένδετες μεταβολικές οδούς της πάθησης. Οι ενώσεις αυτές παρουσίασαν υψηλά επίπεδα σύνδεσης με ανοσολογικούς μηχανισμούς άμυνας– τους LXR, GR, MC4R και PPARγ- και χαμηλότερα επίπεδα συσχέτισης με ευαίσθητους αγγειακούς παράγοντες, υποδοχείς και πρωτεΐνες όπως τα PPARα, AMPK και VEGFR.
Η πρόσφατη έρευνα μοριακής βιολογίας πραγματοποιήθηκε από το Novi Sad (Σερβία), Prince of Songkla (Ταϊλάνδη) και του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την συμμετοχή, των Ηλία Σμυρνιούδη, Γενικό Διευθυντή Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου/ Υπεύθυνο Έρευνας & Ανάπτυξης Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου / Επιστημονικό Διευθυντή Κέντρου Έρευνας Μαστίχας και Γιώργου Δεδούση, Καθηγητή Μοριακής Γενετικής-Διατροφογενετικής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής (ΕΔΔ).