Η αραίωση των μαλλιών είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει όλους, ανεξαρτήτως τύπου μαλλιών. Αν και συνδέεται συχνά με τη γήρανση, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ότι αναμενόταν, με σημάδια όπως λεπτότερη αλογοουρά ή πιο φαρδιά χωρίστρα. Υπάρχουν τρόποι να καθυστερήσετε αυτή τη διαδικασία και να διατηρήσετε την υγεία των μαλλιών σας, όπως η σωστή φροντίδα και η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων.
Μαζί με τις κηλίδες, τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, η αραίωση των μαλλιών είναι ένα ακόμη φυσικό μέρος της γήρανσης. Αν και συχνά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ό,τι θα περίμενατε. Αν έχετε παρατηρήσει ότι η αλογοουρά σας είναι πιο λεπτή, η χωρίστρα πιο φαρδιά ή ακόμα και ότι χάνετε περισσότερα μαλλιά στο ντους, δείτε τι μπορεί να συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Η αραίωση των μαλλιών συμβαίνει σε όλους – ανεξάρτητα από τον τύπο των μαλλιών σας
Πολλοί πιστεύουν ότι όσο πιο πυκνά είναι τα μαλλιά τους, τόσο λιγότερη πιθανή είναι η αραίωση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η αραίωση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Κι αυτό γιατί παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες πέρα από την πυκνότητα των μαλλιών.
Πίσω από την υφή και την πυκνότητα των μαλλιών σας – είτε είναι λεπτά ή χοντρά, σγουρά ή ίσια – είναι τα γονίδιά σας. Ο αριθμός των τριχοθυλακίων σας καθορίζεται πριν γεννηθείτε.
Οι περισσότεροι έχουν περίπου 100.000 στο τριχωτό της κεφαλής τους. Αυτός ο αριθμός δεν αυξάνει καθώς μεγαλώνουμε. Άρα η πυκνότητα των μαλλιών έχει σχέση με την ομοιόμορφη κατανομή των τριχοθυλακίων.
Αν είστε τυχεροί και έχετε πιο πυκνά κατανεμημένα τριχοθυλάκια, μπορεί να μην παρατηρήσετε αραίωση αμέσως. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, πιθανόν να παρατηρήσουμε σταδιακή απώλεια μαλλιών. Ένοχοι τα γονίδια και οι ορμόνες. Επειδή τα λεπτά μαλλιά είναι από τη φύση τους πιο ευαίσθητα και σπάνε ευκολότερα, η αραίωση είναι πιο έντονα ορατή.
Τι προκαλεί την αραίωση των μαλλιών με την πάροδο του χρόνου;
Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, επηρεάζοντας την υγεία των μαλλιών καθώς μεγαλώνουμε. Τα ανδρογόνα, συμπεριλαμβανομένης της διυδροτεστοστερόνης (DHT), ρυθμίζουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Αλλά τα υψηλά επίπεδα DHT συρρικνώνουν τα τριχοθυλάκια, οδηγώντας σε αραίωση.
Στις γυναίκες, η αραίωση έχει πιο γρήγορο ρυθμό κατά την εμμηνόπαυση, επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων φθίνουν. Τα οιστρογόνα λειτουργούν ως ‘προστατευτικός παράγοντας’ για τα τριχοθυλάκια. Βοηθούν στη διατήρηση του μεγέθους τους και παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης των μαλλιών. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων λιγοστεύουν, τα ανδρογόνα, όπως η DHT, επικρατούν. Στους άνδρες, η DHT είναι συνήθως ο κύριος παράγοντας απώλειας μαλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Καθώς η DHT παραμένει υψηλή στους άνδρες (και μπορεί να αυξάνει με την ηλικία), τα τριχοθυλάκια γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα στην ορμόνη, προκαλώντας σταδιακή αραίωση. Εκτός όμως από τη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών, τα μαλλιά είναι πιο άτονα και θαμπά, καθώς οι λεπτότερες τρίχες είναι πιο εύθραυστες.
Πότε ξεκινά η αραίωση των μαλλιών;
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά εξαρτάται από τα γονίδια και το φύλο. Στους άνδρες, η αραίωση συνήθως ξεκινά στα 20 ή 30. Στις γυναίκες, η αραίωση είναι πιο διάχυτη—βλέπουμε σταδιακή και ομοιόμορφη απώλεια πυκνότητας σε όλο το τριχωτό της κεφαλής. Και είναι πιο αισθητή στα 40 ή 50, ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση, όπως είπαμε. Μια φαρδύτερη χωρίστρα, μια πιο λεπτή αλογοουρά, μια υποχωρούσα γραμμή μαλλιών ή περισσότερες τρίχες στο μαξιλάρι ή στο ντους από το συνηθισμένο. Όλα αυτά είναι πρώιμα σημάδια αραίωσης.
Επίσης η κληρονομικότητα παίζει σπουδαίο ρόλο. Όσο περισσότερα άτομα στην οικογένεια σας έχουν αραιά μαλλιά, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσετε αραίωση.
Γιατί η αραίωση των μαλλιών διαφέρει σε άνδρες και γυναίκες;
Στους άνδρες, η αραίωση ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό μοτίβο. Ξεκινά από τη γραμμή των μαλλιών και τους κροτάφους και καταλήγει σε αραίωση στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Στις γυναίκες, η αραίωση είναι πιο διάχυτη στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Π.χ. ίσως παρατηρείτε ότι η χωρίστρα σας είναι πιο φαρδιά, αλλά χωρίς πλήρη φαλάκρα.
Η βασική αιτία αυτών των διαφορών είναι ο τρόπος που κάθε φύλο αντιδρά στα ανδρογόνα. Οι θύλακες των ανδρικών μαλλιών είναι πιο ευαίσθητοι στην ορμόνη DHT από νεαρή ηλικία. Γι’ αυτό και η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 20 έτη. Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια είναι πιο ανθεκτικά στη DHT μέχρι να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα των οιστρογόνων.
Πόση αραίωση είναι φυσιολογική;
Οι ειδικοί λένε ότι η απώλεια 50 -100 τριχών την ημέρα είναι φυσιολογική και μέρος του κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ξαφνική ή υπερβολική τριχόπτωση, μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης πάθησης. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός δερματολόγου ή τριχολόγου.
Μπορείτε να καθυστερήσετε τη διαδικασία;
Η διατήρηση της υγείας των μαλλιών είναι εφικτή! Ο περιορισμός του θερμού styling και των σφιχτών χτενισμάτων, η αποφυγή επιθετικών τεχνικών επεξεργασιών και η κατανάλωση πρωτεϊνών βελτιώνουν αισθητά την κατάσταση. Επιπλέον, η τοπική χρήση Minoxidil 5% μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των μαλλιών.