Συμβουλές για τη φροντίδα του θυρεοειδούς σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού μας, και η φροντίδα του είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Στο άρθρο αυτό, ο διακεκριμένος χειρουργός θυρεοειδούς κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για την πρόληψη και την αναγνώριση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. Από τη σημασία της διατροφής έως τις τακτικές εξετάσεις, οι οδηγίες του αναδεικνύουν πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον θυρεοειδή μας υγιή και λειτουργικό.

Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας που παράγει τις ορμόνες και ρυθμίζουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας. Με δυο λόγια είναι ο πλοηγός του οργανισμού μας.

Έτσι ζητήσαμε από τον πλέον ειδικό, τον διακεκριμένο κ. Σταύρο Τσιριγωτάκη MDFACS Χειρουργό Θυρεοειδούς, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς ΙΑΣΩ, να μας δώσει τις συμβουλές του ώστε να φροντίζουμε σωστά το θυρεοειδή μας, αλλά και να εντοπίσουμε τα σημάδια, που θα σημάνουν alert όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά… Τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στους ειδικούς. 

Γυναίκα πιάνει τον θυρεοειδή της. Για κόνσεπτ Θυρεοειδή
Credit: 123RF

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού κάτω από το μήλο του Αδάμ και ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια. 

Ενδοκρινής αδένας σημαίνει ότι παράγει τις ορμόνες, οι οποίες φεύγουν από τον θυρεοειδή, πηγαίνουν σε άλλα όργανα και ρυθμίζουν την λειτουργία τους. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και για αυτό το λόγο ονομάζεται και «πλοηγός του οργανισμού».

Η δυσλειτουργία του είναι πηγή προβλημάτων υγείας, που μπορεί να ταλαιπωρούν αρκετά τον άνθρωπο.

Επειδή τα συμπτώματα από τον θυρεοειδή δεν είναι ειδικά, οι περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν πρόβλημα στο θυρεοειδή τους, δεν το γνωρίζουν και ταλαιπωρούνται χρόνια. Επομένως είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε γρήγορα τα συμπτώματα αλλά και να τον φροντίζετε σωστά ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσει.

Τα πρώτα σημάδια…

Χωρίς να γίνετε υποχόνδριοι, καλό είναι να εξετάζετε κατά περιόδους το λαιμό αλλά και τον θυρεοειδή σας. 

  • Σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου πρηξίματος στο λαιμό, ενόχλησης, βήχα ή αλλαγή στη χροιά της φωνής σας για πάνω από 2 εβδομάδες, τότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Το ιστορικό ύπαρξης κάποιας πάθησης θυρεοειδούς, σε άλλα μέλη της οικογένειας σας επιβάλει τον τακτικό έλεγχο του θυρεοειδή σας. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο.
Γυναίκα εξετάζεται από τον γιατρό της για θυρεοειδή
Credit: 123RF

Κάνουμε τακτικά εξέταση αίματος

Για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του θυρεοειδούς, είναι δυνατή η μέτρηση της TSH μέσω εξέτασης αίματος. Η TSH αντιστοιχεί στην ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση για να διεγείρει τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να παρουσιάζεται και με παθολογικές τιμές στην εξέταση αίματος των ορμονών Τ3 και Τ4. Αν συμβαίνει αυτό στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι συνήθως με τις εξετάσεις αίματος βλέπουμε ποια είναι η λειτουργία του θυρεοειδούς.

Για να δούμε όμως πως είναι ο θυρεοειδής, θα πρέπει να κάνουμε ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς. Μπορεί σε κάποιον ασθενή ο θυρεοειδής να λειτουργεί φυσιολογικά, αλλά να έχει έναν ή πολλούς όζους ή ο αδένας να είναι αρκετά μεγάλος και να μπαίνει μέσα στο θώρακα ή ακόμα και να υποκρύπτει κακοήθεια.

Επομένως ο συνδυασμός αιματολογικών εξετάσεων με το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελεγχθεί πλήρως ο θυρεοειδής σας αδένας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ η εμφάνιση κακοηθειών στο θυρεοειδή, δυστυχώς. Τώρα πλέον βλέπουμε κακοήθειες στο θυρεοειδή ακόμα και σε παιδιά που παλαιότερα αυτό δεν το βλέπαμε.

Ο ένας λόγος για αυτή την αύξηση εμφάνισης κακοηθειών στο θυρεοειδή αφενός είναι η ακτινοβολία (πυρηνικό ατύχημα, Τσέρνομπιλ κλπ) και αφετέρου η βελτιστοποίηση τόσο των διαγνωστικών εξετάσεων, όσο και της μεγάλης εξειδίκευσης των γιατρών. Αυτά βοηθούν στον πιο γρήγορο εντοπισμό του προβλήματος.

Γυναίκα εξετάζεται από τον γιατρό της για θυρεοειδή
Credit: 123RF

Το ιώδιο στη διατροφή μας

Για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, ο θυρεοειδής χρειάζεται επαρκή ποσότητα ιωδίουΤο ιώδιο το προσλαμβάνει από τις τροφές.

Η θάλασσα είναι βασική πηγή, που μέσω των θαλασσινών και ορισμένων ψαριών όπως ο σολομός, ο μπακαλιάρος και τα αφρόψαρα, παρέχουν σημαντική ποσότητα ιωδίου.

Παλαιότερα, οι άνθρωποι που ζούσαν σε ορεινές περιοχές είχαν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης θυρεοειδοπάθειας. Αυτός ήταν και ο λόγος, που το μαγειρικό αλάτι εμπλουτίστηκε με ιώδιο. Από τότε η αύξηση εμφάνισης θυρεοειδοπάθειας σε ανθρώπους ορεινών περιοχών, περιορίστηκε πολύ.

Προσοχή χρειάζεται σε όσους πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν με μεγάλη φειδώ θαλασσινά και όστρακα.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο
Credit: 123RF

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς. Ωστόσο, συντίθεται από τον οργανισμό μόνο υπό τη δράση των ακτίνων UV, η οποία απαιτεί τακτική έκθεση στον ήλιο.

Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν, όπως το χειμώνα, η βιταμίνη D μπορεί να λαμβάνεται με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής. Αυτό θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D
Credit: 123RF

Σελήνιο και ψευδάργυρος

Τα ιχνοστοιχεία έχουν ρυθμιστική δράση στη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με το σελήνιο, το οποίο βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης, σε μανιτάρια, κρόκους αυγών, ψάρια ή ελαιούχους σπόρους όπως κάσιους, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα.

Τα κάσιους είναι πολύ καλή πηγή σεληνίου αλλά χρειάζεται προσοχή. Δεν πρέπει να τρώτε περισσότερα από 5-6 κάσιους την ημέρα.

Ευεργετική είναι και η δράση του ψευδαργύρου, που υπάρχει ειδικά στα στρείδια, σε ορισμένα τυριά και το κακάο.

Γυναικείο χέρι έχει κάσιους στην παλάμη και το τρώει
Credit: 123RF

Προσοχή σε κάποιες τροφές …

Για να προωθήσετε την καλή υγεία του θυρεοειδούς, πρέπει να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα όπως το λάχανο πρέπει να περιορίζονται.

Τροφές όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κόκκινο λάχανο, το λευκό λάχανο, θα εμποδίζουν τον θυρεοειδή αδένα να συνθέσει σωστά τις θυρεοειδικές ορμόνες, επειδή αυτές οι τροφές περιέχουν φυσικά αντιθυρεοειδικά φάρμακα.

Στο κάπνισμα λέμε όχι …

Το κάπνισμα φαίνεται ότι ευεργετεί την ανάπτυξη όζων που μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς.

Επιπλέον, φαίνεται ότι το κάπνισμα εμποδίζει την δράση των φαρμάκων, που λαμβάνει κάποιος όταν έχει θυρεοειδοπάθεια.

Δεν συνιστάται λοιπόν να καπνίζετε κατά μείζονα λόγο, όταν υποφέρετε από προβλήματα θυρεοειδούς.

Γυναίκα κόβει ένα τσιγάρο
Credti: 123RF

Διαχειριζόμαστε το άγχος

Το άγχος επιβαρύνει τον οργανισμό μας, συμβάλλει στην εμφάνιση διαταραχών και τονίζει τις ήδη υπάρχουσες.

Για την προώθηση της καλής υγείας του θυρεοειδούς, αλλά και γενικότερα του οργανισμού μας, συνιστάται άσκηση χαμηλής δραστηριότητας όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός. Έτσι θα ανακουφιστείτε σημαντικά από την ένταση.

Ασκήσεις γυμναστικής
Credit: Ania Tippkemper/Instagram

Τακτική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει ολόκληρο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του θυρεοειδούς, και τον διατηρεί υγιή. Κάθε άθλημα είναι κατάλληλο αρκεί να μας ικανοποιεί.

Η γυμναστική, η κολύμβηση ή κάποια άλλη δραστηριότητα, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό για 20 – 30 λεπτά, για 5 ημέρες την εβδομάδα ευεργετούν ολόκληρο τον οργανισμό, αλλά και την θυρεοειδική λειτουργία.

Σημειώστε ότι, η έντονη άθληση δεν συνιστάται εάν έχει γίνει πρόσφατη επέμβαση θυρεοειδούς. 

Γυναίκα αμέσως μετά την άθλησή της
Credit: 123RF

Ενδοκρινικοί (ορμονικοί) διαταράκτες 

Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούμε στις συσκευασίες συντήρησης, στα πλαστικά και στα καθαριστικά, στα εντομοκτόνα ή τα εντομοαπωθητικά, στα καλλυντικά και σε πληθώρα άλλων προϊόντων φαίνεται να επηρεάζουν την δράση των ορμονών και ονομάζονται «Ενδοκρινικοί (ορμονικοί) διαταράκτες».

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες μειώνουν την ευαισθησία των υποδοχέων του θυρεοειδούς. Βρίσκονται παντού, τόσο στο περιβάλλον μας, όσο και στο φαγητό μας.

Φροντίζουμε να αγοράζουμε σαμπουάν και αφρόλουτρα χωρίς φθαλικές ενώσεις, να εντάξουμε τα βιολογικά στη ζωή μας και να επιλέγουμε δοχεία τροφίμων χωρίς δισφαινόλη Α.

Από τον κΣταύρο Τσιριγωτάκη MD, FACS Χειρουργό Θυρεοειδούς, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς ΙΑΣΩ.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Καινοτόμο επίτευγμα μαθητών: Επιτραπέζιο παιχνίδι διάσωσης “Save Me”

Δεκατέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι πρώτων βοηθειών "Save Me", σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES και τον...

Το θαυματουργό ρόφημα που εξαφανίζει το πρήξιμο στην κοιλιά – Πιείτε το πριν από το γεύμα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα φυσικό ρόφημα που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά, αποτελούμενο από κύμινο, λεμόνι και μέλι. Το ρόφημα παρασκευάζεται αναμειγνύοντας αυτά τα συστατικά σε χλιαρό...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρή κλινική σημασία της υπνηλίας και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, που...

Κέντρα Υγείας: Ξεπέρασαν τα 10.000 περιστατικά σε μόλις 3 εβδομάδες όσα εντάχθηκαν στο σύστημα εφημεριών

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών στην Αττική, καταγράφηκαν πάνω από 10.000 επείγοντα περιστατικά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπνηλίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, τονίζεται...

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μάχη εξόντωσης των μικροβίων με 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας προχωρά σε δραστικά μέτρα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τοποθετώντας 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία, με στόχο την επέκταση σε 120 μέχρι το 2027. Η...

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Οι αιμορραγικές διαταραχές πλήττουν εξίσου και τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας αναδεικνύει την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και φροντίδας για γυναίκες που πλήττονται από αιμορραγικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες...

ΠΟΥ: Αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με στόχο την αποφυγή αποδιοργάνωσης και ανταγωνισμού για πόρους, όπως...

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τοξικές ουσίες στα στρώματά τους που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτει ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες από τα στρώματά τους, οι οποίες...

Η γυναίκα που ανιχνεύει με τη μύτη της το Πάρκινσον: Μια συγκλονιστική ιστορία με άρωμα ελπίδας

Η Joy Milne, μια 75χρονη πρώην νοσοκόμα από τη Σκωτία, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της όσφρησης. Η ιστορία της αναδεικνύει την...

Αγωνία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Δράμας: Τραγική υποστελέχωση των Επειγόντων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Δράμας εκφράζει την αγωνία του για την υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Δράμας, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία...

Έξυπνα γυαλιά AI υπόσχονται να καταργήσουν το μπαστούνι των τυφλών

Ένα νέο πρωτότυπο ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το λευκό μπαστούνι. Σύμφωνα...

Πάσχα χωρίς γιατρούς σε 15 νησιά – Κραυγή αγωνίας από τις δομές υγείας

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας σε 15 ελληνικά νησιά είναι δραματική, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη για τις...

Τα θαύματα της τεχνολογίας: Η αξιοποίησή της μπορεί να θωρακίσει από τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες άνω των...

Το μυστηριώδες χρώμα που δεν υπάρχει – Το αντιλαμβάνεται μόνο ο εγκέφαλός μας

Το άρθρο εξερευνά την έννοια του χρώματος, επισημαίνοντας ότι αυτά που βλέπουμε είναι νοητικές κατασκευές του εγκεφάλου μας και όχι αντικειμενικές φυσικές οντότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρώμα magenta,...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται...

Γιατί η Pfizer εγκαταλείπει το “χρυσωρυχείο” των φαρμάκων αδυνατίσματος

Η Pfizer ανακοίνωσε την διακοπή της ανάπτυξης του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος danuglipron, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν σε ασθενή κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Παρά την αρχική προοπτική του φαρμάκου,...

Blue Origin: Επέστρεψε θριαμβευτικά η γυναικεία αποστολή στο διάστημα – Η Katy Perry γονάτισε και φίλησε το έδαφος [εικόνες-βίντεο]

Η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ιστορική γυναικεία αποστολή στο διάστημα, με επικεφαλής τη Λόρεν Σάντσεζ και συμμετοχές όπως της Κέιτι Πέρι και άλλων πέντε γυναικών. Οι έξι επιβάτες...

Beauty Sleep Cream: Η κορυφαία και βραβευμένη επιλογή!

Η Beauty Sleep Cream της Tzimas Cosmetics ανακηρύχθηκε η αγαπημένη επιλογή του κοινού σε πρόσφατο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η δεύτερη φορά...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ