Τι είναι το σπάνιο σύνδρομο GBS που μπορεί να φέρει σε «βουβό θάνατο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (GBS) έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ινδία, ιδίως στην πόλη Πουνέ, όπου έχουν αναφερθεί περίπου 160 περιπτώσεις από την αρχή του έτους. Το GBS είναι μια σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή που οδηγεί σε ταχεία μυϊκή αδυναμία και μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμη και «βουβό» θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Με την εμφάνιση περιστατικών που σχετίζονται με λοιμώξεις από το παθογόνο campylobacter jejuni, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Ανησυχία προκαλεί η έξαρση του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré Syndrome ή απλά GBS) στην Πουνέ της Ινδίας, μια πόλη 6,2 εκατομμυρίων κατοίκων, στα κεντροδυτικά της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρα του πλανήτη.

Η Πουνέ εδρεύει στην πολιτεία Μαχαράστρα, στην οποία μένουν πάνω από 112 εκατομμύρια άνθρωποι και στην οποία υπάγεται η Μουμπάι, πρωτεύουσα της Ινδίας. Μάλιστα, τις δύο πόλεις χωρίζει μια απόσταση μικρότερη των 150 χιλιομέτρων.

Όσο για το σύνδρομο, είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση όλου του ανθρώπινου σώματος. Ο ασθενής μπορεί να χάσει μέχρι την ομιλία και την αναπνοή του, με αποτέλεσμα -εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα- να υποστεί έναν «βουβό» θάνατο.

Ενδεικτική είναι μια περίπτωση που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC, σε άρθρο με το οποίο περιγράφει την έξαρση του συνδρόμου. Τον περασμένο μήνα, μια δασκάλα στην Πουνέ βρήκε τον 6χρονο γιο της αναστατωμένο με μια εργασία που του είχε δώσει να κάνει.

«Είχα σβήσει κάποιες λέξεις και του ζήτησα να τις γράψει. Υπέθεσα ότι ήταν θυμωμένος και γι’ αυτό δεν κρατούσε σωστά το μολύβι», ανέφερε η γυναίκα στην εφημερίδα Indian Express. Ωστόσο, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η αδυναμία του μικρού να κρατήσει το μολύβι, ήταν το πρώτο σημάδι του συνδρόμου Γκιλαίν-Μπαρέ.

Μέσα σε λίγες ημέρες το αγόρι μεταφέρθηκε στην Εντατική, χωρίς να μπορεί να κουνήσει τα χέρια ή τα πόδια του. Καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε, έχασε την ικανότητά του να τρώει και να καταπίνει, να μιλά και τελικά να αναπνέει. Η υποστήριξή του με μηχανικά μέσα κρίθηκε απαραίτητη, κάτι που φαίνεται να του έσωσε τη ζωή, αφού τώρα ο 6χρονος είναι καλύτερα και αναρρώνει.

Το αγόρι αυτό είναι μεταξύ των περίπου 160 περιπτώσεων GBS που έχουν αναφερθεί από τις αρχές Ιανουαρίου στην Πούνε, ένα κέντρο εκπαίδευσης και πληροφορικής στην Ινδία, που περικυκλώνεται από βιομηχανικές πόλεις και χωριά. Επίσης, καταγράφηκαν πέντε ύποπτοι θάνατοι.

Αυτήν τη στιγμή, 48 ασθενείς νοσηλεύονται στην Εντατική, 21 με μηχανική υποστήριξη, ενώ 38 έχουν πάρει εξιτήριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των τοπικών Αρχών.

Τα σημάδια για το σύνδρομο που προκαλεί συναγερμό την Ινδία

To GBS ξεκινά με μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα πόδια και τα χέρια, ακολουθούμενο από μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ξεκινώντας συνήθως από τα χέρια και τα πόδια. Στη συνέχεια συχνά εξαπλώνονται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται.

Περίπου το 15% των ανθρώπων που «χτυπά» το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ, αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς απαιτείται η υποστήριξή τους από μηχανικό αερισμό.

Ορισμένοι ασθενείς επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που διαπιστωθεί σοβαρή αδυναμία, η άμεση θεραπεία με ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες ή πλασμαφαίρεση, μαζί με υποστηρικτική φροντίδα, θα οδηγήσει σε καλή ανάκαμψη. Ωστόσο, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως χρόνια, ενώ περίπου το ένα τρίτο μπορεί να υποστεί κάποια μόνιμη παράλυση.

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Το αναφερόμενο ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 3 και 13%, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ποιότητα της υποστήριξης της υγειονομικής περίθαλψης.

Πώς ξέσπασε το GBS στην Πουνέ και η σύνδεση με τον εμβολιασμό

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ είναι σπάνιο, με μία ή δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες και τα δύο φύλα και όλα τα μέρη του κόσμου έχουν παρόμοια ποσοστά ασθένειας.

Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες, όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Υπάρχει ένας αριθμός υποτύπων με βάση τις περιοχές αδυναμίας, τα αποτελέσματα των μελετών αγωγιμότητας νεύρων και την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων.

Το ξέσπασμα στην Πούνε εντοπίζεται σε ένα παθογόνο που ονομάζεται campylobacter jejuni, η κύρια αιτία τροφιμογενών λοιμώξεων και ο μεγαλύτερος παράγοντας του GBS παγκοσμίως.

Η σχέση μεταξύ των δύο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1990 σε αγροτική περιοχή της Κίνας, όπου το παθογόνο ήταν κοινό στα κοτόπουλα και τα κρούσματα GBS εμφανίζονταν κάθε μουσώνα, καθώς τα παιδιά έπαιζαν σε νερό μολυσμένο από περιττώματα πουλερικών ή παπιών.

Αν και η αιτία εκδήλωσης του συνδρόμου βρίσκεται σε μια «γκρίζα ζώνη», ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης τους.

Πιο πρόσφατα, οι βλαστοί που συνδέονται με το παθογόνο σε όλο τον κόσμο έχουν ενημερωθεί. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023, το Περού ανέφερε περισσότερες από 200 ύποπτες περιπτώσεις εκδήλωσης του GBS, καθώς και τουλάχιστον τέσσερις θανάτους.

Η έξαρση αυτή του συνδρόμου οδήγησε την κυβέρνηση της χώρας στη Νότια Αμερική να δηλώσει μια κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης και να ενισχύσει τα μέτρα δημόσιας υγείας. Τα δύο τρίτα των περιπτώσεων που κρίθηκαν ύποπτα, συνδέονταν με το campylobacter.

Το 2015, η Βραζιλία ανέφερε μια ομάδα περιπτώσεων με σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ που συνδέονται με τον ιό Ζίκα.

Το πιο ανησυχητικό για το GBS είναι πως ενδέχεται να εκδηλωθεί ακόμη και σε χώρες που έχουν πιο καλές δομές για να υποστηρίξουν την υγιεινή ζωή του πληθυσμού τους. Βεβαίως, η εκδήλωση του συνδρόμου συνδέεται σαφώς λιγότερο με το campylobacter.

Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό.

Το BBC τονίζει στο άρθρο του ότι τα εμβόλια σπάνια ενεργοποιούν GBS, αλλά αναφέρθηκε ότι ένα εμβόλιο κατά της Covid συνδέθηκε με λίγες εκατοντάδες περιπτώσεις εκδήλωσης του στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021.

Πηγή: BBC / ieidiseis.gr

 

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Καινοτόμο επίτευγμα μαθητών: Επιτραπέζιο παιχνίδι διάσωσης “Save Me”

Δεκατέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι πρώτων βοηθειών "Save Me", σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES και τον...

Το θαυματουργό ρόφημα που εξαφανίζει το πρήξιμο στην κοιλιά – Πιείτε το πριν από το γεύμα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα φυσικό ρόφημα που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά, αποτελούμενο από κύμινο, λεμόνι και μέλι. Το ρόφημα παρασκευάζεται αναμειγνύοντας αυτά τα συστατικά σε χλιαρό...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρή κλινική σημασία της υπνηλίας και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, που...

Κέντρα Υγείας: Ξεπέρασαν τα 10.000 περιστατικά σε μόλις 3 εβδομάδες όσα εντάχθηκαν στο σύστημα εφημεριών

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών στην Αττική, καταγράφηκαν πάνω από 10.000 επείγοντα περιστατικά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπνηλίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, τονίζεται...

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μάχη εξόντωσης των μικροβίων με 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας προχωρά σε δραστικά μέτρα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τοποθετώντας 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία, με στόχο την επέκταση σε 120 μέχρι το 2027. Η...

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Οι αιμορραγικές διαταραχές πλήττουν εξίσου και τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας αναδεικνύει την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και φροντίδας για γυναίκες που πλήττονται από αιμορραγικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες...

ΠΟΥ: Αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με στόχο την αποφυγή αποδιοργάνωσης και ανταγωνισμού για πόρους, όπως...

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τοξικές ουσίες στα στρώματά τους που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτει ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες από τα στρώματά τους, οι οποίες...

Η γυναίκα που ανιχνεύει με τη μύτη της το Πάρκινσον: Μια συγκλονιστική ιστορία με άρωμα ελπίδας

Η Joy Milne, μια 75χρονη πρώην νοσοκόμα από τη Σκωτία, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της όσφρησης. Η ιστορία της αναδεικνύει την...

Αγωνία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Δράμας: Τραγική υποστελέχωση των Επειγόντων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Δράμας εκφράζει την αγωνία του για την υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Δράμας, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία...

Έξυπνα γυαλιά AI υπόσχονται να καταργήσουν το μπαστούνι των τυφλών

Ένα νέο πρωτότυπο ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το λευκό μπαστούνι. Σύμφωνα...

Πάσχα χωρίς γιατρούς σε 15 νησιά – Κραυγή αγωνίας από τις δομές υγείας

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας σε 15 ελληνικά νησιά είναι δραματική, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη για τις...

Τα θαύματα της τεχνολογίας: Η αξιοποίησή της μπορεί να θωρακίσει από τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες άνω των...

Το μυστηριώδες χρώμα που δεν υπάρχει – Το αντιλαμβάνεται μόνο ο εγκέφαλός μας

Το άρθρο εξερευνά την έννοια του χρώματος, επισημαίνοντας ότι αυτά που βλέπουμε είναι νοητικές κατασκευές του εγκεφάλου μας και όχι αντικειμενικές φυσικές οντότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρώμα magenta,...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται...

Γιατί η Pfizer εγκαταλείπει το “χρυσωρυχείο” των φαρμάκων αδυνατίσματος

Η Pfizer ανακοίνωσε την διακοπή της ανάπτυξης του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος danuglipron, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν σε ασθενή κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Παρά την αρχική προοπτική του φαρμάκου,...

Blue Origin: Επέστρεψε θριαμβευτικά η γυναικεία αποστολή στο διάστημα – Η Katy Perry γονάτισε και φίλησε το έδαφος [εικόνες-βίντεο]

Η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ιστορική γυναικεία αποστολή στο διάστημα, με επικεφαλής τη Λόρεν Σάντσεζ και συμμετοχές όπως της Κέιτι Πέρι και άλλων πέντε γυναικών. Οι έξι επιβάτες...

Beauty Sleep Cream: Η κορυφαία και βραβευμένη επιλογή!

Η Beauty Sleep Cream της Tzimas Cosmetics ανακηρύχθηκε η αγαπημένη επιλογή του κοινού σε πρόσφατο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η δεύτερη φορά...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ