Αυτή η τροφή επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας – νέα έρευνα το επιβεβαιώνει!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Neurology” επισημαίνει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, το οποίο φαίνεται να επιβαρύνει τη γνωστική λειτουργία και να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα, που περιλάμβανε 133.771 άτομα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Αντίθετα, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρι, για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τα περιστατικά άνοιας και πρόωρης άνοιας ακόμα και σε ενήλικες που έχουν συμπληρώσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους σημειώνουν ανησυχητική άνοδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετοί επιστήμονες σπεύδουν να εξηγήσουν πως αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει τόσο ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ανθρώπινης ζωής όσο και ως αποτέλεσμα του τρόπου που ζούμε και τρεφόμαστε σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, μία έρευνα που έγινε σε βάθος πολλών δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”, έδειξε πως ένα συγκεκριμένο στοιχείο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γνωστικό μας επίπεδο, όπως και την ικανότητα μας να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και να ανακαλούμε πράγματα από τη μνήμη μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, η κατανάλωση του οποίου θεωρείται πως επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Μία έρευνα σε βάθος πολλών ετών

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε δείγμα 133.771 συνολικά ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Περίπου το 9% από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασε άνοια κάποια στιγμή στη ζωή του, σε βάθος χρόνου μέχρι και 40 χρόνια αργότερα.

Αυτό που εντόπισαν οι επιστήμονες από το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα “Mass General Brigham” του Ηarvard και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ ήταν πως τα άτομα τα οποία κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ήταν 13% πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, περίπου όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού. Από την άλλη, αντίστοιχη μελέτη έγινε και σε άτομα που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε καμία διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ικανότητα της σκέψης μας

Aκόμα, οι μελετητές μπήκαν στη διαδικασία να μετρήσουν τα επίπεδα της γνωστικής λειτουργίας σε δείγμα 17.458 γυναικών με μέσο όρο ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ μνήμης, σκέψης και αντίληψης, διαπιστώνοντας πως η γνωστική επεξεργασία ήταν χαμηλότερη στις γυναίκες με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

H επιτάχυνση της άνοιας

Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί εξέτεσαν τη λεγόμενη αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα είχαν ήδη αναφέρει προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε γνωστική έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις τους, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος εγκυμονεί κινδύνους για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, οι ειδικοί συνεχίζουν να πραγματοποιούν έρευνες πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Περπάτημα: Εξαφάνισε τις χρόνιες φλεγμονές με αυτό το 7ημερο πλάνο

Το περπάτημα αποδεικνύεται ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των χρόνιων φλεγμονών, οι οποίες είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ένα 7ήμερο...

5 fitness παγίδες που υπονομεύουν την πρόοδό σου – χωρίς καν να το συνειδητοποιείς

Το άρθρο αναλύει πέντε κοινές παγίδες που μπορεί να εμποδίζουν την πρόοδο στο fitness, ακόμη και για εκείνους που είναι συνεπείς στην άσκηση. Εστιάζει στο γεγονός ότι η αποκλειστική ενασχόληση...

Ποδήλατο: Τα θαύματά του στη φυσική κατάσταση και την ψυχική ευεξία

Η ποδηλασία αποδεικνύεται μια εξαιρετική επιλογή άσκησης, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ευεξία. Είναι μια χαμηλής έντασης δραστηριότητα που μπορεί να ασκηθεί από άτομα...

Εξαφανίζει λίπος χωρίς να τρέχεις! – Η 30λεπτη μαγική ρουτίνα περπατήματος που αποκαλύπτουν οι ειδικοί

Η 30λεπτη ρουτίνα περπατήματος που προτείνει ο γυμναστής Tyler Read προσφέρει μια αποτελεσματική εναλλακτική για την καύση λίπους χωρίς την ανάγκη τρεξίματος. Αυτή η φιλική προς τις αρθρώσεις μέθοδος περιλαμβάνει...

Eco fitness: Πώς θα γυμναστείς εντυπωσιακά αγκαλιά με τη φύση

Το άρθρο "Eco fitness: Πώς θα γυμναστείς εντυπωσιακά αγκαλιά με τη φύση" προτείνει τρόπους συνδυασμού άσκησης και επαφής με τη φύση, ενθαρρύνοντας την οικολογική συνείδηση. Μετά την πανδημία, η...

Πώς να “χτίσεις” γλουτούς χωρίς να πατήσεις καν το πόδι σου στο γυμναστήριο

Το άρθρο παρέχει πρακτικές συμβουλές για την ενδυνάμωση των γλουτών χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε γυμναστήριο. Αντί να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό, προτείνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως hip...

Απογείωσε την ευλυγισία σου με 5 μαγικές διατάσεις – Τι πρέπει να κάνεις για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των διατάσεων για την ευλυγισία, την αποκατάσταση και την ηρεμία του σώματος.Η Pilates expert Μάντη Περσάκη προτείνει πέντε απλές διατάσεις που μπορούν να γίνουν...

Σχοινάκι: Όλοι οι λόγοι για να απογειώσεις τη φυσική σου κατάσταση

Το άρθρο αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του σχοινάκι ως μία από τις πιο αποτελεσματικές καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις, που μπορεί να κάψει έως 800 θερμίδες σε μία ώρα. Αναφέρονται έξι βασικά οφέλη, όπως...

5 μαγικές ασκήσεις με ένα απλό μαξιλάρι από την Μάντη Περσάκη

Η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, προτείνει πέντε απλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού, ιδανικές για την τόνωση του σώματος. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κινήσεις όπως...

3 θαυματουργά superfoods που εξαφανίζουν τα φουσκώματα

Το άρθρο αναφέρεται σε τρία superfoods που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των φουσκωμάτων: το κεφίρ, τα μούρα και οι ξηροί καρποί. Το κεφίρ, πλούσιο σε προβιοτικά, βελτιώνει την...

Σπιτικά Gummies Κολλαγόνου: Το μυστικό για αψεγάδιαστη επιδερμίδα ή απλός μύθος;

Το άρθρο εξετάζει τη δημοφιλή τάση των σπιτικών gummies κολλαγόνου, που υπόσχονται βελτίωση της επιδερμίδας μέσω της κατανάλωσης ζελατίνης. Αν και η ζελατίνη περιέχει κολλαγόνο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι...

Όλα τα μυστικά για να αποφύγεις τα περιττά κιλά το Πάσχα

Με την έλευση του Πάσχα, οι πλούσιες οικογενειακές γιορτές φέρνουν μαζί πειρασμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Το άρθρο προτείνει πρακτικές συμβουλές για να αποφευχθούν τα περιττά...

Δίαιτα χωρίς κρέας: Το μαγικό διατροφικό μυστικό που θα απογειώσει την απώλεια βάρους

Η αποχή από το κρέας κερδίζει συνεχώς έδαφος, είτε για θρησκευτικούς, είτε για ηθικούς λόγους. Η κλινική διαιτολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει πλούσιες σε πρωτεΐνες εναλλακτικές τροφές, όπως η κινόα, οι...

Ασκήσεις με την Μάντη Περσάκη: Μεταμορφώστε σώμα και στάση με μία απλή μπάλα

Η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, παρουσιάζει πέντε ασκήσεις που προάγουν την αποθεραπεία, βελτιώνουν τη στάση του σώματος και προλαμβάνουν τραυματισμούς. Οι ασκήσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να εκτελούνται με...

5 μαγικές ασκήσεις από την Μάντη Περσάκη για αποθεραπεία και ορθοσωμία – χρειάζεσαι μόνο μία μπάλα!

Η Μάντη Περσάκη προτείνει πέντε απλές ασκήσεις αποθεραπείας και ορθοσωμίας, που μπορούν να γίνουν με τη βοήθεια μιας μπάλας. Οι ασκήσεις αυτές είναι σχεδιασμένες να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του σώματος,...

5 εκπληκτικές ασκήσεις από την Μάντη Περσάκη για ενδυνάμωση – χρειάζεσαι μόνο μία μπάλα!

Η Μάντη Περσάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, προτείνει πέντε εκπληκτικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση και αποθεραπεία του σώματος, χρησιμοποιώντας μόνο μία μπάλα. Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της στάσης του...

Fytro! Kάθε στιγμή υγιεινά, κάθε γεύση απολαυστικά

Η Fytro προσφέρει μια ποικιλία υγιεινών και γευστικών προϊόντων, σχεδιασμένων για όλους τους σύγχρονους καταναλωτές, από τους fit και τους Millennials έως τους vegans. Με καινοτόμες συσκευασίες και θρεπτικά...

Αβοκάντο: Οι λόγοι που αυτό το super food πρέπει να πάρει μία από τις πρώτες θέσεις στη διατροφή σου

Το αβοκάντο, ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και μοναδική γεύση, αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο πολύτιμα super foods για τη διατροφή μας. Πλούσιο σε υγιή λιπαρά, φυτικές...

Δίαιτα με φυσικούς λιποδιαλύτες για να χάσεις εύκολα βάρος

Το άρθρο αναλύει μια δίαιτα που επικεντρώνεται στη χρήση φυσικών λιποδιαλυτών για την απώλεια βάρους. Η Κλινική Διαιτολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει ένα διατροφικό πλάνο που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε...

5 ασκήσεις για όλο το σώμα με μία πετσέτα

Η Μάντη Περσάκη παρουσιάζει πέντε ασκήσεις για όλο το σώμα που μπορούν να γίνουν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο μια πετσέτα και ένα yoga mat. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κινήσεις που ενδυναμώνουν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ