Σφουγγάρι για τα πιάτα: Ο παράδεισος των βακτηρίων – Πώς να τα εξοντώσετε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα οικιακά σφουγγάρια, αν και απαραίτητα για την καθαριότητα, φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. coli, με κάποιες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να περιέχουν μέχρι 362 διαφορετικά είδη μικροβίων.

Παρά την παρουσία τους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πλειονότητα αυτών δεν συνδέεται με σοβαρές ασθένειες και είναι συνήθως αβλαβή για υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, η σωστή χρήση και συντήρηση των σφουγγαριών είναι κρίσιμη για την αποφυγή κινδύνων, με προτάσεις να περιλαμβάνουν την τακτική αντικατάσταση τους, τον καθαρισμό τους στο πλυντήριο πιάτων ή στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς και την αποφυγή αποθήκευσης τους σε υγρούς χώρους.

Εναλλακτικά, οι βούρτσες πλυσίματος φαίνεται να προσφέρουν καλύτερη υγιεινή, με λιγότερη ανάπτυξη βακτηρίων.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Ποικιλία επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία βακτηρίων περιέχονται σε οικιακά σφουγγάρια. Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι επιστήμονες εντόπισαν σαλμονέλα, καμπυλοβακτήρια, λιστέρια, σταφυλόκοκκο και E. coli. Μάλιστα, τα τελευταία, διαπιστώθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν έως και 16 ημέρες στο εσωτερικό των σφουγγαριών. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, το σφουγγάρι που πλένουμε τα πιάτα, τα ποτήρια και γενικά τα οικιακά σκεύη είναι γεμάτο βακτήρια. Για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή στον τρόπο που το χρησιμοποιούμε.

Ο μικροβιολόγος Markus Egert από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Furtwangen ανακάλυψε το 2017, τον επιβλητικό αριθμό των 362 διαφορετικών ειδών μικροβίων στα συγκεκριμένα σφουγγάρια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ορισμένα σημεία, η πυκνότητα των βακτηρίων έφτασε μέχρι και 54 δισεκατομμύρια ανά τετραγωνικό εκατοστό. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ποσότητα, είναι παρόμοια με τον αριθμό των βακτηρίων που θα βρίσκατε σε ένα δείγμα ανθρώπινων κοπράνων», επισημαίνει BBC News, ο Egert.

Τα σφουγγάρια είναι γεμάτα από τρύπες και θύλακες, όπου εγκαθίστανται κοινότητες μικροβίων. Ο συνθετικός βιολόγος Lingchong You από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke, χρησιμοποίησε υπολογιστές για να μοντελοποιήσει το πολύπλοκο περιβάλλον ενός σφουγγαριού σε μια μελέτη του 2022. Διαπίστωσε ότι τα σφουγγάρια με θύλακες διαφορετικών μεγεθών εμφάνιζαν μεγαλύτερη μικροβιακή ανάπτυξη.

«Αυτό έχει νόημα, επειδή υπάρχουν βακτήρια που τους αρέσει να αναπτύσσονται μόνα τους, και βακτήρια που χρειάζονται την παρέα άλλων. Μέσα σε ένα σφουγγάρι έχουν τόσες πολλές διαφορετικές δομές να επιλέξουν, ώστε όλα είναι ευχαριστημένα», εξηγεί ο Egert.

γυναίκα καθαρίζει τον πάγκο της κουζίνας με σφουγγάρι
Credit: 123RF

Bέβαια, το ότι τα σφουγγάρια είναι ιδανικά «σπίτια» για τα βακτήρια δεν σημαίνει ότι αποτελούν απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία μας. Βακτήρια υπάρχουν παντού – στο δέρμα μας, στο έδαφος και στον αέρα γύρω μας. Δεν είναι όλα επιβλαβή, άλλωστε πολλά από αυτά τα χρειαζόμαστε.

Στη μελέτη του Egert το 2017, αλληλουχήθηκε το DNA των πιο κοινών ειδών βακτηρίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα από τα βακτήρια που βρήκε ο Egert δεν συνδέεται με τροφική δηλητηρίαση ή σοβαρή ασθένεια. Στην πραγματικότητα, το 90% των νοσηλειών από τροφιμογενή νοσήματα μπορεί να αποδοθεί σε πέντε μόνο παθογόνα, τρία από τα οποία είναι βακτήρια: Εσερίχια κόλι (κολοβακτηρίδιο), σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Ευτυχώς, αυτά είναι αρκετά σπάνια στα σφουγγάρια.

«Βρήκαμε μόνο δυνητικά παθογόνα βακτήρια, δηλαδή βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή για ηλικιωμένους ή για παιδιά», λέει ο Egert. «Συνήθως, για ένα υγιές άτομο, τα βακτήρια μέσα στο σφουγγάρι της κουζίνας δεν είναι επιβλαβή».

Το 2017 η Jennifer Quinlan, καθηγήτρια ασφάλειας τροφίμων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Prairie View A&M και οι συνεργάτες της, συνέλεξαν σφουγγάρια κουζίνας από 100 σπίτια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι μόνο το 1-2% αυτών των σφουγγαριών περιείχαν βακτήρια που συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο. Και αυτά, σε μικρές ποσότητες.

γυναίκα καθαρίζει με γάντια το μάτι ηλεκτρικής κουζίνας
Credit: 123RF

Μελέτη του νορβηγικού ινστιτούτου έρευνας τροφίμων Nofima το 2022 συνέκρινε τα βακτήρια που βρέθηκαν σε σφουγγάρια και βούρτσες πλυσίματος. Βρήκε ένα κοινό σύνολο αβλαβών μη παθογόνων βακτηρίων και στα δύο είδη σκευών, ωστόσο, οι βούρτσες περιείχαν συνολικά πολύ λιγότερα βακτήρια.

«Η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων στα σφουγγάρια δεν προκαλούν ασθένεια, απλώς θα τα κάνουν να μυρίζουν, κάτι που γίνεται δυσάρεστο με την πάροδο του χρόνου», λέει η Quinlan. «Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε ωμό κρέας ή κοτόπουλο, υπάρχει πιθανότητα να μεταφέρετε σε αυτό παθογόνα βακτήρια». Και αν ένα παθογόνο βακτήριο όπως η σαλμονέλα περάσει σε ένα σφουγγάρι, θα βρει ιδανικό μέρος για να αναπτυχθεί.

Στη μελέτη του Nofima, όταν οι ερευνητές εισήγαγαν βακτήρια σαλμονέλας σε σφουγγάρια κουζίνας αυτά ευδοκίμησαν, αλλά όταν τα έβαλαν σε βούρτσες, πέθαναν. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βούρτσες στεγνώνουν πιο αποτελεσματικά μεταξύ των χρήσεων, σκοτώνοντας τα βακτήρια σαλμονέλας, ενώ τα σφουγγάρια παραμένουν υγρά στο εσωτερικό τους εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Σφουγγάρια και πετσέτες καθαριστικές
Credit: 123RF

Πώς θα εξοντώσουμε τα βακτήρια

Το ιδανικό θα ήταν να αλλάζουμε το σφουγγαράκι της κουζίνας κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την Quinlan. Υπάρχουν όμως και κάποια κόλπα για να παρατείνουμε την αντοχή τους.

«Μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων ή να τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό μέχρι να δείτε ατμό να βγαίνει. Αυτό θα σκοτώσει την πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών», λέει.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο παραπάνω τρόποι μπορούν να μειώσουν το βακτηριακό φορτίο και είναι πιο αποτελεσματικοί από το να μουλιάσουμε το σφουγγάρι μας σε χλωρίνη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να δημιουργήσει πιο ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων και ο καθαρισμός να γίνει λιγότερο αποτελεσματικός.

Όσον αφορά τη μείωση παθογόνων όπως η σαλμονέλα, πιο αποτελεσματική προσέγγιση θεωρείται η τοποθέτηση ενός σφουγγαριού σε βραστό νερό με απολυμαντικό.

Επίσης, να μην αφήνουμε το σφουγγάρι στον νεροχύτη, για να μπορεί να στεγνώνει καλύτερα μεταξύ των χρήσεων, να αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα τροφίμων από πάνω του και να το στραγγίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι τα σφουγγάρια θα πρέπει να αντικατασταθούν με βούρτσες, οι οποίες περιέχουν λιγότερα βακτήρια και είναι πιο εύκολο να καθαριστούν και να στεγνώσουν.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Καινοτόμο επίτευγμα μαθητών: Επιτραπέζιο παιχνίδι διάσωσης “Save Me”

Δεκατέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι πρώτων βοηθειών "Save Me", σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES και τον...

Το θαυματουργό ρόφημα που εξαφανίζει το πρήξιμο στην κοιλιά – Πιείτε το πριν από το γεύμα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα φυσικό ρόφημα που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά, αποτελούμενο από κύμινο, λεμόνι και μέλι. Το ρόφημα παρασκευάζεται αναμειγνύοντας αυτά τα συστατικά σε χλιαρό...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρή κλινική σημασία της υπνηλίας και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, που...

Κέντρα Υγείας: Ξεπέρασαν τα 10.000 περιστατικά σε μόλις 3 εβδομάδες όσα εντάχθηκαν στο σύστημα εφημεριών

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών στην Αττική, καταγράφηκαν πάνω από 10.000 επείγοντα περιστατικά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπνηλίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, τονίζεται...

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μάχη εξόντωσης των μικροβίων με 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας προχωρά σε δραστικά μέτρα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τοποθετώντας 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία, με στόχο την επέκταση σε 120 μέχρι το 2027. Η...

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Οι αιμορραγικές διαταραχές πλήττουν εξίσου και τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας αναδεικνύει την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και φροντίδας για γυναίκες που πλήττονται από αιμορραγικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες...

ΠΟΥ: Αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με στόχο την αποφυγή αποδιοργάνωσης και ανταγωνισμού για πόρους, όπως...

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τοξικές ουσίες στα στρώματά τους που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτει ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες από τα στρώματά τους, οι οποίες...

Η γυναίκα που ανιχνεύει με τη μύτη της το Πάρκινσον: Μια συγκλονιστική ιστορία με άρωμα ελπίδας

Η Joy Milne, μια 75χρονη πρώην νοσοκόμα από τη Σκωτία, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της όσφρησης. Η ιστορία της αναδεικνύει την...

Αγωνία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Δράμας: Τραγική υποστελέχωση των Επειγόντων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Δράμας εκφράζει την αγωνία του για την υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Δράμας, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία...

Έξυπνα γυαλιά AI υπόσχονται να καταργήσουν το μπαστούνι των τυφλών

Ένα νέο πρωτότυπο ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το λευκό μπαστούνι. Σύμφωνα...

Πάσχα χωρίς γιατρούς σε 15 νησιά – Κραυγή αγωνίας από τις δομές υγείας

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας σε 15 ελληνικά νησιά είναι δραματική, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη για τις...

Τα θαύματα της τεχνολογίας: Η αξιοποίησή της μπορεί να θωρακίσει από τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες άνω των...

Το μυστηριώδες χρώμα που δεν υπάρχει – Το αντιλαμβάνεται μόνο ο εγκέφαλός μας

Το άρθρο εξερευνά την έννοια του χρώματος, επισημαίνοντας ότι αυτά που βλέπουμε είναι νοητικές κατασκευές του εγκεφάλου μας και όχι αντικειμενικές φυσικές οντότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρώμα magenta,...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται...

Γιατί η Pfizer εγκαταλείπει το “χρυσωρυχείο” των φαρμάκων αδυνατίσματος

Η Pfizer ανακοίνωσε την διακοπή της ανάπτυξης του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος danuglipron, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν σε ασθενή κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Παρά την αρχική προοπτική του φαρμάκου,...

Blue Origin: Επέστρεψε θριαμβευτικά η γυναικεία αποστολή στο διάστημα – Η Katy Perry γονάτισε και φίλησε το έδαφος [εικόνες-βίντεο]

Η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ιστορική γυναικεία αποστολή στο διάστημα, με επικεφαλής τη Λόρεν Σάντσεζ και συμμετοχές όπως της Κέιτι Πέρι και άλλων πέντε γυναικών. Οι έξι επιβάτες...

Beauty Sleep Cream: Η κορυφαία και βραβευμένη επιλογή!

Η Beauty Sleep Cream της Tzimas Cosmetics ανακηρύχθηκε η αγαπημένη επιλογή του κοινού σε πρόσφατο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η δεύτερη φορά...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ