Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι κρυφοί λόγοι που οδηγούν ζευγάρια στον χωρισμό περιλαμβάνουν την υπερβολική χρήση emoji, τις διαφορές στα γούστα σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και παράξενες δικαιολογίες όπως οι αλλεργίες ή οι επαγγελματικές προτεραιότητες.
Η μελέτη, που συμμετείχαν 2.000 ενήλικες, αποκαλύπτει ότι το 55% των ατόμων παραμένει σε σχέσεις περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, ελπίζοντας σε αλλαγές.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σχέσεις περνούν από φάσεις «τελικής παρακμής», όπου η ικανοποίηση μειώνεται προοδευτικά, καταλήγοντας σε χωρισμό.
Διαβάστε παρακάτω
Αν σας αρέσει να στέλνετε emoji σε μηνύματα κειμένου στον σύντροφό σας, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε τη συνήθειά σας και κυρίως, να περιορίσετε τη χρήση του emoji που γελά μέχρι δακρύων.
Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική χρήση των μικρών ψηφιακών εικονιδίων είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους χωρισμού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύει η Daily Mail.
Μια δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες που ήταν σε μια σχέση εξέτασε τους μοναδικούς λόγους που δίνονται για τον χωρισμό, όπως το ότι δεν τους αρέσει η αθλητική ομάδα ή οι επιλογές φαγητού.

Διαπίστωσε ότι η απέχθεια για το γούστο του συντρόφου μας όσον αφορά στις κινηματογραφικές ταινίες και την τηλεόραση είναι ένας άλλος κορυφαίος λόγος για να μπει τέλος σε μια σχέση.
Άλλες παράξενες δικαιολογίες είναι οι δύο σύντροφοι να έχουν διαφορετικά ζώδια, να είναι ένας από τους δύο αλλεργικός στο κατοικίδιό τους ή να επιθυμεί να επικεντρωθεί στην καριέρα του.
Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν: «δεν φταις εσύ, εγώ φταίω» καθώς και ότι δεν είναι έτοιμοι για μια σοβαρή σχέση.
Ένας ερωτώμενος δήλωσε ότι έπρεπε να χωρίσει τον πρώην του επειδή το ροχαλητό του ήταν απλά πολύ έντονο.
Μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας streaming Freely, η οποία ανέλαβε την έρευνα, δήλωσε: «Ο χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος – είτε πρόκειται για έναν σύντροφο, μια δουλειά ή ακόμη και μια συνδρομή. Πολλοί από εμάς επιμένουμε σε πράγματα περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, είτε από συνήθεια είτε από φόβο για την αλλαγή.
Αλλά μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να κάνουμε αυτό το βήμα – ειδικά όταν αυτό δεν μας δίνει πλέον αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι είμαστε όλοι ένοχοι που επιμένουμε για τους λάθος λόγους, ακόμη και όταν τα πράγματα είναι ολοφάνερα».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 55% παρέμεινε σε σχέσεις περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, ελπίζοντας σε αλλαγή ή επειδή δεν ήθελε να πληγώσει τα αισθήματα του άλλου. Και επτά στους 10 δήλωσαν ότι ο χωρισμός με ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι ένα από τα πιο νευραλγικά πράγματα στη ζωή. Ωστόσο, το 81% ενθάρρυνε τους άλλους να χωρίσουν πρόσωπο με πρόσωπο.
Οι ειδικοί προσδιόρισαν πρόσφατα ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά στη ρήξη στη σχέση – και αυτό μπορεί να συμβεί χρόνια πριν από τον χωρισμό. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς στη Γερμανία ανέλυσε δεδομένα από τέσσερις μελέτες σχέσεων που διεξήχθησαν στην Αυστραλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Συμπεριέλαβαν συνολικά 11.295 συμμετέχοντες και οι έρευνες κάλυπταν διάστημα έως και 21 ετών, με τα άτομα να καλούνται να προσδιορίσουν πόσο ικανοποιημένοι ήταν εκείνη τη στιγμή με την υπάρχουσα ρομαντική τους σχέση. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να υποστούν κάτι που ονομάζεται «τελική παρακμή».

Αυτό συμβαίνει σε δύο φάσεις: Η αρχική, η οποία μπορεί να έχει διάρκεια αρκετών ετών, χαρακτηρίζεται από μια μικρή μείωση της ικανοποίησης. Ωστόσο, ακολουθείται από ένα σημείο καμπής από το οποίο παρατηρείται επιταχυνόμενη μείωση της ευτυχίας.
Η τελική φάση μιας σχέσης, ύστερα από αυτό το σημείο, διαρκεί επτά έως 28 μήνες – ένα έως δύο χρόνια κατά μέσο όρο, όπως διαπίστωσε η ομάδα.
Η καθηγήτρια Janina Bühler, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Μόλις επιτευχθεί αυτή η τελική φάση, η σχέση είναι καταδικασμένη να φτάσει στο τέλος της».