Ο καρκίνος, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κληρονομικότητά του. Ειδικοί επισημαίνουν ότι ενώ ο καρκίνος δεν μεταδίδεται άμεσα από τους παππούδες στα εγγόνια, οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του μπορεί να κληρονομηθούν.
Αυτές οι μεταλλάξεις, σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας. Έτσι, η γνώση του οικογενειακού ιστορικού υγείας είναι σημαντική για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.
Διαβάστε παρακάτω

Κληρονομείται ο καρκίνος από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια; Η επιστήμη εξηγεί τι μπορεί να είναι κληρονομικό
Οι ανίατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, γεννούν αμέτρητα ερωτήματα για τα άτομα που τις βιώνουν. Κληρονομικότητα, ιστορικό υγείας και πιθανά προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να βάλουν τον ασθενή σε μια εγρήγορση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και, εκτός από τη σωματική και συναισθηματική πίεση, προκαλεί και οικονομική πίεση.
Είναι κληρονομικός ο καρκίνος; Μεταδίδεται;
Αν και πρόκειται πλέον για μια πολύ συχνή πάθηση, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από αυτόν και τις αιτίες του.
Ένα από τα πιο συχνά είναι αν είναι κληρονομικός ή αν μπορεί να μεταδοθεί από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες σε εγγόνια.
Όταν μια ασθένεια είναι κληρονομική, σημαίνει ότι υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας κινδύνου που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Αν οι μεταλλάξεις που προκαλούν την ασθένεια υπάρχουν στο DNA που κληρονομείται από τους γονείς, το άτομο μπορεί να έχει προδιάθεση να αναπτύξει καρκίνο.
Η ασθένεια αυτή μπορεί να προκληθεί από διαφορετικές και πολλές αιτίες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ογκολογικής Έρευνας, μπορεί να προκληθεί από τον συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το Οικογενειακό Ογκολογικό Κέντρο Helen Diller του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο αναφέρει ότι δεν μεταδίδεται ο ίδιος ο καρκίνος, αλλά οι γενετικές αλλαγές ή μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.
Πηγή: iefimerida