Κόκκινα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη – Το πανάρχαιο έθιμο που επιβίωσε και η μυστική συνταγή για τέλειο αποτέλεσμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εστιάζει στο παραδοσιακό έθιμο της βαφής των κόκκινων αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη, μια πρακτική που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάσταση.

Αναφέρεται στην ιστορική σημασία των αβγών ως σύμβολα ζωής και ελπίδας, καθώς και στο κόκκινο χρώμα τους, που συνδέεται με το αίμα του Χριστού και άλλες παραδόσεις.

Παράλληλα, περιγράφεται μια συνταγή για τη βαφή των αβγών με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας φλούδες κρεμμυδιού, δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε παρακάτω

Στο πέρας των ετών και των δεκαετιών, συναντάμε τις νοικοκυρές να βάφουν τα πασχαλινά τους αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου κορυφώνονται σε όλες τις εκκλησίες η κατάνυξη και ο πόνος των χριστιανών για τη Σταύρωση του Χριστού.

Την ίδια μέρα, στις αλησμόνητες πατρίδες και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συνήθιζαν να βάζουν ένα κόκκινο πανί, ύφασμα ή ρούχο στο μπαλκόνι, το οποίο συμβόλιζε το αίμα του Χριστού και αποτελούσε ένδειξη ότι ξεκίνησε η βαφή αβγών. Πολλοί λένε ότι τα αβγά έπρεπε να βαφτούν κόκκινα πριν από τη Θεία Λειτουργία για να είναι γερά και να μη σπάνε εύκολα. Το έθιμο ήθελε την κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αβγά να είναι καινούργια και ο αριθμός των αβγών ορισμένος.

Γιατί, όμως, επέλεγαν αβγά; Τα αβγά αποτελούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων αφετηρία για δεκάδες μύθους, έθιμα και παραδόσεις. Το πασχαλινό αβγό φαίνεται ότι συμβολίζει, εκτός των άλλων, και τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Θεάνθρωπος. Σε ό,τι αφορά τους συμβολισμούς, ο λαογράφος Γιώργος Μπόντας εξηγεί ότι «το βρασμένο αβγό συμβολίζει τον θανατωμένο Χριστό, που με το τσούγκρισμα κατά την Ανάσταση ανασταίνεται και μας γεμίζει με ελπίδα για νέα ζωή, πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη. Το τσόφλι συμβολίζει τον τάφο του Κυρίου και το σπάσιμό του το άνοιγμα του τάφου, τη μετακίνηση της πέτρας που τοn σκεπάζει και την έξοδο του Χριστού. Το αβγό προσφέρεται εύκολα, είναι τόσο μικρό και δίνει τόσα πολλά. Μεταφέρει παντού την αγάπη, τη θυσία, την Ανάσταση, την ενότητα, την ανθρωπιά».

Oσον αφορά στο κόκκινο χρώμα, φαίνεται ότι υπάρχει παραπομπή με το αίμα του Χριστού. Μία δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο γεγονός ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αβγά και τα πρoσέφερε στους φρουρούς του Υιού Της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Οταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά, τότε βάφτηκαν από άσπρα σε κόκκινα. Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Οταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός «όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε χρωμάτισε μερικά αβγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Πώς να βάψετε τα αβγά σας με φύλλα από κρεμμύδια

Υλικά

12 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

Φλούδες από 20 κρεμμύδια

5 κούπες νερό

2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι

Διαδικασία

Πλένετε απαλά τα αβγά για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε ξένη ουσία που μπορεί να υπάρχει πάνω στο κέλυφος.
Μισογεμίζετε μια κατσαρόλα με το νερό, τοποθετείτε τα κρεμμυδόφυλλα και το λευκό ξίδι και το φέρνετε σε βρασμό.

Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά, ώστε να απελευθερωθεί στο νερό η χρωστική του κρεμμυδιού.

Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώνετε τη βαφή και τη μεταγγίζετε σε ένα άλλο καθαρό σκεύος. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Σε αυτό το σημείο η βαφή θα έχει πορτοκαλί χρώμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα (ή στην ίδια που φτιάξατε τη βαφή) τοποθετείτε τα αβγά στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ρίχνετε τη βαφή. Τα αβγά πρέπει να καλύπτονται εντελώς από το υγρό. Βάφετε μόνο μια σειρά κάθε φορά.

Βάζετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και βράζετε τα αβγά για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα βράσετε παραπάνω από 20 λεπτά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τα αβγά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα περνάτε με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ελαιόλαδο ώστε να γυαλίσουν.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Πάσχα 2025: Η μυστική συνταγή για αξεπέραστο κοκορέτσι!

Το άρθρο του Πέτρου Συρίγου προετοιμάζει τους αναγνώστες για το Πάσχα 2025, εστιάζοντας στη συνταγή για παραδοσιακό κοκορέτσι, που υπόσχεται να κλέψει τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Παρουσιάζονται τα απαραίτητα...

Ξέρετε τι είναι το κλέφτικο; Η καλύτερη συνταγή για όσους δεν θέλουν αρνί το Πάσχα

Η Νεκταρία Κοκκινάκη προτείνει μια νόστιμη εναλλακτική για το πασχαλινό τραπέζι με το κλέφτικο, ένα χοιρινό που αργοψήνεται σε αντικολλητικό χαρτί και γίνεται πολύ τρυφερό. Η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινό σπάλα,...

Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη και πιο απλή συνταγή για κουλουράκια σμυρναίικα

Το άρθρο προτείνει μια απλή και νόστιμη συνταγή για κουλουράκια σμυρναίικα, ιδανικά για το πασχαλινό τραπέζι. Ο Πέτρος Συρίγος παρουσιάζει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, τονίζοντας ότι η συνταγή...

Τι απολαμβάνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα – Η ακαταμάχητη συνταγή

Με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νηστείες μας οδηγούν σε γευστικές επιλογές χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Ο Πέτρος Συρίγος μας παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για μπριάμ, ένα πιάτο γεμάτο...

Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα, ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι. Ο συντάκτης, Πέτρος Συρίγος, προτείνει μια εκλεπτυσμένη διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση κεφαλιού και συκωταριάς αρνιού,...

Οδηγός για το πασχαλινό τραπέζι – Κόκκινα αβγά, σουβλάκια, αρνί και λαχταριστά γλυκά

Το άρθρο προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πασχαλινό τραπέζι, παρουσιάζοντας συνταγές για παραδοσιακά πιάτα όπως κόκκινα αβγά, αρνί, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, και γλυκά όπως τσουρέκι και σμυρναίικα κουλουράκια. Ο συγγραφέας,...

Το ακαταμάχητο τσουρέκι το πολίτικο – Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, ιδανικό για το Πάσχα, με οδηγίες από τον Πέτρο Συρίγο. Περιγράφει τα υλικά που χρειάζονται, όπως μαγιά, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο...

Το αυθεντικό λαμπρόψωμο που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας

Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού λαμπρόψωμου, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Παρέχει αναλυτική συνταγή με τα απαραίτητα υλικά, όπως μαγιά, αλεύρι, ελαιόλαδο και μυρωδικά, καθώς και...

Αυθεντική Ισπανική Πάεγια Θαλασσινών

Η συνταγή για πάεγια με θαλασσινά περιλαμβάνει υλικά όπως γαρίδες, κοτόπουλο, τσορίζο, μύδια και ρύζι, συνδυασμένα με μπαχαρικά και λευκό κρασί. Ξεκινάτε σοτάροντας τις γαρίδες και το κοτόπουλο, προσθέτετε...

Συνταγή για γίγαντες με ντομάτα και μυρωδικά

Η συνταγή για γίγαντες με ντομάτα και μυρωδικά αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, συνδυάζοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά. Απαιτούνται γίγαντες, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα κονκασέ,...

Συνταγή για ριζότο με μύδια

Αυτό το άρθρο προτείνει μια νόστιμη συνταγή για ριζότο με μύδια, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά, όπως ρύζι, μύδια, σκόρδο, κρεμμύδι, λευκό...

Συνταγή για mousse σοκολάτας bitter

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει μια ελαφριά και νόστιμη συνταγή για mousse σοκολάτας bitter, χρησιμοποιώντας κουβερτούρα υγείας με τουλάχιστον 70% κακάο. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αυγά, ζάχαρη, ελαιόλαδο...

Συνταγή για ζουμερό cheesecake λεμόνι

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για ένα ζουμερό cheesecake λεμόνι, ιδανικό για μετά την Τσικνοπέμπτη. Με απλά υλικά όπως μπισκότα, βούτυρο, τυρί κρέμα, γιαούρτι και χυμό...

Συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά

Η συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά προσφέρει μια νόστιμη και νηστίσιμη επιλογή για τους λάτρεις της μακαρονάδας. Απαιτεί 500 γρ. σπαγγέτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένο μαϊντανό,...

Συνταγή για νόστιμη και θρεπτική κοτόπιτα

Η κοτόπιτα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο γεύμα ή σνακ. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλο χωριάτικο, κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, σταφίδες και μπαχαρικά. Η...

«Κολασμένη» τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας – Ό,τι καλύτερο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Υλικά – τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας Για τη βάση2 συσκευασίες μπισκότα 100 γραμμ. βούτυροΓια τη μαρμελάδα250 γραμμ. φράουλες 50 γραμμ. ζάχαρηΓια τη γκανάζΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ350 γραμμ. κουβερτούρα 350 γραμμ. κρέμα γάλακτος 1 κουταλιά της...

Michelin Guide 2025: Ένα vegan εστιατόριο και ένα με ελληνική κουζίνα έλαβαν αστέρι Michelin

Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου φυτικό μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του...

Πενιχρές πίτες Μάνης: Ό,τι καλύτερο έχετε γευτεί

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τις πενιχρές πίτες Μάνης, προσφέροντας μια απλή και γευστική διαδικασία παρασκευής τους. Τα υλικά περιλαμβάνουν σκληρό αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Μετά...

Συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι νηστίσιμος, νοστιμότατος και το απόλυτο γλυκό για τη Σαρακοστή και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συστατικά1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι χοντρό, 1 ποτήρι...

Με αυτή τη συνταγή θα αυξήσετε τη λίμπιντο σας – Το τέλειο πιάτο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Το άρθρο προτείνει μια συνταγή που υπόσχεται να αυξήσει τη λίμπιντο, ιδανική για τον Άγιο Βαλεντίνο. Η συνταγή περιλαμβάνει ρύζι Αρμπόριο, γαρίδες και έναν πλούσιο ζωμό από κεφάλια γαρίδας,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ