Το άρθρο εστιάζει στο παραδοσιακό έθιμο της βαφής των κόκκινων αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη, μια πρακτική που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάσταση.
Αναφέρεται στην ιστορική σημασία των αβγών ως σύμβολα ζωής και ελπίδας, καθώς και στο κόκκινο χρώμα τους, που συνδέεται με το αίμα του Χριστού και άλλες παραδόσεις.
Παράλληλα, περιγράφεται μια συνταγή για τη βαφή των αβγών με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας φλούδες κρεμμυδιού, δίνοντας λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.
Διαβάστε παρακάτω
Στο πέρας των ετών και των δεκαετιών, συναντάμε τις νοικοκυρές να βάφουν τα πασχαλινά τους αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου κορυφώνονται σε όλες τις εκκλησίες η κατάνυξη και ο πόνος των χριστιανών για τη Σταύρωση του Χριστού.
Την ίδια μέρα, στις αλησμόνητες πατρίδες και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας συνήθιζαν να βάζουν ένα κόκκινο πανί, ύφασμα ή ρούχο στο μπαλκόνι, το οποίο συμβόλιζε το αίμα του Χριστού και αποτελούσε ένδειξη ότι ξεκίνησε η βαφή αβγών. Πολλοί λένε ότι τα αβγά έπρεπε να βαφτούν κόκκινα πριν από τη Θεία Λειτουργία για να είναι γερά και να μη σπάνε εύκολα. Το έθιμο ήθελε την κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αβγά να είναι καινούργια και ο αριθμός των αβγών ορισμένος.
Γιατί, όμως, επέλεγαν αβγά; Τα αβγά αποτελούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων αφετηρία για δεκάδες μύθους, έθιμα και παραδόσεις. Το πασχαλινό αβγό φαίνεται ότι συμβολίζει, εκτός των άλλων, και τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Θεάνθρωπος. Σε ό,τι αφορά τους συμβολισμούς, ο λαογράφος Γιώργος Μπόντας εξηγεί ότι «το βρασμένο αβγό συμβολίζει τον θανατωμένο Χριστό, που με το τσούγκρισμα κατά την Ανάσταση ανασταίνεται και μας γεμίζει με ελπίδα για νέα ζωή, πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη. Το τσόφλι συμβολίζει τον τάφο του Κυρίου και το σπάσιμό του το άνοιγμα του τάφου, τη μετακίνηση της πέτρας που τοn σκεπάζει και την έξοδο του Χριστού. Το αβγό προσφέρεται εύκολα, είναι τόσο μικρό και δίνει τόσα πολλά. Μεταφέρει παντού την αγάπη, τη θυσία, την Ανάσταση, την ενότητα, την ανθρωπιά».
Oσον αφορά στο κόκκινο χρώμα, φαίνεται ότι υπάρχει παραπομπή με το αίμα του Χριστού. Μία δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το κόκκινο χρώμα οφείλεται στο γεγονός ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αβγά και τα πρoσέφερε στους φρουρούς του Υιού Της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Οταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αβγά, τότε βάφτηκαν από άσπρα σε κόκκινα. Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Οταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός «όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα». Η Μαρία Μαγδαληνή τότε χρωμάτισε μερικά αβγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Πώς να βάψετε τα αβγά σας με φύλλα από κρεμμύδια
Υλικά
12 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Φλούδες από 20 κρεμμύδια
5 κούπες νερό
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
Διαδικασία
Πλένετε απαλά τα αβγά για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε ξένη ουσία που μπορεί να υπάρχει πάνω στο κέλυφος.
Μισογεμίζετε μια κατσαρόλα με το νερό, τοποθετείτε τα κρεμμυδόφυλλα και το λευκό ξίδι και το φέρνετε σε βρασμό.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 30 λεπτά, ώστε να απελευθερωθεί στο νερό η χρωστική του κρεμμυδιού.
Αποσύρετε από τη φωτιά, σουρώνετε τη βαφή και τη μεταγγίζετε σε ένα άλλο καθαρό σκεύος. Την αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Σε αυτό το σημείο η βαφή θα έχει πορτοκαλί χρώμα. Σε μια άλλη κατσαρόλα (ή στην ίδια που φτιάξατε τη βαφή) τοποθετείτε τα αβγά στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ρίχνετε τη βαφή. Τα αβγά πρέπει να καλύπτονται εντελώς από το υγρό. Βάφετε μόνο μια σειρά κάθε φορά.
Βάζετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι και βράζετε τα αβγά για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα βράσετε παραπάνω από 20 λεπτά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τα αβγά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα περνάτε με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με ελαιόλαδο ώστε να γυαλίσουν.