Μετά από μία έντονη προπόνηση, το σώμα σου δεν ζητά απλώς ξεκούραση, αλλά κίνηση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ken Nosaka, η ήπια δραστηριότητα, όπως περπάτημα ή διατάσεις, είναι απαραίτητη για την ενεργητική αποκατάσταση, καθώς βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μύες.
Αν παραμείνεις ακίνητη, μπορεί να νιώσεις ζαλάδα λόγω της μετατόπισης του αίματος προς τους μύες. Εάν είσαι πολύ κουρασμένη για να κινηθείς, η καλύτερη επιλογή είναι να ξαπλώσεις και να σηκώσεις τα πόδια σου, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
Διαβάστε παρακάτω
Έχεις δώσει τα πάντα στην προπόνηση. Έχεις ταχυπαλμία, οι μύες σου καίνε και το μόνο που θέλεις είναι να ξαπλώσεις οπουδήποτε. Όμως, μετά το τέλος μίας έντονης προπόνησης, είναι που το σώμα σου ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, να συνεχίσεις να κινείσαι. Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, αυτή η αίσθηση ότι δεν μπορείς να κάτσεις ακίνητη μετά από έντονη άσκηση, είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό “μήνυμα” του οργανισμού σου. Και έχει απολύτως καλή εξήγηση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιστήμης της Άσκησης και του Αθλητισμού Ken Nosaka από το Edith Cowan University, και όσα αναφέρει σε άρθρο του στο The Conversation, το σώμα ξέρει καλύτερα και η κίνηση μετά την άσκηση δεν είναι απλώς επιτρεπτή, αλλά απαραίτητη.
Τι θεωρείται “έντονη” άσκηση;
Η ένταση της άσκησης δεν μετριέται μόνο με αριθμούς. Έχει να κάνει με το πόσο δυνατά νιώθεις ότι προσπαθείς. Αν λαχανιάζεις, ιδρώνεις και νιώθεις τους μύες να καταπονούνται έντονα, τότε κάνεις ένα ανάλογο workout. Για να έχεις μια ιδέα μεγέθους, ένας 20χρονος που φτάνει τους 200 παλμούς το λεπτό, είναι κοντά στο μέγιστο.
Ο λόγος που “συνεχίζεις να κινείσαι” χωρίς να το καταλαβαίνεις
Κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, το σώμα σου καίει ενέργεια με γρήγορους ρυθμούς και παράγει υποπροϊόντα, όπως το γνωστό γαλακτικό οξύ. Όταν αυτό μαζεύεται στους μύες, μπορεί να επιβραδύνει την αποκατάσταση. Η ήπια κίνηση μετά την άσκηση, π.χ. περπάτημα, ήπιες διατάσεις ή απλώς ανεβοκατέβασμα των φτερνών, βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει, ώστε να μεταφέρει το γαλακτικό οξύ και να το αξιοποιήσει ή να το αποβάλει. Αυτό ονομάζεται ενεργητική αποκατάσταση και, όπως δείχνει η έρευνα, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να κάτσεις απλώς κάτω και να μην κάνεις τίποτα.
Το αίμα στους μύες, η ζάλη και η καρδιά
Μετά την έντονη προσπάθεια, η κυκλοφορία του αίματος έχει μετατοπιστεί κυρίως προς τους μυς που “εργάστηκαν”, ειδικά στα πόδια. Αν μείνεις ακίνητη απότομα, μπορεί να μειωθεί η πίεση και να νιώσεις ζαλάδα ή σκοτοδίνη. Η κίνηση των μυών (ειδικά της γάμπας) λειτουργεί σαν φυσική αντλία, που βοηθά το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Nosaka, σχεδόν το 90% του αίματος από τα πόδια επιστρέφει μέσω αυτής της κίνησης, με τη γάμπα να αναλαμβάνει περίπου το 65% του “φορτίου”.
Αν είσαι υπερβολικά κουρασμένη;
Δεν έχεις ενέργεια ούτε για διατάσεις; Αν δεν μπορείς να κινηθείς, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου ψηλά. Αυτή η θέση βοηθά το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά, ακόμη και χωρίς κίνηση, αφού αξιοποιεί τη βαρύτητα υπέρ σου. Μελέτες δείχνουν ότι η επιστροφή του αίματος από τις φλέβες είναι πιο αποτελεσματική όταν είσαι ξαπλωμένη παρά καθιστή και το αποτέλεσμα βελτιώνεται αν τα πόδια είναι σηκωμένα.