Κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα – Τα χρυσά μυστικά ψησίματος από τον μετρ Πέτρο Συρίγο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Πέτρος Συρίγος αποκαλύπτει τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο κοκορετσιού και αρνιού στη σούβλα, δύο παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα. Προτείνει τεχνικές όπως η χρήση καπνοδόχου για τα κάρβουνα, η σωστή προετοιμασία και η τοποθέτηση του κρέατος, ενώ προτείνει και συμβουλές για την αποφυγή φλόγας από το λίπος.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαδικασία ψησίματος του αρνιού, που πρέπει να γίνεται από μέσα προς τα έξω, καθώς και στη σωστή προετοιμασία του κοκορετσιού με εναλλαγές υλικών και τακτική τοποθέτηση στη σούβλα. Με αυτές τις οδηγίες, η επιτυχία στο ψήσιμο είναι εγγυημένη.

Διαβάστε παρακάτω

Κοκορέτσι και αρνί, δύο από τα παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα που πρωταγωνιστούν σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Ο Πέτρος Συρίγος έχει τα καλύτερα μυστικά για το ψήσιμο στη σούβλα με το αποτέλεσμα να είναι εγγυημένο.

Κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα: Οι οδηγίες και τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο

  • Τα κάρβουνα ανάβουν από πάνω προς τα κάτω το οποίο το επιτυγχάνουμε βάζοντας μια κονσέρβα πάνω από τον σορό με τα κάρβουνα και δημιουργώντας έτσι μια καπνοδόχο.
  • Μόλις ανάψουν τα σκεπάζουμε με σταχτή για να μην φυράνουν γρήγορα.
  • Όταν θέλουμε να ψήσουμε, σκαλίζουμε τα κάρβουνα και αφαιρούμε την σταχτή προκειμένου να “ξαναζωντανέψουν” καθώς εισέρχεται το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για αυτή την διαδικασία.
  • Ένα σεσουάρ είναι απαραίτητο για να αναπτύξουμε την ροη του οξυγόνου ή ακόμα και ένα χαρτόνι αν το χρησιμοποιήσουμε σαν βεντάλια επιταχύνει το άναμμα που θέλουμε!
  • Όταν στάζει το λίπος από το κρέας παρουσιάζονται φλόγες, αυτές τις σβήνουμε με γάλα.
  • Την σχάρα ή τη σούβλα την καίμε καλά πριν βάλουμε τα κρέατα, καθαρίζουμε με ξύδι και έτσι δεν κολλούν τα κρέατα.
  • Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε το ψήσιμο, καλό θα είναι να σκεπάζουμε τα κρέατα με ένα καπάκι η αλουμινόχαρτο.
  • Πριν βάλουμε τα κρέατα, πρέπει να τα αλατίσουμε ενώ δεν βάζουμε ρίγανη όταν είναι στη φωτιά.

Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα

  • Ο τρόπος για να δέσετε το αρνί στη σούβλα είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την επιτυχία του ψησίματος του.
  • Το αρνί πρέπει να ψηθεί από μέσα προς τα έξω.
  • Ο θερμαινόμενος αέρας στο εσωτερικό του αρνιού είναι αυτός που μαγειρεύει το αρνί.
  • Όταν το αρνί είναι έτοιμο μαγειρεμένο, ο εκτεταμένος αέρας θα διαφύγει σε όλη την τρυφερή σάρκα κάνοντας έναν ήχο που θα ανακοινώσει το τέλος του ψησίματος.
  • Αν σας αρέσει το δέρμα τραγανό, χαμηλώστε το αρνί στα κάρβουνα και ψήστε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  • Μην τοποθετείτε τα κάρβουνα για το ψήσιμο του αρνιού κάτω από το αρνί, αλλά φτιάξτε δύο μεγάλες στοίβες τις δύο πλευρές δεξιά και αριστερά του αρνιού.
  • Με αυτόν τον τρόπο το λίπος που στάζει δεν θα πέφτει πάνω στα κάρβουνα και έτσι δεν θα αναφλέγεται.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μας λάδι για να πασαλείψουμε εξωτερικά το αρνί μας, έτσι και αλλιώς είναι αρκετά λιπαρό από μόνο του.

Κοκορέτσι το σωστό ψήσιμο

  • Αφού πλύνουμε τις συκωταριές και όλα τα υπόλοιπα και τα στραγγίζουμε θα τα κόψουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια, θα τα αλατοπιπερώσουμε και θα τους βάλουμε και ρίγανη.
  • Θα τα βάλουμε στη σούβλα εναλλάξ, συκώτι, σπλήνα, πνευμόνι, καρδιά, γλυκάδι και που και που θα βάλουμε και κανένα κομμάτι λίπος ή λίγη μπόλια. Αφού τελειώσουμε, θα τα τυλίξουμε με την μπόλια αλλά δεν θα τη γυρίσουμε δυο φορές για να μην γίνει το κοκορέτσι μας λιπαρό.
  • Παίρνουμε τότε την άκρη του εντέρου και το στερεώνουμε στη μία άκρη της σούβλας και μετά το φέρνουμε κατά μήκος προς την άλλη άκρη και ξανά την ίδια διαδικασία να κάνουμε ένα πλέγμα από έντερα κατά μήκος.
  • Στη συνέχεια το τυλίγουμε γύρω-γύρω από το κοκορέτσι προσπαθώντας να κρύψουμε το εσωτερικό μέρος.
  • Αφού τυλιχτεί όλο το κοκορέτσι, θα το σκεπάσουμε με πετσέτες να μην είναι εκτεθειμένο και τη σούβλα θα την τοποθετήσουμε κάπου όρθια όλο το βράδυ.
  • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού.
  • Για ένα κοκορέτσι με διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά θα χρειαστεί γύρω στις 4 ώρες.
  • Το κοκορέτσι θα πρέπει να τοποθετηθεί πρώτα ψηλά για να μην αρπάξει απ’ έξω και όταν θα έχει ψηθεί από μέσα τότε σιγά-σιγά θα κατέβει προς τα κάτω για να ξεροψηθεί.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Πάσχα 2025: Η μυστική συνταγή για αξεπέραστο κοκορέτσι!

Το άρθρο του Πέτρου Συρίγου προετοιμάζει τους αναγνώστες για το Πάσχα 2025, εστιάζοντας στη συνταγή για παραδοσιακό κοκορέτσι, που υπόσχεται να κλέψει τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Παρουσιάζονται τα απαραίτητα...

Ξέρετε τι είναι το κλέφτικο; Η καλύτερη συνταγή για όσους δεν θέλουν αρνί το Πάσχα

Η Νεκταρία Κοκκινάκη προτείνει μια νόστιμη εναλλακτική για το πασχαλινό τραπέζι με το κλέφτικο, ένα χοιρινό που αργοψήνεται σε αντικολλητικό χαρτί και γίνεται πολύ τρυφερό. Η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινό σπάλα,...

Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη και πιο απλή συνταγή για κουλουράκια σμυρναίικα

Το άρθρο προτείνει μια απλή και νόστιμη συνταγή για κουλουράκια σμυρναίικα, ιδανικά για το πασχαλινό τραπέζι. Ο Πέτρος Συρίγος παρουσιάζει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, τονίζοντας ότι η συνταγή...

Τι απολαμβάνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα – Η ακαταμάχητη συνταγή

Με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νηστείες μας οδηγούν σε γευστικές επιλογές χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Ο Πέτρος Συρίγος μας παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για μπριάμ, ένα πιάτο γεμάτο...

Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα, ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι. Ο συντάκτης, Πέτρος Συρίγος, προτείνει μια εκλεπτυσμένη διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση κεφαλιού και συκωταριάς αρνιού,...

Οδηγός για το πασχαλινό τραπέζι – Κόκκινα αβγά, σουβλάκια, αρνί και λαχταριστά γλυκά

Το άρθρο προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πασχαλινό τραπέζι, παρουσιάζοντας συνταγές για παραδοσιακά πιάτα όπως κόκκινα αβγά, αρνί, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, και γλυκά όπως τσουρέκι και σμυρναίικα κουλουράκια. Ο συγγραφέας,...

Το ακαταμάχητο τσουρέκι το πολίτικο – Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, ιδανικό για το Πάσχα, με οδηγίες από τον Πέτρο Συρίγο. Περιγράφει τα υλικά που χρειάζονται, όπως μαγιά, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο...

Το αυθεντικό λαμπρόψωμο που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας

Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού λαμπρόψωμου, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Παρέχει αναλυτική συνταγή με τα απαραίτητα υλικά, όπως μαγιά, αλεύρι, ελαιόλαδο και μυρωδικά, καθώς και...

Αυθεντική Ισπανική Πάεγια Θαλασσινών

Η συνταγή για πάεγια με θαλασσινά περιλαμβάνει υλικά όπως γαρίδες, κοτόπουλο, τσορίζο, μύδια και ρύζι, συνδυασμένα με μπαχαρικά και λευκό κρασί. Ξεκινάτε σοτάροντας τις γαρίδες και το κοτόπουλο, προσθέτετε...

Συνταγή για γίγαντες με ντομάτα και μυρωδικά

Η συνταγή για γίγαντες με ντομάτα και μυρωδικά αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, συνδυάζοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά. Απαιτούνται γίγαντες, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα κονκασέ,...

Συνταγή για ριζότο με μύδια

Αυτό το άρθρο προτείνει μια νόστιμη συνταγή για ριζότο με μύδια, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά, όπως ρύζι, μύδια, σκόρδο, κρεμμύδι, λευκό...

Συνταγή για mousse σοκολάτας bitter

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει μια ελαφριά και νόστιμη συνταγή για mousse σοκολάτας bitter, χρησιμοποιώντας κουβερτούρα υγείας με τουλάχιστον 70% κακάο. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αυγά, ζάχαρη, ελαιόλαδο...

Συνταγή για ζουμερό cheesecake λεμόνι

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για ένα ζουμερό cheesecake λεμόνι, ιδανικό για μετά την Τσικνοπέμπτη. Με απλά υλικά όπως μπισκότα, βούτυρο, τυρί κρέμα, γιαούρτι και χυμό...

Συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά

Η συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά προσφέρει μια νόστιμη και νηστίσιμη επιλογή για τους λάτρεις της μακαρονάδας. Απαιτεί 500 γρ. σπαγγέτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένο μαϊντανό,...

Συνταγή για νόστιμη και θρεπτική κοτόπιτα

Η κοτόπιτα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο γεύμα ή σνακ. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλο χωριάτικο, κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, σταφίδες και μπαχαρικά. Η...

«Κολασμένη» τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας – Ό,τι καλύτερο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Υλικά – τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας Για τη βάση2 συσκευασίες μπισκότα 100 γραμμ. βούτυροΓια τη μαρμελάδα250 γραμμ. φράουλες 50 γραμμ. ζάχαρηΓια τη γκανάζΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ350 γραμμ. κουβερτούρα 350 γραμμ. κρέμα γάλακτος 1 κουταλιά της...

Michelin Guide 2025: Ένα vegan εστιατόριο και ένα με ελληνική κουζίνα έλαβαν αστέρι Michelin

Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου φυτικό μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του...

Πενιχρές πίτες Μάνης: Ό,τι καλύτερο έχετε γευτεί

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τις πενιχρές πίτες Μάνης, προσφέροντας μια απλή και γευστική διαδικασία παρασκευής τους. Τα υλικά περιλαμβάνουν σκληρό αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Μετά...

Συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι νηστίσιμος, νοστιμότατος και το απόλυτο γλυκό για τη Σαρακοστή και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συστατικά1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι χοντρό, 1 ποτήρι...

Με αυτή τη συνταγή θα αυξήσετε τη λίμπιντο σας – Το τέλειο πιάτο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Το άρθρο προτείνει μια συνταγή που υπόσχεται να αυξήσει τη λίμπιντο, ιδανική για τον Άγιο Βαλεντίνο. Η συνταγή περιλαμβάνει ρύζι Αρμπόριο, γαρίδες και έναν πλούσιο ζωμό από κεφάλια γαρίδας,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ