Η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος, είναι μια περίοδος νηστείας για τους πιστούς, οι οποίοι αποφεύγουν ακόμη και το λάδι. Το άρθρο προτείνει παραδοσιακές μοναστηριακές συνταγές νηστείας, όπως η Αγιορείτικη Ταχινόσουπα και η Χορτόσουπα, που συνδυάζουν απλά υλικά και προσφέρουν γευστικές επιλογές.
Η ταχινόσουπα παρασκευάζεται με ζυμαρικά, ταχίνι, λεμόνι και σέλινο, ενώ η χορτόσουπα περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών που πολτοποιούνται για να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Οι συνταγές προτείνουν έναν νόστιμο και υγιεινό τρόπο να γιορτάσουν οι πιστοί τη συγκεκριμένη ημέρα.
Διαβάστε παρακάτω
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κορύφωση του Θείου Δράματος. Έτσι, οι πιστοί αποφεύγουν ακόμη και το λάδι στο φαγητό τους. Υπάρχουν κάποιες μοναστηριακές συνταγές, που μπορείτε να ακολουθήσετε, και μάλιστα η γεύση τους θα σας ικανοποιήσει.
Αγιορείτικη Ταχινόσουπα – Τι τρώμε τη Μεγάλη Παρασκευή
Υλικά
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι)
6 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Χυμό 1 λεμονιού
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
15 φύλλα σέλινου ή μαϊντανού
Για το σερβίρισμα κυβάκια ψωμιού φρυγανισμένα
Διαδικασία
Βράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρι τα δύο υλικά ενωθούν. Συμπληρώνετε κουταλιά -κουταλιά νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το ταχίνι να αραιώσει λίγο.
Προσθέτετε κατόπιν μικρή ποσότητα από το ζεστό ζουμί της σούπας στο ταχίνι, ενώ εξακολουθείτε να ανακατεύετε. Αφού αραιώσει αρκετά, ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι.
Χορτόσουπα – Τι τρώμε τη Μεγάλη Παρασκευή
Υλικά
2 πατάτες
2 καρότα
1 πράσο
2-3 σέσκουλα
2 κρεμμύδια
1 ώριμη ντομάτα
Λίγο σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές κορν φλάουρ
Διαδικασία
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ, ώστε να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε και τέλος, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
*Για περισσότερες μοναστηριακές συνταγές, επισκεφθείτε το www.monastiriaka.gr