Η γλυσίνα, γνωστή και ως γλυτσίνα ή γιουστέρια, είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που ανθίζει την άνοιξη με κρεμαστά μωβ, βιολετί και μπλε άνθη, προσφέροντας ένα γλυκό άρωμα για 4-5 εβδομάδες. Ιδανική για πέργκολα ή φράχτες, αναπτύσσεται γρήγορα και απαιτεί ηλιακό φως και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Χρειάζεται περιοδικό πότισμα και ετήσιο κλάδεμα, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σπόροι και τα λουλούδια της είναι τοξικά για παιδιά και κατοικίδια. Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, μία γλυσίνα στην Καλιφόρνια έχει γίνει το μεγαλύτερο ανθοφόρο φυτό στον κόσμο, καλύπτοντας έκταση 4 στρεμμάτων.
Διαβάστε παρακάτω
Θεωρείται ένα πραγματικό στολίδι της φύσης και όχι άδικα. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε περάσει από κάποιο κήπο ή μπαλκόνι όπου υπάρχει και να μη σταματήσετε για να το θαυμάσετε. Ο λόγος για τη γλυσίνα που ονομάζεται και γλυτσίνα ή γιουστέρια.
Η γλυσίνα ανθίζει μέσα στην άνοιξη με εντυπωσιακά κρεμαστά άνθη σε αποχρώσεις του βιολετί, του μωβ και του μπλε. Τα λουλούδια τη χαρίζουν ένα γλυκό απαλό άρωμα και διαρκούν για 4-5 εβδομάδες.
Είναι ένα φυτό ανθεκτικό και επεκτατικό και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Μπορεί να αναπτύξει μεγάλο ύψος και είναι ιδανικό για πέργκολα ή φράχτη. Την περίοδο του χειμώνα χάνει τα φύλλα της.
Γλυσίνα: Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της
Το σημείο που θα επιλέξουμε να φυτέψουμε τη γλυσίνα παίζει σημαντικό ρόλο. Αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, όπου χαρίζει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες ωστόσο δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους.
Προτιμά εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα όμως η ανάπτυξή της θα είναι πιο περιορισμένη.
Από την άνοιξη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα. Είναι ανθεκτικό φυτό και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα.
Η πιο σημαντική φροντίδα της γλυσίνας είναι το κλάδεμα που δεν πρέπει να παραλείπεται κάθε χρόνο καθώς πρόκειται για ένα φυτό που επεκτείνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Η κατάλληλη περίοδος για κλάδεμα είναι στις αρχές του χειμώνα που είναι σε λήθαργο. Φροντίζουμε να διατηρούμε τον βασικό κορμό στο επιθυμητό ύψος.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα λουλούδια και οι σπόροι της γλυσίνας περιέχουν τοξικές ουσίες που αν καταναλωθούν από παιδιά ή κατοικίδια μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία.
Και μία χρήσιμη πληροφορία για το τέλος. Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες, μια γλυσίνα στη Σιέρρα Μάδρε στη Καλιφόρνια, η οποία φυτεύτηκε το 1892, το 1994 είχε γίνει το μεγαλύτερο ανθοφόρο φυτό στον κόσμο, καλύπτοντας έκταση 4 στρεμμάτων και έχοντας κλαδιά μήκους 152 μέτρων.