Γεμάτα νησιά χωρίς γιατρούς: Ερημώνουν οι μονάδες υγείας – Εξωφρενικό το κόστος στέγασης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί για σοβαρές ελλείψεις ιατρών και υποδομών υγείας σε 15 τουριστικά νησιά, όπου η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί κατά την περίοδο του Πάσχα. Παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα, οι μονάδες υγείας στερούνται βασικών ειδικοτήτων, ενώ οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν εκεί δεν είναι πάντα ειδικευμένοι.

Το υψηλό κόστος στέγασης σε δημοφιλείς προορισμούς καθιστά την παραμονή των υγειονομικών αδύνατη, με μισθούς που δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Καλούνται να αναληφθούν δράσεις για τη βελτίωση της κατάστασης και τη στήριξη των δημόσιων λειτουργών που εργάζονται στα νησιά.

Διαβάστε παρακάτω

Πριν λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δημοσιοποίησε έναν κατάλογο με 15 νησιά στα οποία υπάρχουν σοβαρά κενά στις δομές υγείας.

Αναφέρονται από ελλείψεις παθολόγων, καρδιολόγων και άλλων βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, μέχρι ασθενοφόρα χωρίς επαρκές πλήρωμα ή διασώστες. Σε κάποιες περιπτώσεις τις ανάγκες για τη μεταφορά ασθενών καλύπτουν όπως-όπως ένστολοι, που δεν έχουν καμία γνώση του αντικειμένου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος προειδοποίησε ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων υγείας στα νησιά αναμένεται να γίνει πιο ορατό το Πάσχα, που ο πληθυσμός των νησιών πολλαπλασιάζεται.

Αξιοσημείωτο είναι πως στη λίστα με τις δομές που δεν έχουν γιατρούς και υγειονομικούς, δεν περιλαμβάνονται καν τα απομακρυσμένα νησιά, με χαμηλή επισκεψιμότητα, αλλά κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, με υψηλές τιμές και μεγάλη ζήτηση.

Κι ενώ ήδη στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων καταγράφηκαν πληρότητες που αγγίζουν ως και το 100%, η Τήνος, η Νάξος, η Μήλος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, ακόμα και η Σύρος – που είναι και πρωτεύουσα – αντιμετωπίζουν ελλείψεις γιατρών.

Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όπως η Λήμνος, των Σποράδων, αλλά και στα δύο μεγαλύτερα νησιά του Ιονίου, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα.

Τι απαντάει το υπουργείο Υγείας

Στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε η Δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, κυρίως αναφέροντας θέσεις που…θα στελεχωθούν το επόμενο διάστημα. Αναγνώρισε ότι αρκετές προκηρύξεις κηρύχθηκαν άγονες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται έκτακτες μετακινήσεις που όμως «μπαλώνουν» και δε λύνουν το πρόβλημα.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτηση στο Χ.

Αναφέρθηκε επίσης στη 2η ΥΠΕ, δηλώνοντας ότι «με τη νέα διαδικασία που εφαρμόζουμε για πρώτη φορά πήγαμε πολύ καλύτερα από ποτέ στην κάλυψη των θέσεων ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου για τη νέα περίοδο». Έγραψε ότι «προκηρύχθηκαν 151 θέσεις προσωπικών ιατρών και καλύφθηκαν οι 115, ποσοστό κάλυψης 82%».

«Όταν κάποιοι όλοι (sic) ημέρα βλέπουν τις υπαρκτές ελλείψεις εμείς γεμίζουμε τα κενά», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Ζητούνται αγροτικοί γιατροί… να στελεχώσουν με το ζόρι τα νησιά

Μόνο που οι «γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου», δηλαδή οι αγροτικοί γιατροί, που καλούνται να στελεχώσουν τις δομές των νησιών, υποχρεούνται να υπηρετήσουν για να πάρουν ειδικότητα και δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί. Όπως διευκρινίζει στο in ο γιατρός Πάνος Παπανικολάου, μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, το υπουργείο Υγείας «βαφτίζει τους αγροτικούς γιατρούς ΄΄προσωπικούς γιατρούς΄΄, αναθέτοντάς τους «με το ζόρι» ιατρονομικά καθήκοντα και ευθύνες ειδικευμένου γιατρού – παθολόγου, παιδιάτρου, γενικής ιατρικής».

Ο θεσμός του «αγροτικού ιατρού» έχει καταγγελθεί επανειλημμένα ως αναχρονιστικός και ζητείται η κατάργησή του, καθώς δεν υπάρχει σε καμία προηγμένη χώρα. Νέοι και άπειροι απόφοιτοι ιατρικής, αντί να ειδικεύονται απευθείας πλάι σε έμπειρους συναδέλφους τους, καλούνται να εκπαιδευθούν «στου κασίδη το κεφάλι», πάνω στους κατοίκους των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών. Ακόμα χειρότερα, πολλούς αγροτικούς γιατρούς με το που φθάνουν στο Κέντρο Υγείας, τους μεταφέρουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία, που δεν έχουν γιατρούς, και μένει ακάλυπτη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το ότι από 141 θέσεις αγροτικού γιατρού – που είναι υποχρεωτικές – σε όλο το Αιγαίο και τον Πειραιά – Θριάσιο, καλύφθηκαν οι 110, μόνο αιτία πανηγυρισμού δεν είναι. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας, ιδίως στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές δεν έχει λυθεί, ενώ τα κίνητρα που δίνονται κρίνονται ανεπαρκή. Για παράδειγμα τα επιδόματα άγονης γραμμής ή ειδικότητας φορολογούνται διπλά και καθίστανται «δώρο άδωρο». Το αίτημα των γιατρών είναι να φορολογούνται αυτοτελώς, κάτι που ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι γίνεται αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται να εφαρμόσει.

Απαγορευτικό το κόστος στέγασης στα νησιά

Πλέον αποτρεπτικός παράγοντας για να υπηρετήσουν υγειονομικοί, όπως και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί στα νησιά είναι το υπέρογκο κόστος στέγασης – ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Το μόνο που γίνεται για τη στέγαση όσων υπηρετούν στα νησιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ, είναι κάποιες εθελοντικές πρωτοβουλίες ορισμένων δήμων, ενώ στους πιο ακριβούς τουριστικούς προορισμούς δεν γίνεται ούτε αυτό. Θύματα της υποστελέχωσης των υγειονομικών μονάδων στα νησιά δεν έιναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες, αλλά και τα δημόσια ταμεία που «αιμορραγούν» οικονομικά από το υπέρογκο κόστος των διακομιδών με πτητικά μέσα.

Μισθός 800 ευρώ, νοίκι 1000 ευρώ

Νέα έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για το κόστος στέγασης στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, αποκαλύπτει το εκρηκτικό μέγεθος του προβλήματος.

Είναι γνωστές οι ιστορίες εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν βρίσκουν μόνιμη στέγη ή επειδή «τους πετάνε έξω» για τη σεζόν. Θέσεις γιατρών και υγειονομικών κηρύσσονται άγονες, ιδίως επειδή το κόστος στέγασης είναι απαγορευτικό.

«Πώς θα ζήσει στη Σαντορίνη ένα νοσηλευτής που παίρνει 800 ευρώ και ένας τραυματιοφορέας που παίρνει λιγότερα από 700 ευρώ;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πράγματι, στα πλέον τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, το κόστος μίσθωσης για κατοικίες 25τμ-50τμ, είναι ως και υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα των κρατικών λειτουργών.

Εξίσου προβληματική είναι η κατάσταση για τους εποχικούς εργαζόμενους που πρέπει να αναζητήσουν στέγη για να δουλέψουν «σεζόν».

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 35τμ κατασκευής στη περιοχή Κανάλια της Μυκόνου, μισθώνεται προς 10.000 ευρώ για τη σεζόν, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος του ρεύματος, αλλά, μόνο το νερό και το internet.

Παρόμοια εικόνα και στην Σαντορίνη, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 25τμ του 2015, αγγίζει τις 7.000€ για τη σεζόν. Στην Πάρο, κατοικία 48τμ μισθώνεται για τη σεζόν προς 8.500€ στην περιοχή Αλυκή.

Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Στη Μύκονο η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων το καλοκαίρι του 2024, αριθμούσε περίπου 4.300 ακίνητα, στην Σαντορίνη 5.100 ακίνητα και στην Πάρο περίπου 3.700 ακίνητα.

«Από τη στιγμή που ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει μερίδιο ευθύνης για την ραγδαία αύξηση των ενοικίων τόσο στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε αστικές περιοχές και επιφέρει έσοδα που αγγίζουν τα 840 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, θα πρέπει ένα μέρος των εσόδων αυτών, να ανακατευθυνθούν και να αξιοποιηθούν για την δημιουργία στεγαστικών πολιτικών που θα αφορούν κυρίως τις περιοχές που καταγράφουν μεγάλη δυναμική του κλάδου», τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Δικτύου Ε-Real Estates. Ιδιαίτερα φλέγον είναι να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγασης των δημόσιων λειτουργών αλλά και των εποχικών εργαζομένων.

Πηγή: in.gr/ Αφροδίτη Τζιαντζή

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Το θαυματουργό ρόφημα που εξαφανίζει το πρήξιμο στην κοιλιά – Πιείτε το πριν από το γεύμα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα φυσικό ρόφημα που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά, αποτελούμενο από κύμινο, λεμόνι και μέλι. Το ρόφημα παρασκευάζεται αναμειγνύοντας αυτά τα συστατικά σε χλιαρό...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρή κλινική σημασία της υπνηλίας και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, που...

Κέντρα Υγείας: Ξεπέρασαν τα 10.000 περιστατικά σε μόλις 3 εβδομάδες όσα εντάχθηκαν στο σύστημα εφημεριών

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών στην Αττική, καταγράφηκαν πάνω από 10.000 επείγοντα περιστατικά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπνηλίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, τονίζεται...

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μάχη εξόντωσης των μικροβίων με 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας προχωρά σε δραστικά μέτρα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τοποθετώντας 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία, με στόχο την επέκταση σε 120 μέχρι το 2027. Η...

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Οι αιμορραγικές διαταραχές πλήττουν εξίσου και τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας αναδεικνύει την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και φροντίδας για γυναίκες που πλήττονται από αιμορραγικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες...

ΠΟΥ: Αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με στόχο την αποφυγή αποδιοργάνωσης και ανταγωνισμού για πόρους, όπως...

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τοξικές ουσίες στα στρώματά τους που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτει ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες από τα στρώματά τους, οι οποίες...

Η γυναίκα που ανιχνεύει με τη μύτη της το Πάρκινσον: Μια συγκλονιστική ιστορία με άρωμα ελπίδας

Η Joy Milne, μια 75χρονη πρώην νοσοκόμα από τη Σκωτία, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της όσφρησης. Η ιστορία της αναδεικνύει την...

Αγωνία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Δράμας: Τραγική υποστελέχωση των Επειγόντων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Δράμας εκφράζει την αγωνία του για την υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Δράμας, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία...

Έξυπνα γυαλιά AI υπόσχονται να καταργήσουν το μπαστούνι των τυφλών

Ένα νέο πρωτότυπο ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το λευκό μπαστούνι. Σύμφωνα...

Πάσχα χωρίς γιατρούς σε 15 νησιά – Κραυγή αγωνίας από τις δομές υγείας

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας σε 15 ελληνικά νησιά είναι δραματική, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη για τις...

Τα θαύματα της τεχνολογίας: Η αξιοποίησή της μπορεί να θωρακίσει από τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες άνω των...

Το μυστηριώδες χρώμα που δεν υπάρχει – Το αντιλαμβάνεται μόνο ο εγκέφαλός μας

Το άρθρο εξερευνά την έννοια του χρώματος, επισημαίνοντας ότι αυτά που βλέπουμε είναι νοητικές κατασκευές του εγκεφάλου μας και όχι αντικειμενικές φυσικές οντότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρώμα magenta,...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται...

Γιατί η Pfizer εγκαταλείπει το “χρυσωρυχείο” των φαρμάκων αδυνατίσματος

Η Pfizer ανακοίνωσε την διακοπή της ανάπτυξης του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος danuglipron, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν σε ασθενή κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Παρά την αρχική προοπτική του φαρμάκου,...

Blue Origin: Επέστρεψε θριαμβευτικά η γυναικεία αποστολή στο διάστημα – Η Katy Perry γονάτισε και φίλησε το έδαφος [εικόνες-βίντεο]

Η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ιστορική γυναικεία αποστολή στο διάστημα, με επικεφαλής τη Λόρεν Σάντσεζ και συμμετοχές όπως της Κέιτι Πέρι και άλλων πέντε γυναικών. Οι έξι επιβάτες...

Beauty Sleep Cream: Η κορυφαία και βραβευμένη επιλογή!

Η Beauty Sleep Cream της Tzimas Cosmetics ανακηρύχθηκε η αγαπημένη επιλογή του κοινού σε πρόσφατο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η δεύτερη φορά...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσω...

Μικροβιακή αντοχή: Περισσότερα από 3 εκατ. παιδιά πέθαναν το 2022 εξαιτίας λοιμώξεων

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESCMID Global2025. Ιδιαίτερα, 752.000 θάνατοι καταγράφηκαν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ