Το άρθρο εξερευνά τα πιο εκκεντρικά πασχαλινά έθιμα από διάφορες χώρες του κόσμου, αποκαλύπτοντας την ποικιλία και τον μοναδικό χαρακτήρα τους. Στην Πολωνία, οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μπουγέλο την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία διεξάγονται αυγοδρομίες. Στην Ισπανία, η παρέλαση του “χορού του Θανάτου” αναπαριστά τη δευτέρα παρουσία, ενώ στη Σουηδία, τα παιδιά ντύνονται μάγοι και ζητούν γλυκά.
Στην Ιταλία, η Παναγία “τρέχει” να συναντήσει τον γιο της, και στη Γουατεμάλα δημιουργούνται πανέμορφα χαλιά από πριονίδι και λουλούδια. Στη Γαλλία, σερβίρεται μια τεράστια ομελέτα, ενώ στα νησιά Βερμούδες οι κάτοικοι πετούν χαρταετούς. Τέλος, στη Νορβηγία, οι πολίτες απολαμβάνουν αστυνομικές ιστορίες κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών.
Κάθε έθιμο προσφέρει μία ιδιαίτερη ματιά στην πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις του κάθε τόπου.
Διαβάστε παρακάτω
Το Πάσχα σε αρκετές χώρες της υφηλίου έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και είναι γεμάτο από έθιμα, που σε πολλές περιπτώσεις εντυπωσιάζουν.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα…
Οι Πολωνοί την Δευτέρα του Πάσχα γιορτάζουν το λεγόμενο Śmigus Dyngus που κυριολεκτικά σημαίνει «Βρεγμένη Δευτέρα», που ουσιαστικά οργανώνεται ένα τεράστιο μπουγέλο στο κέντρο των πόλεων με ανθρώπους όλων των ηλικιών να καταβρέχονται με μπουκάλια, λάστιχα και νερόμπομπες. Το έθιμο παλαιότερα γινόταν διαφορετικά, τα αγόρια συνήθιζαν να βρέχουν τις κοπέλες για τις οποίες ενδιαφέρονταν, πλέον δεν μένει κανένας στεγνός.
Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι συνήθεια χρόνια τώρα οι αυγοδρομίες. Οικογένειες με τα παιδιά τους, αλλά και φίλοι πηγαίνουν σε ψηλούς και απότομους λόφους και αφήνουν τα πασχαλινά, στολισμένα αυγά τους να κατρακυλήσουν, νικητής του αγώνα αυτού; το αυγό που φτάνει στη βάση της πλαγιάς χωρίς το παραμικρό ράγισμα.
Σε άλλες πλευρές του πλανήτη, το Πάσχα παίρνει πιο σκοτεινή μορφή και τα έθιμα αντί για λατρευτικά ή διασκεδαστικά, αγγίζουν το μεταφυσικό και τον Θάνατο. Πιο συγκεκριμένα :
Στην Ισπανία και ειδικότερα στο Verges στα βορειοανατολικά, την Μεγάλη Πέμπτη λαμβάνει χώρα «ο χορός του Θανάτου». Μιλάμε για κατοίκους της πόλης ντυμένους με κουστούμια σκελετών οι οποίοι κουβαλούν οστά, κουτιά με στάχτες και άλλα παρόμοια και παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για τρείς ώρες από τα μεσάνυχτα και έπειτα. Όλη αυτή η παρέλαση σηματοδοτεί ή καλύτερα αναπαριστά την δευτέρα παρουσία και κορυφώνεται στο κέντρο του Verges.
Στην Σουηδία, το Halloween δεν γιορτάζεται όπως σε όλο τον κόσμο τον Οκτώβριο, αλλά την άνοιξη και πιο συγκεκριμένα την Μεγάλη Πέμπτη, τα παιδιά ντύνονται μάγοι και μάγισσες πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα ζητώντας γλυκά και ως αντάλλαγμα δίνουν ζωγραφιές και κλαδιά ιτιάς τα οποία συμβολίζουν την άνοιξη και την γονιμότητα. Το έθιμο βασίζεται σε παλιούς θρύλους που ήθελαν τις μάγισσες να φεύγουν πριν το Πάσχα για το Blåkulla (νησί των μαγισσών) και ο κόσμος για να μην επιστρέψουν πίσω καίει τεράστιες υπαίθριες φωτιές την Κυριακή του Πάσχα.
Στην γειτονική Ιταλία στην πόλη Σουλμόνα, λαμβάνει χώρα το έθιμο της Παναγίας που τρέχει. Οι πιστοί κουβαλούν τα αγάλματα του Χριστού, του Ιωάννη και του Πέτρου στην εκκλησία του San Fillipo Neri, για να ανακοινώσουν τα νέα της Ανάστασης του Χριστού στην Παναγία που θρηνεί. Σε αυτή την αναπαράσταση, τελικά η Παναγία πείθεται και ενώ φοράει μαύρο μανδύα, οι πιστοί κουβαλώντας την στη πλάτη αρχίζουν και τρέχουν έξω από τον Ναό και έτσι πέφτει ο μαύρος μανδύας του πένθους και η Παναγία «τρέχει» χαρούμενη να συναντήσει τον γιό της.
Αλλού τα έθιμα παίρνουν ένα πιο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και νόστιμο χρώμα.
Στη Γουατεμάλα, οι κάτοικοι δημιουργούν πανέμορφα χαλιά από πριονίδι, φρούτα και λουλούδια, που συνήθως έχουν μήκος ένα χιλιόμετρο. Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί όσο η Μεγάλη εβδομάδα και πρέπει να είναι έτοιμο πριν το Πάσχα. Την Κυριακή, οι άνθρωποι περπατούν πάνω στα περίεργα αυτά χαλιά καθώς κατευθύνονται προς τις τοπικές εκκλησίες, όπου τελούνται οι παραδοσιακές λειτουργίες. Αυτά τα χαλιά είναι πραγματικά έργα τέχνης, δημιουργημένα από τους ντόπιους αποτελούν ένα εντυπωσιακό στοιχείο της πασχαλινής παρέλασης με τον αέρα να γεμίζει από το άρωμα του λιβανιού, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Στην πόλη Haux της νότιας Γαλλίας, την Δευτέρα του Πάσχα σερβίρεται μια τεράστια ομελέτα φτιαγμένη από 4.500 αυγά που μπορεί να ταΐσει τουλάχιστον 1000 άτομα. Φτιάχνεται στην πλατεία της πόλης και σύμφωνα με την παράδοση αυτό το έθιμο κρατάει από τον καιρό του Ναπολέοντα, καθώς αυτός ταξίδευε με τον στρατό του στη Νότια Γαλλία σταμάτησε σε ένα μικρό χωριό και έφαγε ομελέτα, ενθουσιάστηκε τόσο που ζήτησε να συγκεντρωθούν όλα τα αυγά του χωριού και να ταΐσει όλο τον στρατό του την επόμενη μέρα.
Στα νησιά των Βερμούδων, αγαπημένη πασχαλινή συνήθεια είναι το πέταγμα του χαρταετού. Οι κάτοικοι φτιάχνουν μόνοι τους χαρταετούς και χρησιμοποιούν ξυλάκια σε σχήμα σταυρού και χρωματιστά χαρτιά και ένα ειδικό ύφασμα που λέγεται «hummers» (βουητές) για να τους διακοσμήσουν και να παράξει έναν πολύ χαρακτηριστικό βόμβο- ο ήχος του Πάσχα, όπως λένε οι ντόπιοι. Όλοι αυτοί οι χαρταετοί πετάνε μαζί την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ η παράδοση λέει ότι ξεκίνησε από έναν δάσκαλο που χρησιμοποίησε τον χαρταετό για να εξηγήσει στους μαθητές την Ανάσταση του Χριστού και σύντομα έγινε αγαπημένη πασχαλινή παράδοση.
Τέλος, σε μια χώρα το Πάσχα έχει μια πιο λάγνα εκδοχή- συναντά την αστυνομική λογοτεχνία.
Στην Νορβηγία οι πασχαλινές διακοπές είναι πολύ ιδιαίτερες και βρίσκουν τους δρόμους των πόλεων της χώρας περιέργως άδειους…πού πηγαίνουν όλοι;
Ο Κόσμος την Μεγάλη Εβδομάδα πηγαίνει στα εξοχικά του, σε καλύβες στα βουνά και γενικότερα στην εξοχή…και όλο αυτό για διαβάσει νουάρ μυθιστορήματα και να δει αστυνομικές σειρές στην τηλεόραση. Όλο αυτό ξεκίνησε το 1923 από έναν εκδότη που έβαλε μια διαφήμιση για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η λεηλασία του Τρένου του Bergen τη νύχτα», σε στυλ μιας εφημερίδας. Το παράξενο ήταν ότι αυτή η διαφήμιση ήταν τόσο πειστική- έμοιαζε με πραγματικό πρωτοσέλιδο- και όλοι πίστεψαν ότι ήταν αληθινή είδηση. Το βιβλίο έκανε τεράστια επιτυχία και γέννησε την παράδοση του Påskekrim δηλαδή του «Αστυνομικού Πάσχα». Επιπλέον, το κίτρινο είναι το χρώμα του Πάσχα για τη Νορβηγία και κυριαρχεί αυτή την περίοδο στα λουλούδια, στο ντεκόρ και παντού.
Κάθε γωνιά του κόσμου γιορτάζει το Πάσχα με τον δικό της μοναδικό τρόπο- άλλοτε βαθιά θρησκευτικά και πένθιμα, άλλοτε πιο παιχνιδιάρικα και όπως είδαμε και παραπάνω συχνά εντελών αναπάντεχα. Ποιο έθιμο σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ;