Η Ιερά Μονή Προυσού, που βρίσκεται στην Ευρυτανία, είναι ένα σημαντικό πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο αφιερωμένο στην Παναγία Προυσιώτισσα. Χτισμένη σε μια απόκρημνη περιοχή, η Μονή γιορτάζει την Απόδοση της Κοίμησης στις 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την παράδοση, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που φημολογείται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, φυγαδεύτηκε από την Προύσα της Μικράς Ασίας για να σωθεί από τον εικονοκλάστη αυτοκράτορα Θεόφιλο. Η ιστορία της Μονής συνδέεται με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας, οδηγώντας τους μεταφορείς να ιδρύσουν μοναστήρι στην περιοχή.
Διαβάστε παρακάτω
Λέξεις, εικόνα, βίντεο: Θεόφιλος Μπάμπουλης
Η Ιερά Μονή Προυσού είναι μοναστήρι στο Νομό Ευρυτανίας της Ελλάδας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοανατολικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδώνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη με έλατα.
Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης). Το 1748 η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή. Tο όνομα της Μονής οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας».
Κατά την παράδοση, η εικόνα αυτή κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν σε ναό της Προύσας, αλλά υπό τον φόβο ότι θα καταστραφεί βάσει διατάγματος του εικονοκλάστη αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεόφιλου (829-842), φυγαδεύτηκε στη Στερεά Ελλάδα.
Η παράδοση συνδέει το καταφύγιο της εικόνας, τη σημερινή τοποθεσία της Μονής, με θαύματα που συνέβησαν κατά τη μεταφορά της εικόνας εκεί. Ο νέος που τη μετέφερε, μαζί με κάποιον υπηρέτη του, αποφάσισαν να ιδρύσουν μοναστήρι στο σημείο αυτό καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να μετακινήσουν την εικόνα από εκεί. Οι ίδιοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί, με τα ονόματα Διονύσιος και Τιμόθεος.