Ο ιός HPV προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, με πάνω από 1.100 νέα περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους ετησίως, κυρίως από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Παρά την ύπαρξη εμβολίου που μπορεί να προλάβει τη νόσο, η χώρα παραμένει πίσω στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό.
Ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών στην ηλικία 9-11 ετών, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι και τα νέα περιστατικά καρκίνου.
Διαβάστε παρακάτω
Βαρύ είναι το φορτίο του ιού HPV στη χώρα μας, ενός ιού που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ευθύνεται για 1.100 περιστατικά καρκίνου και 443 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
Με τα κενά της εμβολιαστικής κάλυψης να γεμίζουν σταδιακά αλλά με σημαντικά αργό ρυθμό, η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες στους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του συχνότερου τύπου καρκίνου που προκαλεί ο ιός HPV.
Την ανάγκη μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών και ιδιαίτερα στην μικρή ηλικία από 9-11 ετών, τόνισαν επιστήμονες σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες η φαρμακευτική εταιρεία MSD με τίτλο «HPV Εμβολιασμός – Η συνεισφορά στην Πρόληψη και Εξάλειψη πολλαπλών καρκίνων» και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που παρουσίασε ο Value and Patient Access Manager της MSD Ελλάδος, Ηλίας Γκούντας, το 2022 καταγράφηκαν στη χώρα μας 443 θάνατοι από καρκίνο που σχετίζεται με τον ιό HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσωπεύει το 60,5% αυτής της θνησιμότητας, ενώ το 16% των θανάτων που καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά αφορούσε σε άνδρες. Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά καρκίνου που διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο και έχουν σχέση με τον ιό HPV, ανέρχονται, σύμφωνα με τη μελέτη, σε περίπου 1.100.
Πηγή: Ygeiamou.gr