Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι σημαντική για τη διατήρηση μιας καλής υγείας και τη μείωση των κινδύνων για χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες. Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζονται δύο τροφές που οι διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε στη διατροφή μας: το σπανάκι και τα ρόδια. Και οι δύο αυτές τροφές προσφέρουν πληθώρα οφελών, από τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας μέχρι την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας.
Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης.
Ωστόσο αν και υπάρχουν αρκετές αντιφλεγμονώδεις τροφές για να διαλέξετε, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες που προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.
Ποιες είναι οι καλύτερες αντιφλεγμονώδεις τροφές;
Σπανάκι
«Το σπανάκι πρέπει να είναι το αγαπημένο μου!» λέει η Christa Brown, MS, RDN, LD, διαιτολόγος στο New Jersey. Αυτή η υπερτροφή είναι γεμάτη με βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με μελέτες έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.
«Το σπανάκι βελτίωσε το σάκχαρο στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη κατά 26%», λέει η Christa Brown. “Μισό φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία κατά 11 χρόνια στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, η έρευνα έχει προτείνει ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φυλλώδη λαχανικά την ημέρα μειώνει τους βιοδείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου“.
Το σπανάκι μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο, αλλά η Christa Brown, συνιστά να καταναλωθεί άψητο για τα οφέλη του στην υγεία. “Το άψητο σπανάκι – φρέσκο, κατεψυγμένο ή κονσερβοποιημένο – παρέχει το υψηλότερο επίπεδο λουτεΐνης, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση, την καρδιαγγειακή υγεία και τον καρκίνο“, λέει χαρακτηριστικά.
Ρόδια
«Οι σπόροι ροδιού είναι ένας καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας», λέει η Mascha Davis, MPH, RDN, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος και συγγραφέας του Eat Your Vitamins. Αυτό οφείλεται στις ελλαγιταννίνες, στους σπόρους του ροδιού, οι οποίες είναι βιοδραστικές πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα του σώματος.
“Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες – περίπου 4 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι – οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, παρέχουν αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και ακόμη και να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος” ανέφερε η Mascha Davis.
Για να έχετε τα μεγαλύτερα οφέλη, η Mascha Davis συνιστά να τρώτε περίπου μισό φλιτζάνι σπόρους ροδιού την ημέρα. Ωστόσο και μικρότερες ποσότητες θα είναι ευεργετικές. Και ως tip, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τους σπόρους αντί του χυμού από το ρόδι. Μισό φλιτζάνι σπόροι έχουν 7 γραμμάρια φυτικών ινών, σε σύγκριση με μόλις 0,2 γραμμάρια στο χυμό ροδιού. Οι σπόροι περιέχουν επίσης περισσότερη βιταμίνη C, την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη.