Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν κατάθλιψη;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει εκτοξευθεί, με περίπου 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της χρήσης τους και της εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς οι χρήστες που περιορίζουν την επαφή τους με αυτά φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένοι. Το άρθρο εξερευνά τις αιτίες πίσω από αυτή τη συσχέτιση και προτείνει στρατηγικές για μια πιο υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ιστότοπους δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram. Αυτή η χρήση έχει ωθήσει τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας να διερευνήσουν κατά πόσον η τεράστια δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παίζει ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περιορίζουν τον χρόνο τους στα social media τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να πυροδοτήσουν μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων στους χρήστες ή μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Credit: 123RF

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κλινική κατάθλιψη

Η κλινική κατάθλιψη ή μείζων καταθλιπτική διαταραχή είναι μια διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από συνεχή συναισθήματα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε το άτομο.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή και δυσκολεύει τα άτομα με την πάθηση να συγκεντρωθούν, να κοιμηθούν ή να φάνε καλά, να λάβουν αποφάσεις ή να ολοκληρώσουν τις συνήθεις υποχρεώσεις τους.

Γυναίκα λυπημένη με άγχος ή πονοκέφαλο
Credit: 123RF

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να σκέφτονται το θάνατο ή την αυτοκτονία, να αισθάνονται άχρηστα, να αναπτύσσουν άγχος ή να έχουν σωματικά συμπτώματα, όπως κόπωση ή πονοκεφάλους. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι μερικές από τις θεραπείες για την κατάθλιψη. Ο περιορισμός του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η προτεραιότητα στις πραγματικές σχέσεις μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία.

Αιτιότητα ή συσχέτιση;

Ορισμένες μελέτες, σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψυχική υγεία, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ιστότοπων δικτύωσης και της κατάθλιψης. Άλλες έρευνες προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, διαπιστώνοντας ότι τα social media μπορεί κάλλιστα να προκαλούν κατάθλιψη. Μια μελέτη-ορόσημο – “No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression”- δημοσιεύθηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology το 2018.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιούσαν οι συμμετέχοντες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο λιγότερο καταθλιπτικοί και μοναχικοί ένιωθαν.

Αυτό υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της χαμηλότερης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της συναισθηματικής ευημερίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιστημονική έρευνα διαπιστώνει αιτιώδη σχέση μεταξύ αυτών των μεταβλητών.

Credit: 123RF

«Πριν από αυτό, το μόνο που μπορούσαμε να πούμε ήταν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κακών αποτελεσμάτων με την ευημερία», ανέφερε σε δήλωσή της η συν-συγγραφέας της μελέτης Jordyn Young.

Για να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης, οι ερευνητές χώρισαν 143 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε δύο ομάδες: η μία μπορούσε να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς περιορισμούς, ενώ η δεύτερη ομάδα είχε περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μόλις 30 λεπτά στο Facebook, το Instagram και το Snapchat για διάστημα τριών εβδομάδων.

Κάθε συμμετέχων στη μελέτη χρησιμοποιούσε iPhone για πρόσβαση στα social media και οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα δεδομένα του τηλεφώνου τους για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση. Η ομάδα με την περιορισμένη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαμηλότερη σοβαρότητα κατάθλιψης και μοναξιάς από ό,τι στην αρχή της μελέτης.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν μείωση του άγχους και του φόβου της απώλειας, προφανώς επειδή η συμμετοχή στη μελέτη έκανε ακόμη και την ομάδα με απεριόριστη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γνωρίζει καλύτερα πόσο χρόνο ξόδευε σε αυτά.

Λιγότερoς χρόνος στα social media, λιγότερο άγχος

Δεν είναι βέβαιο, γιατί οι συμμετέχοντες που περνούσαν μόνο 30 λεπτά καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίασαν λιγότερη κατάθλιψη, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι νέοι αυτοί γλίτωσαν από το να βλέπουν περιεχόμενο -όπως τις διακοπές ενός φίλου στην παραλία, την επιστολή αποδοχής από τη σχολή αποφοίτησης ή την ευτυχισμένη οικογένεια- που θα μπορούσε να τους κάνει να νιώσουν άσχημα για τον εαυτό τους.

ξανθιά γυναίκα κοιτάζει το κινητό της τηλέφωνο
Credit: 123RF

Η παρακολούθηση των φωτογραφιών ή των αναρτήσεων ανθρώπων με φαινομενικά «τέλεια» ζωή, μπορεί να κάνει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι το 2015 διαπίστωσε ότι οι τακτικοί χρήστες του Facebook είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, εάν ένιωθαν αισθήματα φθόνου στον ιστότοπο δικτύωσης.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που επισκέπτονται το προφίλ στα social media ενός πρώην και βλέπουν φωτογραφίες του πρώην συντρόφου τους να δειπνεί και να γευματίζει με ένα νέο ερωτικό ενδιαφέρον, μπορεί επίσης να βιώσουν άγχος και κατάθλιψη. Μπορεί να αναρωτιούνται γιατί ο πρώην τους δεν τους πήγε ποτέ σε τόσο φανταχτερά εστιατόρια ή δεν τους πλούτισε με δώρα.

Τελικά, ο περιορισμός του χρόνου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να σημαίνει λιγότερο χρόνο για να συγκρίνει κανείς τον εαυτό του με τους άλλους. Αυτό μπορεί να επεκταθεί στο να μην σκέφτεται κανείς άσχημα για τον εαυτό του και να μην αναπτύσσει τα συμπτώματα που συμβάλλουν στην κατάθλιψη.

Γιατί κινδυνεύουν οι νέοι άνθρωποι;

Πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, τα παιδιά έπρεπε να ανησυχούν για τον εκφοβισμό μόνο στο σχολείο, ως επί το πλείστον. Αλλά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δώσει στους εκφοβιστές έναν νέο τρόπο να βασανίζουν τα θύματά τους.

Γυναίκα προσπαθεί να κοιμηθεί στο κρεβάτι και δεν μπορεί
Credit: 123RF

Με ένα μόνο κλικ, οι εκφοβιστές μπορούν να κυκλοφορήσουν ένα βίντεο με τον στόχο τους να γελοιοποιείται, να ξυλοκοπείται ή να εξευτελίζεται με άλλο τρόπο. Οι άνθρωποι μπορούν να κατακλύσουν τη σελίδα ενός συνομηλίκου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας αρνητικά σχόλια ή διαδίδοντας παραπληροφόρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θύματα εκφοβισμού έχουν αυτοκτονήσει.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός, ότι τα θύματα bullying συχνά φοβούνται ότι ο εκφοβισμός θα ενταθεί αν μιλήσουν σε έναν γονέα, δάσκαλο ή διευθυντή για την κακομεταχείρισή τους. Αυτό μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει ακόμη πιο απομονωμένο και να μείνει χωρίς τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεται για να διαχειριστεί μια τοξική και δυνητικά ασταθή κατάσταση.

Ασφαλής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενέχει κινδύνους για την ψυχική υγεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αυτών των δικτυακών τόπων με μέτρο.

Βάλτε ένα χρονόμετρο όταν βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εγκαταστήστε μια εφαρμογή στο τηλέφωνο ή τον υπολογιστή σας που παρακολουθεί πόση ώρα έχετε περάσει σε έναν ιστότοπο δικτύωσης.

Credit: 123RF

Χωρίς αυτά τα χρονόμετρα ή τις εφαρμογές, είναι εύκολο να περάσετε πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να το αντιληφθείτε. Για να περιορίσετε τον χρόνο σας, μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου που σας βοηθούν να επικεντρωθείτε στο άμεσο περιβάλλον και τις περιστάσεις. Διαβάστε ένα βιβλίο, παρακολουθήστε μια ταινία, πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε ένα παιχνίδι, μαγειρέψτε ή μιλήστε στο τηλέφωνο με έναν φίλο. Βρείτε χρόνο για να απολαύσετε τη ζωή εκτός σύνδεσης.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Καινοτόμο επίτευγμα μαθητών: Επιτραπέζιο παιχνίδι διάσωσης “Save Me”

Δεκατέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι πρώτων βοηθειών "Save Me", σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES και τον...

Το θαυματουργό ρόφημα που εξαφανίζει το πρήξιμο στην κοιλιά – Πιείτε το πριν από το γεύμα

Το άρθρο παρουσιάζει ένα φυσικό ρόφημα που μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά, αποτελούμενο από κύμινο, λεμόνι και μέλι. Το ρόφημα παρασκευάζεται αναμειγνύοντας αυτά τα συστατικά σε χλιαρό...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρή κλινική σημασία της υπνηλίας και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, που...

Κέντρα Υγείας: Ξεπέρασαν τα 10.000 περιστατικά σε μόλις 3 εβδομάδες όσα εντάχθηκαν στο σύστημα εφημεριών

Στα τέσσερα Κέντρα Υγείας που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εφημεριών στην Αττική, καταγράφηκαν πάνω από 10.000 επείγοντα περιστατικά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην...

Η υπνηλία πυροδοτεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου επισημαίνει τη σοβαρότητα της υπνηλίας και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής. Σε δήλωσή της, τονίζεται...

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Μάχη εξόντωσης των μικροβίων με 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας προχωρά σε δραστικά μέτρα κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τοποθετώντας 92 επιτηρητές σε 55 νοσοκομεία, με στόχο την επέκταση σε 120 μέχρι το 2027. Η...

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Οι αιμορραγικές διαταραχές πλήττουν εξίσου και τις γυναίκες»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας αναδεικνύει την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και φροντίδας για γυναίκες που πλήττονται από αιμορραγικές διαταραχές. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες...

ΠΟΥ: Αποκαλύπτουμε όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τις πανδημίες

Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συμφώνησαν σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, με στόχο την αποφυγή αποδιοργάνωσης και ανταγωνισμού για πόρους, όπως...

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τοξικές ουσίες στα στρώματά τους που καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αποκαλύπτει ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά ενδέχεται να εκτίθενται σε τοξικές χημικές ουσίες από τα στρώματά τους, οι οποίες...

Η γυναίκα που ανιχνεύει με τη μύτη της το Πάρκινσον: Μια συγκλονιστική ιστορία με άρωμα ελπίδας

Η Joy Milne, μια 75χρονη πρώην νοσοκόμα από τη Σκωτία, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω της όσφρησης. Η ιστορία της αναδεικνύει την...

Αγωνία καρκινοπαθών στο νοσοκομείο Δράμας: Τραγική υποστελέχωση των Επειγόντων

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών νομού Δράμας εκφράζει την αγωνία του για την υποστελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου Δράμας, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία...

Έξυπνα γυαλιά AI υπόσχονται να καταργήσουν το μπαστούνι των τυφλών

Ένα νέο πρωτότυπο ζευγάρι έξυπνων γυαλιών που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να βελτιώσει την πλοήγηση για άτομα με προβλήματα όρασης, μειώνοντας την εξάρτησή τους από το λευκό μπαστούνι. Σύμφωνα...

Πάσχα χωρίς γιατρούς σε 15 νησιά – Κραυγή αγωνίας από τις δομές υγείας

Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας σε 15 ελληνικά νησιά είναι δραματική, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής κάλυψη για τις...

Τα θαύματα της τεχνολογίας: Η αξιοποίησή της μπορεί να θωρακίσει από τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviour» αποκαλύπτει ότι η συχνή χρήση ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής εξασθένησης σε ενήλικες άνω των...

Το μυστηριώδες χρώμα που δεν υπάρχει – Το αντιλαμβάνεται μόνο ο εγκέφαλός μας

Το άρθρο εξερευνά την έννοια του χρώματος, επισημαίνοντας ότι αυτά που βλέπουμε είναι νοητικές κατασκευές του εγκεφάλου μας και όχι αντικειμενικές φυσικές οντότητες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χρώμα magenta,...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται...

Γιατί η Pfizer εγκαταλείπει το “χρυσωρυχείο” των φαρμάκων αδυνατίσματος

Η Pfizer ανακοίνωσε την διακοπή της ανάπτυξης του πειραματικού φαρμάκου αδυνατίσματος danuglipron, λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν σε ασθενή κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Παρά την αρχική προοπτική του φαρμάκου,...

Blue Origin: Επέστρεψε θριαμβευτικά η γυναικεία αποστολή στο διάστημα – Η Katy Perry γονάτισε και φίλησε το έδαφος [εικόνες-βίντεο]

Η Blue Origin ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ιστορική γυναικεία αποστολή στο διάστημα, με επικεφαλής τη Λόρεν Σάντσεζ και συμμετοχές όπως της Κέιτι Πέρι και άλλων πέντε γυναικών. Οι έξι επιβάτες...

Beauty Sleep Cream: Η κορυφαία και βραβευμένη επιλογή!

Η Beauty Sleep Cream της Tzimas Cosmetics ανακηρύχθηκε η αγαπημένη επιλογή του κοινού σε πρόσφατο διαγωνισμό, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της και την καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Αυτή είναι η δεύτερη φορά...

Δανία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα έως το 2040

Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσω...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ