Ο ύπνος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας, αφιερώνοντας κατά μέσο όρο 25 έως 27 χρόνια της ζωής μας σε αυτόν. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η καλή ποιότητα ύπνου συμβάλλει στην καταπολέμηση του διαβήτη και μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.
Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς κατά τη διάρκεια του ανανεώνονται οι νευρωνικές συνδέσεις και απομακρύνονται τα εγκεφαλικά απόβλητα. Οι ώρες ύπνου που απαιτούνται διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, με τους εφήβους να χρειάζονται 8-10 ώρες, τους ενήλικες 7-9 ώρες και τους ηλικιωμένους 7-8 ώρες.
Διαβάστε παρακάτω
Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, ενώ η καλή ποιότητα ύπνου βοηθά στην καταπολέμηση του διαβήτη και πιστεύεται ότι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας. Όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο Instagram ο Julien Venesson, επιστημονικός δημοσιογράφος, συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τη διατροφή και ιδρυτής του εργαστηρίου συμπληρωμάτων διατροφής UNAE, περνάμε «κατά μέσο όρο 25 με 27 χρόνια της ζωής μας να κοιμόμαστε».
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Τμήμα Βιολογίας Κυττάρων, αναφέρει επίσης ότι ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τον εγκέφαλό μας.

Οι επιστήμονες μόλις επικύρωσαν μια ελάχιστα γνωστή θεωρία: αυτή της συναπτικής ομοιόστασης. «Η θεωρία αυτή αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργούμε όλο και περισσότερες νευρωνικές συνδέσεις στον εγκέφαλό μας. Γίνονται ισχυρότερες και πιο πολύπλοκες. Ως αποτέλεσμα, η ενεργειακή ζήτηση για τον εγκέφαλο γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Και μετά από λίγο, ο εγκέφαλος κορεσμός, λίγο σαν έναν υπολογιστή με φραγμένη μνήμη RAM», εξηγεί ο επιστημονικός δημοσιογράφος, όπως δημοσιεύει το Gala.fr.
Και στη συνέχεια αποκαλύπτει τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κοιμόμαστε: «Οι συναπτικές συνδέσεις αναιρούνται εν μέρει για να κάνουν χώρο στον εγκέφαλο να αποθηκεύσει νέες γνώσεις και να δημιουργήσει νέες συνδέσεις την επόμενη μέρα». Ωστόσο, ο διατροφολόγος υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει μόνο κατά το πρώτο μέρος του ύπνου, γνωστό ως ύπνος βραχέων κυμάτων. Τι συμβαίνει λοιπόν κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους του ύπνου; Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα, οι ερευνητές προτείνουν ότι υπάρχει «μια διαδικασία καθαρισμού που απομακρύνει τα εγκεφαλικά απόβλητα από τον ενεργειακό μεταβολισμό, ορισμένα από τα οποία εμπλέκονται στην εμφάνιση της άνοιας ή της νόσου Αλτσχάιμερ».
Πόσες ώρες τη νύχτα πρέπει να κοιμόμαστε;
Όλα εξαρτώνται από την ηλικία μας, τη γενετική μας σύσταση, τους ρυθμούς ζωής και εργασίας μας, αλλά και από το πόσο εύκολα αποκοιμόμαστε. Το Cenas, ένα κέντρο ιατρικής του ύπνου στη Γενεύη, λέει ότι οι έφηβοι (14 έως 17 χρόνων) πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες, οι ενήλικες (26 έως 64 χρόνων): 7 έως 9 ώρες και οι ηλικιωμένοι (65+): 7 έως 8 ώρες.