Μια γυναίκα από τις ΗΠΑ, η Richa Prasad, κατάφερε να χάσει 9 κιλά χωρίς κόπο, υιοθετώντας τρεις ευρωπαϊκές συνήθειες μετά τη μετακόμισή της στην Πορτογαλία. Αντικατέστησε τον γρήγορο τρόπο ζωής της στην Αμερική με μια πιο χαλαρή προσέγγιση, τρώγοντας αργά και απολαμβάνοντας τα γεύματά της, καθώς και περπατώντας περισσότερο στην καθημερινότητά της.
Επιπλέον, μείωσε τις μερίδες και περιορίστηκε στο πρόχειρο φαγητό, ακολουθώντας ένα πιο τακτικό πρόγραμμα γευμάτων. Η Richa τονίζει ότι η αλλαγή της νοοτροπίας από τις αυστηρές δίαιτες σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής ήταν καθοριστική για την απώλεια βάρους της.
Διαβάστε παρακάτω
Μια γυναίκα από τις ΗΠΑ μοιράζεται τους εύκολους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να χάσει εννέα κιλά χωρίς καν να προσπαθήσει. Κι αυτό, υιοθετώντας τρεις παράξενες ευρωπαϊκές συνήθειες.
Η Richa Prasad, 39 χρόνων, εξεπλάγη όταν ανέβηκε στη ζυγαριά και διαπίστωσε ότι είχε χάσει περίπου 9 κιλά (20 λίβρες) χωρίς καμία προσπάθεια. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε μετακομίσει από τις ΗΠΑ στην Πορτογαλία και αποδίδει αυτήν την αναπάντεχη απώλεια βάρους σε τρεις «περίεργες» συνήθειες που υιοθέτησε ακούσια, επιλέγοντας μια νέα ζωή.
Οι ΗΠΑ είναι μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο, με πάνω από το 40% των ενηλίκων να έχουν ανθυγιεινό βάρος.
Αυτό συγκρίνεται με την Ευρώπη, όπου λίγο πάνω από το 16% των ενηλίκων θεωρούνται παχύσαρκοι, ενώ η Πορτογαλία πέφτει λίγο κάτω από αυτό το ποσοστό.
Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό σε διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και οι κοινωνικές συνήθειες σε αυτές τις χώρες.
Η Richa, που είναι το ζωντανό παράδειγμα, είπε ότι το έζησε η ίδια.
Πρώτον, λέει ότι άρχισε να υιοθετεί μια «αργή και σταθερή νοοτροπία» σε όλα: Aπό τα γεύματα μέχρι τη δουλειά. Όταν ζούσε στις ΗΠΑ, η Richa λέει ότι συχνά έτρωγε εν κινήσει, αλλά στην Ευρώπη, ένιωθε ότι την κοιτούσαν περίεργα, όταν έτρωγε ενώ ήταν στον δρόμο.
Η δημιουργός περιεχομένου εξήγησε: “Όταν πρωτοήρθα στην Πορτογαλία, περπατούσα με ένα ποτό στο χέρι, μερικές φορές μάλιστα έτρωγα το γεύμα μου εν κινήσει. Ένιωθα ότι ήταν παραγωγικό να βγάζω δύο εργασίες ταυτόχρονα. Αλλά παρατήρησα ότι οι άνθρωποι με κοιτούσαν συνέχεια περίεργα. Αποδείχθηκε ότι στην Ευρώπη δεν τρώνε ενώ περπατούν.

Τα γεύματα διαρκούν μιάμιση με τρεις ώρες ακόμη και κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών, όχι επειδή τρώνε περισσότερο, αλλά επειδή παίρνουν τον χρόνο τους για να συζητήσουν”.
Η Richa λέει ότι η ίδια χαλαρή προσέγγιση ισχύει και για την κατανάλωση αλκοόλ, και στην Ευρώπη “οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα ποτά τους για ώρες… Ο στόχος δεν είναι να πιουν, αλλά να μιλήσουν”.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά ήταν σημαντικά πιο αδύνατοι από αυτούς που έτρωγαν γρήγορα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από παχυσαρκία από ό,τι οι δεύτεροι, ενώ οι τακτικοί ταχυφάγοι είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι.
Στη συνέχεια, η Richa λέει ότι εγκατέλειψε τις μοντέρνες δίαιτες yo-yo και τις πειθαρχημένες ρουτίνες γυμναστικής. Αντ’ αυτού, υιοθέτησε μια πιο συνεπή προσέγγιση στο φαγητό και τη γυμναστική, όπως οι Ευρωπαίοι συνομήλικοί της.
Αυτό περιελάμβανε την κατανάλωση πιο υγιεινών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια και καθημερινές βόλτες αντί να περνάει ώρες στο γυμναστήριο.
Προσφέροντας συμβουλές στους άλλους, εξηγεί σε ένα βίντεο στο YouTube: “Μετατοπίζουμε τη νοοτροπία μας από δραματικά, υψηλού ρίσκου σπριντ σε σταθερές πορείες. Που σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να μην ταλαντευόμαστε πλέον μεταξύ του να είμαστε σε δίαιτα ή να εκτροχιαζόμαστε. Προετοιμάζοντας γεύματα με στρατιωτική ακρίβεια ή τρώγοντας φαγητό απέξω όταν η ζωή είναι πολυάσχολη… και μετά κάνοντας σκληρή γυμναστική ως τιμωρία για την κραιπάλη.
Αντ’ αυτού, κάνετε αυτό που κάνουν οι Ευρωπαίοι. Δεν κάνουν δίαιτα, δεν αρχίζουν και δεν σταματούν. Απλά ακολουθούν έναν σταθερό ρυθμό, και αυτή είναι η αλλαγή που άλλαξε τα πάντα για μένα”
Τέλος, η Richa λέει ότι σταμάτησε να τσιμπολογάει αφού μετακόμισε στην Πορτογαλία. Αντ’ αυτού, υιοθέτησε ένα πιο τακτικό πρόγραμμα όπου άρχισε να έχει τακτικά προγραμματισμένα γεύματα.
Έτρωγε πρωινό στις 7 το πρωί, δεκατιανό στις 10 το πρωί, μεσημεριανό στις 4 το απόγευμα και δείπνο στις 6 το απόγευμα.
Σχολιάζοντας αυτή την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο φαγητό, η προπονήτρια φυσικής κατάστασης και υγείας συλλογίζεται: “Σε γενικές γραμμές, δεν τσιμπολογούν. Τείνουν να να τρώνε σε καθορισμένες ώρες γεύματος και κάνουν μίνι διαλειμματική νηστεία τριών έως τεσσάρων ωρών μεταξύ των γευμάτων.

Αυτό με τη σειρά του μειώνει τις πιθανότητες να ενδώσετε στις λιγούρες, επειδή δεν παίρνετε πλέον μια απόφαση κάθε φορά που σας πιάνει η ανάγκη για φαγητό.
Να θυμάστε ότι η δύναμη της θέλησης εξαντλείται όσο περνάει η μέρα. Επομένως, όσο λιγότερες φορές πρέπει να πάρετε μια απόφαση τόσο το καλύτερο“.
Η Richa Prasad αποδίδει την απώλεια βάρους της σε τρεις συνήθειες που υιοθέτησε χωρίς να το καταλάβει στην Πορτογαλία:
- Περισσότερο περπάτημα – Όπως πολλοί Ευρωπαίοι, άρχισε να περπατάει περισσότερο καθημερινά αντί να βασίζεται στο αυτοκίνητο.
- Μικρότερες μερίδες φαγητού – Οι Πορτογάλοι συχνά τρώνε μικρότερες ποσότητες και πιο ελαφριά γεύματα.
- Λιγότερο πρόχειρο φαγητό – Μείωσε ασυναίσθητα το fast food και τις επεξεργασμένες τροφές.
Τα ευρήματα σχετικής έρευνας
Μια μελέτη του 2018 από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης διαπίστωσε ότι το τσιμπολόγημα μπορεί να είναι επιζήμιο για τη συνολική υγεία και τη διάρκεια ζωής σας. Μελετώντας ποντίκια, οι ερευνητές έδειξαν ότι εκείνα που άφηναν περισσότερο χρόνο μεταξύ των γευμάτων ζούσαν περισσότερο και ήταν γενικά πιο υγιή από τους συνομηλίκους τους που ήταν επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα.
Τα ποντίκια που «νήστευαν» μεταξύ των γευμάτων είχαν μεταγενέστερη εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και υγιέστερα επίπεδα γλυκόζης – ανεξάρτητα από το τι φαγητό ή ποτό κατανάλωναν τα ποντίκια.
Διαπίστωσαν, ακόμη, ότι τα ποντίκια ζούσαν περισσότερο αν έτρωγαν μόνο μία φορά την ημέρα.
Και όσον αφορά στο τι τρώτε, η Richa συνιστά να έχετε μια προσέγγιση χωρίς ενοχές, καθώς «αν δεν το απολαμβάνετε, δεν είστε ποτέ ικανοποιημένοι».
Και καταλήγει: “Αν αγαπάτε το φαγητό, τρώτε σαν να αγαπάτε το φαγητό. Οι Ευρωπαίοι τρώνε πραγματικό βούτυρο, τυρί με πλήρη λιπαρά και κρουασάν χωρίς ενοχές. Δεν τρώνε με μια περιοριστική νοοτροπία, όπου ακόμη και όταν χώνεις το κρουασάν, κάθε μπουκιά λαμβάνεται με ενοχές, γιατί μαντέψτε τι συμβαίνει όταν τρως με ενοχές: δεν το απολαμβάνεις, δεν είσαι ποτέ ικανοποιημένος.
Έτσι συνεχίζετε να τρώτε όλο και περισσότερο κυνηγώντας την ικανοποίηση, η οποία ειρωνικά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί, επειδή όσο περισσότερο τρώτε, τόσο χειρότερα αισθάνεστε. Δεν αγαπάς πραγματικά το φαγητό”.