Στο άρθρο “Αποκαθηλώνουμε μερικούς από τους πιο επικίνδυνους beauty μύθους του TikTok,” εξετάζονται οι παραπλανητικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στα social media σχετικά με προϊόντα και πρακτικές ομορφιάς. Οι συγγραφείς αναλύουν δημοφιλείς μύθους, όπως η επικινδυνότητα του SPF και η αναγκαιότητα της ρετινόλης για όλους, προσφέροντας επιστημονικά τεκμηριωμένες αλήθειες. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουν να ενημερώσουν το κοινό για τις πραγματικές κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή αυτών των τάσεων.
Μήπως κι εσείς, όπως κι εγώ, έχετε επηρεαστεί από τα social media για να αγοράσετε ένα viral καλλυντικό ή να δοκιμάσετε ένα τρικ;
Δεν είστε οι μόνοι. Η ομορφιά είναι από τις κορυφαίες κατηγορίες πωλήσεων στο TikTok. Αρκεί μια ματιά και θα βρείτε αμέτρητες προτάσεις, τόσες που μπορεί να γίνει δύσκολο το να επιλέξετε τι να πρωτοδοκιμάσετε. Τα social media εδώ και καιρό καθορίζουν τις τάσεις, αλλά μήπως παράλληλα διαδίδουν και ψευδείς πληροφορίες, ειδικά στον χώρο της ομορφιάς; Αποκαθηλώνουμε μερικές από τις τάσεις της ομορφιάς, στο TikTok που κυριάρχησαν την περασμένη χρονιά, και αποκαθιστούμε την αλήθεια.
#1: Το SPF είναι κακό για την επιδερμίδα
Αλήθεια: Το SPF είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον ήλιο.
Μερικές από τις πιο ανησυχητικές απόψεις που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο (τουλάχιστον για μένα) αφορούσαν τη χρήση αντηλιακού. Άκουσα ότι τα προϊόντα SPF μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος ή ότι είναι «τοξικά» και «επικίνδυνα» για το σώμα. Κάποιοι μάλιστα έφτιαχναν DIY αντηλιακά στο σπίτι.
Ως πρώην λάτρης της ηλιοθεραπείας που πλέον δεν παραλείπει ποτέ να εφαρμόζει SPF, δυσκολεύτηκα να καταλάβω πώς προέκυψε αυτή η τάση. Υπήρχαν αντικρουόμενα μηνύματα, περίεργες θεωρίες και άνθρωποι που έμοιαζαν να τα πιστεύουν σοβαρά.
Για τους ειδικούς όμως το SPF είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV. Γιατί αυτές όντως προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καρκίνο του δέρματος. Οι ισχυρισμοί ότι το SPF είναι τοξικό πηγάζουν συνήθως από ανθρώπους που είναι θύματα της παραπληροφόρησης. Ή δεν έχουν ερευνήσει σωστά τα συστατικά του αντηλιακού. Τα σωστά προϊόντα SPF περνούν από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας και αποτελεσματικότητας για να πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές και να εξασφαλίζουν αξιόπιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Οι κανονισμοί στα καλλυντικά συνεχώς εξελίσσονται λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές ερμηνείες των δεδομένων. Συνήθως, όσοι δεν γνωρίζουν καλά τη διαμόρφωση καλλυντικών τείνουν να διαβάζουν εργαστηριακές μελέτες και να τις εφαρμόζουν άκριτα σε πραγματικές συνθήκες. Κάπως έτσι ξεκινά η παραπληροφόρηση γύρω από το SPF.
Επίσης, το DIY SPF είναι κακή ιδέα, επειδή δεν περιέχει επιστημονικά επικυρωμένα φίλτρα UV που είναι απαραίτητα για αποτελεσματική αντηλιακή προστασία. Οι σπιτικές φόρμουλες έχουν ως βάση μη ελεγμένα συστατικά που δεν μπορούν να εγγυηθούν σταθερή ή επαρκή προστασία.
#2: Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν ρετινόλη
Αλήθεια: Η ρετινόλη θέλει συνέπεια και δεν είναι για όλους.
Η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της περιποίησης (game-changer, που λένε στο χωριό μου). Τελεία. Αλλά είναι κατάλληλη για όλους; Ανάλογα με τη συγκέντρωση και τη φόρμουλα του καλλυντικού, το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να τη συνηθίσει, και στην αρχή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση SPF, καθώς η ρετινόλη κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Επίσης, δεν είναι ασφαλής αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.
Επίσης πρέπει να εφαρμόζουμε ρετινόλη μόνο το βράδυ, ενώ η καλύτερη μέθοδος είναι η ‘μέθοδος sandwich’. Δηλαδή βάζουμε ενυδατική – ρετινόλη – ενυδατική ξανά. Αυτό βοηθά στη μείωση της ξηρότητας, της απολέπισης και της ερυθρότητας. Μην χρησιμοποιείτε απολεπιστικά οξέα την ίδια ημέρα με τη ρετινόλη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό.
Συστήνουμε να ξεκινήσετε με 0.1% ρετινόλη και σταδιακά να αυξήσετε τη συγκέντρωση έως 0.5%. Συνήθως, η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κανείς τη ρετινόλη για αντιγήρανση είναι τα μέσα της δεκαετίας των 20. Αν όμως έχετε ακμή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε νωρίτερα, αλλά μόνο μετά από σύσταση δερματολόγου. Εναλλακτικές επιλογές, όπως η εγκλεισμένη ρετινόλη (encapsulated retinol) ή η ρετιναλδεΰδη (retinaldehyde), που είναι πιο ήπιες και προσφέρουν παρόμοια οφέλη.
#3: Το σπέρμα σολομού είναι θαυματουργό για το δέρμα
Αλήθεια: Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα.
Ακούσαμε ότι είναι το μυστικό ομορφιάς πολλών celebrities, όπως η Jennifer Aniston και η Kim Kardashian. Τα πολυνουκλεοτίδια είναι ένας τύπος ενέσιμου, και κάποια από αυτά είναι από σπέρμα σολομού ή πέστροφας. Το 2024, έγιναν viral στα social media λόγω των φημολογούμενων αναζωογονητικών τους ιδιοτήτων, καθώς θεωρητικά ενυδατώνουν το δέρμα, καταπολεμούν την ερυθρότητα και μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης.
Όπως όμως συμβαίνει με όλες τις νέες αισθητικές θεραπείες, η έρευνα για αυτά είναι ακόμα σε εξέλιξη. Μπορεί σήμερα τα πολυνουκλεοτίδια να είναι δημοφιλή, αλλά στο μέλλον να αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές τους.
Άρα αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτή ή οποιαδήποτε άλλη ενέσιμη θεραπεία, είναι απολύτως απαραίτητο να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο και πιστοποιημένο αισθητικό ιατρό. Κάντε έρευνα (και όχι μόνο στο TikTok!) και βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε τον σωστό ειδικό που μπορεί να διαχειριστεί τυχόν επιπλοκές.
Beauty Μύθος #4: Η διάλυση του lip filler εξαφανίζει και το φυσικό υαλουρονικό οξύ των χειλιών
Αλήθεια: Τα χείλη είναι ξηρά ή έχουν ερεθισμούς λόγω της διαδικασίας, όχι επειδή χάνουν υαλουρονικό οξύ.
Οι αναζητήσεις για «διάλυση fillers» έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από το περασμένο έτος. Μάλλον γιατί διάφοροι διάσημοι, όπως η Lindsay Lohan, και influencers αποκάλυψαν τις εμπειρίες τους μετά την αφαίρεση των fillers. Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες γύρω από τη διάλυση του υαλουρονικού οξέος είναι ότι, εκτός από το filler, το διαλυτικό ένζυμο θα απομακρύνει και το φυσικό υαλουρονικό οξύ των χειλιών, αφήνοντας το δέρμα χαλαρό ή με ρυτίδες.
Κάτι που δεν ισχύει. Η διάλυση των υαλουρονικών fillers με υαλουρονιδάση (το διαλυτικό ένζυμο) δεν επηρεάζει το φυσικό υαλουρονικό οξύ στο δέρμα ή τα χείλη. Η υαλουρονιδάση στοχεύει συγκεκριμένα τα συνθετικά μόρια, διασπώντας τα με ασφάλεια. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει προσωρινό πρήξιμο, φλεγμονή ή ήπιο ερεθισμό. Βέβαια, αν η διαδικασία είναι συχνή ή χωρίς τη σωστή τεχνική από έναν εξειδικευμένο ειδικό, μπορεί να αλλοιώσει την εμφάνιση των χειλιών, κάνοντάς τα ασύμμετρα ή αφύσικα. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιλέγουμε για αυτές τις διαδικασίες μόνο έμπειρους, πιστοποιημένους επαγγελματίες.
Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθουμε με ό,τι άλλο κυριαρχήσει στα social media και κρύβει κινδύνους για την ασφάλειά μας.