Στο άρθρο, η Nagi, γαστρονομική εμπειρογνώμονας, αποκαλύπτει ότι το μπρόκολο μπορεί να γίνει πιο νόστιμο αν το ψήσουμε αντί να το βράσουμε. Το βράσιμο συχνά εντείνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του μπρόκολου και μειώνει τα διατροφικά του οφέλη.
Αντίθετα, το ψήσιμο του μπρόκολου ενισχύει τη γεύση του, δημιουργώντας καραμελωμένες άκρες και προσθέτοντας γεύση μέσω χυμού λεμονιού και παρμεζάνας. Η μέθοδος είναι απλή και απαιτεί ελάχιστο κόπο, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά γευστικό.
Διαβάστε παρακάτω
Το μπρόκολο δεν είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά, λόγω της γεύσης του ή καλύτερα, λόγω της μυρωδιάς του. Ωστόσο, ο πραγματικός υπαίτιος δεν είναι το λαχανικό αυτό καθαυτό, αλλά κυρίως ο τρόπος που το μαγειρεύουμε. Το βράσιμο του μπρόκολου είναι μια συνηθισμένη μέθοδος, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η υπερβολική βράση μπορεί να εντείνει τις φυσικές ενώσεις θείου, με αποτέλεσμα το μουλιασμένο μπρόκολο να έχει πικρή γεύση και έχει χάσει τα διατροφικά του οφέλη.
Ωστόσο, υπάρχει μια καλύτερη μέθοδος, σύμφωνα με τη Nagi, τη γαστρονομική εμπειρογνώμονα πίσω από το RecipeTin Eats, η οποία υποστηρίζει ότι το ψήσιμο του μπρόκολου είναι η καλύτερη επιλογή. Η Nagi λέει: «Αυτό είναι εξαιρετικά απλό να το φτιάξεις, αλλά είναι η καλύτερη συνταγή μπρόκολου που έχω ποτέ! Το αποκαλώ ‘μαγικό μπρόκολο’ γιατί είναι πραγματικά μαγικό το πώς λίγο ψήσιμο και μια σταγόνα χυμού λεμονιού και παρμεζάνας μπορούν να μεταμορφώσουν το μπρόκολο.
Το ψήσιμο είναι το κλειδί εδώ. Το ψητό μπρόκολο έχει μια γεύση που κάνει το μπρόκολο που έχει βράσει στον ατμό να φαίνεται αδιάφορο! Το γλυκαίνει, παίρνει καραμελωμένες, τραγανές άκρες και απορροφά τη γεύση του χυμού λεμονιού. Και όταν το τελειώνεις με λίγη παρμεζάνα… είναι απλά εξαιρετικό!»

Η Nagi επιμένει ότι το ψήσιμο του μπρόκολου «δεν απαιτεί πολύ παραπάνω κόπο» από το βράσιμο ή τον ατμό, και «έχει καλύτερη γεύση» όταν γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Διαβάστε τη συνταγή.
Υλικά (για 4 μερίδες)
- Δύο μέτρια προς μεγάλα κεφάλια μπρόκολου
- Δύο σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- Δυόμισι κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας
- Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ανάλογα με τη γεύση)
- Μαύρο πιπέρι
- Ξύσμα από μισό λεμόνι
- Μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- Δύο κουταλιές της σούπας φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα, συν λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα
Μέθοδος
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (200°C με αέρα) και ετοιμαζόμαστε να μεταμορφώσουμε το μπρόκολο σε ένα νόστιμο έδεσμα. Ξεκινάμε σπάζοντας το μπρόκολο σε μικρούς ανθούς και τοποθετώντας τους σε ένα ταψί. Μην πετάξετε ακόμη τον χοντρό κορμό! Έχει «εκπληκτική γεύση», όπως και τα μικρότερα κομμάτια σε κάθε ανθό, αναφέρει η Express.
Ξεφλουδίστε την εξωτερική στρώση του – χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο αποφλοίωσης ή στηρίξτε το και κόψτε το με το μαχαίρι σας – στη συνέχεια κόψτε το και προσθέστε το στο μείγμα ή φυλάξτε το για άλλη συνταγή.

Στη συνέχεια, ρίξτε μια μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας σε όλο το μπρόκολο και προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι για έξτρα γεύση. Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του μπρόκολου και τοποθετήστε τα ομοιόμορφα στο ταψί – μην τα στριμώξετε.
Δεν χρειάζεστε πολύ λάδι για να ψήσετε το μπρόκολο, ειδικά όταν προσθέσετε μια δόση λεμονιού και παρμεζάνας στο τέλος. Βάλτε το μπρόκολο στο φούρνο για 20-25 λεπτά, ή μέχρι οι ανθοί να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή, χρυσαφένια άκρη. Η τέλεια «τραγανή-μαλακή» υφή είναι αυτό που στοχεύετε – όχι μούλιασμα, απλά σωστά μαγειρεμένο.
Όταν τελειώσει ο χρόνος, βγάλτε το μπρόκολο από τον φούρνο και ρίξτε γρήγορα λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού, ξύσμα λεμονιού και παρμεζάνα. Ανακατέψτε τα όλα μαζί, μετά τοποθετήστε το σε ένα πιάτο και προσθέστε μια επιπλέον δόση παρμεζάνας για καλή μέτρηση.
Ο χυμός λεμονιού δίνει στο ψητό μπρόκολο μια γλυκιά και πικάντικη γεύση που είναι απλώς τέλεια.