Η τεχνική mewing, που έχει γίνει viral στα social media, αφορά την τοποθέτηση της γλώσσας στον ουρανίσκο με κλειστά χείλη και ελαφρώς ενωμένα δόντια, με στόχο να βελτιώσει το περίγραμμα του προσώπου και την ρινική αναπνοή. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον Βρετανό ορθοδοντικό Δρ.
John Mew και προωθείται ως μια μη επεμβατική μέθοδος για την ενίσχυση της ομορφιάς του προσώπου. Αν και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου μπορεί να διαφέρει, πολλοί την θεωρούν χρήσιμη για την αισθητική βελτίωση, χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά χειρουργικές επεμβάσεις.
Διαβάστε παρακάτω
Ναι, ακούγεται περίεργο, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι (και διασημότητες) ορκίζονται ότι μια απλή αλλαγή της θέσης της γλώσσας μπορεί να μεταμορφώσει το πρόσωπό σας κάνοντάς το πιο καθορισμένο και πιο αρμονικό. Πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ίσως. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε αυτή την τεχνική να γίνει viral.
Τι είναι το mewing;
Το mewing είναι μια τεχνική τοποθέτησης της γλώσσας. Η γλώσσας ακουμπάει στον ουρανίσκο, με τα δόντια να αγγίζουν ελαφρώς μεταξύ τους και τα χείλη κλειστά. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι κάνοντάς την συστηματικά, αυτή η στάση βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του προσώπου και του λαιμού, βελτιώνει τη ρινική αναπνοή και, με εξάσκηση, επιτυγχάνει μια πιο καθορισμένη εμφάνιση του περιγράμματος του προσώπου και κυρίως του σαγονιού.
Είναι σαν ένα είδος “πιλάτες για το πρόσωπό σας” που μπορείτε να κάνετε οποτεδήποτε. Ενώ οδηγείτε, παρακολουθείτε τηλεόραση ή είστε στην εργασία σας.
Πώς να κάνετε mewing; Βήμα προς βήμα
- Κλείνετε τα χείλη σας φυσικά, χωρίς να τα σφίγγετε.
- Φέρνετε ελαφρώς τα δόντια σας μαζί, αλλά χωρίς να τα σφίγγετε.
- Τοποθετείτε τη γλώσσα στον ουρανίσκο, αγγίζοντας ακριβώς πίσω από τα μπροστινά σας δόντια και επεκτείνοντάς την όσο πιο πίσω μπορείτε.
- Κρατάτε τη θέση όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπόνους συμβουλή: Η εξάσκηση αυτού ενώ χαμογελάτε απαλά μπορεί να ενεργοποιήσει περαιτέρω τους μυς του λαιμού σας και να ανορθώσει οπτικά το κάτω μέρος του προσώπου σας.
Πώς προέκυψε αυτή η τεχνική;
Αν και το βλέπουμε πλέον στο TikTok με εκατομμύρια προβολές, το mewing δεν είναι κάτι καινούριο. Δημιουργήθηκε από έναν Βρετανό ορθοδοντικό, τον Δρ. John Mew, τη δεκαετία του 1970. Ο Δρ. Mew ανέπτυξε μια θεωρία σχετικά με την ανάπτυξη του ανθρώπινου προσώπου, που ονόμασε “ορθοτροπία”. Αυτή εστίαζε στην καθοδήγηση της ανάπτυξης του προσώπου μέσω της στάσης της γλώσσας. Ο γιος του, Δρ. Mike Mew, ασκεί επίσης την ορθοτροπία.
Για δεκαετίες, η μέθοδός τους παρέμεινε σχετικά περιθωριακή στην κύρια ορθοδοντική κοινότητα. Ωστόσο, τα social media, όπως το TikTok, έχουν εκτοξεύσει το mewing στο προσκήνιο, επαναπροσδιορίζοντάς το από μια κλινική έννοια σε μια δημοφιλή τεχνική DIY ομορφιάς και γλυπτικής προσώπου.
Σήμερα, η τεχνική εμπλουτίζει τις αυτοσχέδιες ρουτίνες ομορφιάς και τα κόλπα περιγράμματος προσώπου. Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε ως μια εξέλιξη της εύρεσης της τέλειας γωνίας για selfie, αλλά με μια πιο συνειδητή προσέγγιση.
Γιατί όλοι μιλάνε γι’ αυτό τώρα;
Η απάντηση είναι απλή: ο αλγόριθμος. Αλλά ζούμε επίσης σε μια εποχή όπου η αισθητική βελτιστοποίηση είναι πανταχού παρούσα. Ανάμεσα σε υπερρεαλιστικά φίλτρα, εφαρμογές που σαρώνουν για την “ιδανική συμμετρία” σας και την πίεση να είστε πάντα έτοιμοι για την κάμερα, είναι φυσικό να αναζητάτε μικρο-κόλπα για να μοιάζετε πιο όμορφες χωρίς να υποβληθείτε σε επεμβατικές διαδικασίες.
Το mewing έγινε δημοφιλές επειδή δεν θέλει κανέναν εξοπλισμό, δεν κοστίζει τίποτα και μοιάζει να έχει αποτέλεσμα.
Λειτουργεί ή είναι απλώς υπερβολή;
Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο με αποτελέσματα “πριν και μετά”, αλλά προσοχή: πολλά από αυτά παίζουν επίσης με τις γωνίες, τον φωτισμό και την επεξεργασία. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι η εξάσκηση στη στάση του σώματός σας (προσώπου και σώματος) μπορεί να έχει άμεσα οπτικά αποτελέσματα: ανύψωση του διπλοσάγονου, προβολή του πηγουνιού και επιμήκυνση του λαιμού. Με άλλα λόγια, μπορεί να σας βοηθήσει να μοιάζετε πιο όμορφες στην κάμερα (και στον καθρέφτη σας, φυσικά).
Τώρα, αν ψάχνετε για μια ριζική ή μόνιμη αλλαγή, το mewing δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία. Δεν θα αντικαταστήσει ένα lifting ή τα fillers. Αλλά μπορεί να συμπληρώσει τη ρουτίνα σας και να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε περισσότερο τις εκφράσεις του προσώπου και τη στάση του σώματός σας. Μια χαρά και αυτό!