Η κατανάλωση μόνο φρούτων για δείπνο έχει γίνει δημοφιλής τάση, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της στην υγεία. Αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία θρεπτικών συστατικών και να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η ιδανική προσέγγιση περιλαμβάνει τη συνδυασμένη κατανάλωση φρούτων με άλλες θρεπτικές τροφές για ένα ισορροπημένο γεύμα.
Η κατανάλωση μόνο φρούτων για δείπνο αρκετές φορές την εβδομάδα έχει γίνει μια δημοφιλής τάση, που συχνά συνδέεται με την αποτοξίνωση και την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα και η σκοπιμότητα αυτής της πρακτικής αμφισβητείται όλο και περισσότερο.
Ορισμένοι μάλιστα αναρωτιούνται, αν μπορεί να έχει τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ενώ η επιλογή ενός δείπνου μόνο με φρούτα περιστασιακά -ιδιαίτερα μετά από ένα βαρύ γεύμα ή όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι- μπορεί να σας φαίνεται ελαφριά και αναζωογονητική, δεν αποτελεί ιδανική μακροπρόθεσμη στρατηγική. Τα φρούτα από μόνα τους δεν παρέχουν ένα ισορροπημένο γεύμα, καθώς στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη και τα υγιή λιπαρά, τα οποία είναι κρίσιμα για τον κορεσμό και τη συνολική λειτουργία του σώματος.
Η άποψη των ειδικών
Η Sandra Lordén Álvarez, ειδικός σε θέματα αθλητικής διατροφής, εξηγεί ότι η συνεχής κατανάλωση μόνο φρούτων για δείπνο μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. «Το να βασίζεστε μόνο στα φρούτα για δείπνο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή κατανάλωση πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον κορεσμό και την καλή λειτουργία του οργανισμού», υποστηρίζει. «Αυτή η έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα την επόμενη μέρα, προκαλώντας ενδεχομένως υπερκατανάλωση τροφής ή λιγούρες».
Επισημαίνει επίσης τον αντίκτυπο των φυσικών σακχάρων των φρούτων στον οργανισμό. «Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», σημειώνει η Lordén Álvarez. Η κατανάλωση μόνο φρούτων -ειδικά σε μεγάλες ποσότητες ή ποικιλίες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη- μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις γλυκόζης. Αυτές οι αιχμές μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ινσουλίνης, που με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη και σε άλλα μεταβολικά προβλήματα.
Ο διατροφολόγος Charles Orrico προσθέτει: «Ενώ τα φρούτα είναι, χωρίς αμφιβολία, υγιεινά, έχουν φυσικά σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε αιχμές ινσουλίνης. Εάν αυτή η ενέργεια δεν χρησιμοποιηθεί, μπορεί να αποθηκευτεί ως λίπος».
Μια ισορροπημένη προσέγγιση των φρούτων στο δείπνο
Για όσους απολαμβάνουν τα φρούτα για δείπνο, οι διατροφολόγοι συνιστούν να τα συνδυάζουν με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη, για να εξασφαλίσουν ένα ισορροπημένο γεύμα. «Η συμπερίληψη φρούτων στο δείπνο μπορεί να είναι υγιεινή αν συνδυαστεί με άλλες τροφές, όπως γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, δημιουργώντας μια πιο ολοκληρωμένη και ικανοποιητική επιλογή», λέει ο Lordén Álvarez. Συμβουλεύει επίσης να επιλέγετε φρούτα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως μούρα, μήλα, αχλάδια ή βατόμουρα, για να μειώσετε τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα.
Ο δρ Leo Cerrud, ένας άλλος ειδικός σε θέματα διατροφής, τονίζει ότι, ενώ τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας δίαιτας με γνώμονα το βάρος, είναι προτιμότερο να καταναλώνονται νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Τα φρούτα περιέχουν πολλή ζάχαρη. Για να μην συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, θα πρέπει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη», συμβουλεύει.
Η σημασία των πρώιμων και ισορροπημένων δείπνων
Το να παραλείπετε εντελώς το δείπνο δεν αποτελεί υγιεινή επιλογή, ακόμη και για όσους θέλουν να χάσουν λίγο βάρος. Αντ’ αυτού, οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε το δείπνο νωρίτερα και να εστιάζετε σε ισορροπημένα, ελαφρύτερα γεύματα. Η Boticaria García, φαρμακοποιός και διατροφολόγος, αναλύει τη σημασία του χρονισμού των γευμάτων στο βιβλίο της. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι καλύτερο να συγκεντρώνετε την πρόσληψη τροφής νωρίτερα μέσα στην ημέρα και να αποφεύγετε τα βαριά γεύματα αργά το βράδυ», εξηγεί. Η κατανάλωση τροφής πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, όταν τα επίπεδα μελατονίνης αυξάνονται, μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση χοληστερόλης, να μειώσει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας και να επηρεάσει την ανοχή στη γλυκόζη.
Παρόλο που τα φρούτα είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο, το να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτά για το δείπνο δεν είναι καλή ιδέα, καθώς στερούνται βασικών μακροθρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπίες στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της πείνας. Αντ’ αυτού, η κατανάλωση φρούτων μαζί με πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, ο προγραμματισμός του δείπνου νωρίτερα και η εξέταση της συνολικής ισορροπίας των γευμάτων, είναι καλύτερες στρατηγικές για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τρόπου ζωής.