Σύμφωνα με τον σεξολόγο Gilbert Bou Jaoudé, υπάρχουν πέντε βασικοί τύποι ζευγαριών, καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και προκλήσεις. Ο πρώτος τύπος είναι το παθιασμένο-συγκρουσιακό ζευγάρι, που συχνά χωρίζει και επανασυνδέεται λόγω του έντονου πάθους τους. Ο δεύτερος είναι το μελόδραμα, όπου οι σύντροφοι μοιράζονται σημαντικές δυσκολίες και στηρίζονται ο ένας στον άλλον, αλλά ενδέχεται να μην διασκεδάζουν μαζί.
Ο τρίτος τύπος είναι το λογικό ζευγάρι, που οργανώνει τη ζωή τους με βάση την πρακτικότητα και μπορεί να απομακρυνθεί συναισθηματικά. Ο τέταρτος τύπος είναι το κοινωνικό ζευγάρι, που απολαμβάνει την παρέα φίλων και διατηρεί κάποια ελευθερία. Τέλος, ο πέμπτος τύπος είναι το συζυγικό ζευγάρι, που προτιμά να περνά χρόνο αποκλειστικά μαζί, συχνά με συναισθηματική εξάρτηση.
Ο ειδικός προκαλεί τους ακροατές να αναλογιστούν σε ποια κατηγορία ανήκουν.
Διαβάστε παρακάτω
Κάθε σχέση είναι διαφορετική, με τις δικές της προκλήσεις, συνήθειες, προτιμήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν σεξολόγο, υπάρχουν συνολικά πέντε κατηγορίες ζευγαριών.
Σε ένα επεισόδιο του podcast Legend του Guillaume Pley, ο σεξολόγος και πρώην ειδικός σε θέματα γάμου, Gilbert Bou Jaoudé, λέει ότι υπάρχουν πέντε κατηγορίες ζευγαριών.
Ο πρώτος τύπος είναι το παθιασμένο-συγκρουσιακό ζευγάρι. «Πρόκειται για ζευγάρια που είναι ερωτευμένα, ύστερα από δύο ημέρες μαθαίνουμε ότι καβγάδισαν, ότι χώρισαν, και ύστερα από δύο εβδομάδες σε ένα πάρτι είναι μαζί», εξηγεί ο ειδικός.

Συνεχίζει λέγοντας ότι αυτού του είδους οι σχέσεις είναι συχνά καταδικασμένες σε αποτυχία «αν δεν χτίσουν κάτι παράλληλα». Ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον δεν εξαφανίζονται ποτέ πραγματικά: «Αν πέσουν ξανά ο ένας πάνω στον άλλον, ε, έχουμε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει ξανά από την αρχή. Δεν χώρισαν επειδή έφυγε το πάθος, χώρισαν επειδή ήταν ανυπόφορο».
Ο δεύτερος τύπος ζευγαριού, σύμφωνα με τον σεξολόγο είναι εκείνα που μπορούν να χαρακτηριστούν μελόδραμα.

«Αυτά είναι τα ζευγάρια που από την πρώτη στιγμή που συναντιούνται, κάτι έχει συμβεί. Εκείνη έχασε τη μητέρα της λίγες εβδομάδες αργότερα. Εκείνος απολύθηκε τρεις μήνες αργότερα. Είναι συνήθως το είδος του ζευγαριού που σου αρέσει πολύ, αλλά κάθε φορά που τους βλέπεις λες: Τι άλλο θα μας πουν;». Παρόλο που έχουν περάσει πολλά μαζί, σε γενικές γραμμές, «είναι ένα ζευγάρι που μπορεί να μείνει μαζί για πολύ καιρό, επειδή γρήγορα κερδίζει ο ένας την υποστήριξη του άλλου». Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, «μπορούν να γίνουν σπουδαίοι γονείς επειδή έχουν μάθει να συμπληρώνουν και να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον». Ωστόσο, στο μέλλον, όταν έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους και έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, «λένε, καλά, δεν μάθαμε ποτέ να διασκεδάζουμε μαζί».

Στη συνέχεια, υπάρχει το «λογικό ζευγάρι». «Αυτό είναι το ζευγάρι που είναι λίγο μπελαλίδικο, είμαστε οργανωμένοι, την τάδε μέρα, είναι να κάνουμε αυτό. Τα παιδιά είναι την τάδε μέρα. Υπάρχουν τέτοια ζευγάρια που μπορούν να συνεχίσουν για πολύ καιρό και τους βολεύει μια χαρά. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ καρτεσιανοί άνθρωποι και μάλιστα ενοχλούνται λίγο από το πάθος ή νιώθουν λίγο άβολα με τα συναισθήματα. Έτσι, δημιουργούν έναν τρόπο ζωής», εξηγεί ο πρώην ειδικός του «Παντρεμένοι με την πρώτη ματιά»: «Είναι ένα ζευγάρι που η σχέση τους μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, εκτός αν ένας από τους δύο αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, έχεις ανθρώπους που είναι λογικοί από τη φύση τους και άλλους που είναι λογικοί από την ανατροφή τους, μόνο που μέσα τους έχουν μια πολύ ζωηρή πλευρά και μετά, βήμα-βήμα, απομακρύνονται».

Ο τέταρτος τύπος είναι το κοινωνικό ή εξωτερικευμένο ζευγάρι. «Έχουν την ανάγκη να είναι πάντα με φίλους. Δεν χρειάζεται να είναι μόνο οι δυο τους και αν και τείνουν να βγαίνουν μόνοι τους, συναντιούνται μετά»., εξηγεί ο ειδικός. Αυτό το είδος σχέσης δεν είναι για όλους, αλλά όταν οι εραστές βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, λειτουργεί πολύ καλά: «Αυτά είναι ζευγάρια που μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό, επειδή υπάρχει ένα είδος ελευθερίας».

Τέλος, ο τελευταίος τύπος ζευγαριού είναι: Ο συζυγικός. «Κάνουμε τα πάντα μαζί και όλα όσα κάνουμε πρέπει να είναι μαζί. Δεν έχουμε πολύ μεγάλο κύκλο φίλων. Στην πραγματικότητα, είμαστε μια χαρά μαζί. Είμαστε αρκετοί ο ένας για τον άλλον», εξηγεί ο σεξολόγος. Πριν κάνει μια επισήμανση: «Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά εξαρτημένοι συχνά, χρειάζονται το άλλο άτομο να είναι εκεί όλη την ώρα».
Σε ποια κατηγορία, λοιπόν, ανήκετε εσείς με τον σύντροφό σας;