Η Αναστασία Γιάμαλη, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, μίλησε για τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην τηλεόραση όσον αφορά την εμφάνιση και τα πρότυπα που επιβάλλονται.
Σε συνέντευξή της στο «Στούντιο 4», τόνισε ότι η κριτική για την εξωτερική εικόνα είναι εξευτελιστική και ότι υπάρχει ένας αυστηρός πήχης εμφάνισης, καθώς οι γυναίκες συχνά κρίνονται με βάση την εικόνα τους.
Η Γιάμαλη υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής άνεσης και της προσωπικής έκφρασης, ενώ επισήμανε την ανάγκη για περισσότερη εκπροσώπηση των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης και στις αποφασιστικές θέσεις.
Διαβάστε παρακάτω
Η Αναστασία Γιάμαλη βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Απριλίου στον καναπέ του «Στούντιο 4».
Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια που δε διστάζει ποτέ να εκφράσει ανοιχτά την άποψή της, και που πολλές φορές οι τοποθετήσεις της γίνονται viral αναφέρθηκε μέσα σε όλα και για τον πήχη εμφάνισης που υπάρχει στην τηλεόραση για της γυναίκες.
«Θεωρώ ότι υπάρχει ένας πήχης εμφάνισης για τις γυναίκες που έχουν το προνόμοιο της κάμερες, και σε κιλά, και σε εμφάνιση, και σε ντύσιμο. Υπάρχει. Πόσες γυναίκες με περισσότερα κιλά έχουμε στην ελληνική τηλεόραση; Εκ των πραγμάτων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπάρχει ένα πρότυπο που μέχρι να το αμβλύνουμε, το υπηρετούμε ως έναν βαθμό…» ανέφερε αρχικά η Αναστασία Γιάμαλη.
«Είναι μικροπρεπές να σε κρίνουν για την εμφάνισή σου. Αν εγώ νιώθω άνετα με το κοστούμι, που δεν είναι καν δική μου επιλογή αλλά της εξαιρετικής ενδυματολόγου μου που συνδιαμορφώνουμε πάντα, δεν είναι δική μου ευθύνη. Δεν έχω πρόβλημα με τα φορέματα. Θα τα φορέσω με την ίδια άνεση. Δε θα βγεις όμως με σκισμένο τζιν σε ενημερωτική εκπομπή. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα “περνούσε”.
Περνούν τα κοστούμια, τα φορέματα, ένα σακάκι με ένα τζιν. Δεν έχω πρόβλημα με τα φορέματα και τη θηλυκότητά μου, αντιθέτως, νιώθω καλά μέσα σε αυτήν. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα ήταν ψέμα να αρνηθούμε ότι υπάρχει πήχης εμφάνισης. Χρειάζεται να είσαι ατσαλάκωτη» πρόσθεσε η Αναστασία Γιάμαλη.
«Τα ΜΜΕ ενημέρωσης αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας. Προφανώς υπάρχει και πατριαρχία και σεξισμός. Το πως η καθεμία και ο καθένας από εμάς επιχειρούμε να το ανοίξουμε αυτό είναι ένα θέμα. Δεν προσποιούμαι κάποια πιο δυναμική από εμένα ή δεν έχω στο μυαλό μου έναν άντρα συνάδελφο για να πατήσω στη μανιέρα του.
Από εκεί και πέρα, να κάτσουμε να μετρήσουμε πόσες γυναίκες σχολιάστριες έχουμε στα δελτία ειδήσεων ή πόσες γυναίκες γενικά στη χώρα μας είναι στα τραπέζια λήψης αποφάσεων. Και μετά, να κάτσουμε να μετρήσουμε πόσες γυναίκες ή και άντρες είναι αόρατες εργαζόμενες» κατέληξε η δημοσιογράφος.