Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τις πενιχρές πίτες Μάνης, προσφέροντας μια απλή και γευστική διαδικασία παρασκευής τους. Τα υλικά περιλαμβάνουν σκληρό αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό και αλάτι.
Μετά από ανακάτεμα και ζύμωμα, η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και στη συνέχεια απλώνεται σε ακανόνιστα σχήματα πριν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Οι πίτες σερβίρονται παραδοσιακά με μέλι ή συνοδεύονται με αλμυρά τυριά και σουβλάκι, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία της Μανιάτικης κουζίνας.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Υλικά – Τραβηχτές πίτες Μάνης
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 60 ml ελαιόλαδο
- 500 γραμμ. νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε τη ζάχαρη, την μαγιά και το ελαιόλαδο και τρίβετε πολύ καλά με τα χέρια σας.
Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά το νερό και ενδιάμεσα ρίχνετε το αλάτι. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε ένα μαλακό κολλώδες ζυμάρι. Σκεπάζετε με μία πετσέτα και αφήνετε για περίπου 1,5 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Όταν είναι έτοιμο, λαδώνετε τα χέρια σας, παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι και απλώνετε με τα χέρια τραβώντας από τις άκριες το ζυμάρι σε ακανόνιστο σχήμα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο και ρίχνετε αμέσως τις πίτες. Αφήνετε να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές και βγάζετε σε ένα πιάτο. Σερβίρετε τις πίτες με μέλι.
Φυσικά, μπορείτε να τις συνοδέψετε με αλμυρό τυρί όπως είναι η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και καλαμάκι σουβλάκι. Στο γύθειο είναι ο πιο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος.