Το ακαταμάχητο τσουρέκι το πολίτικο – Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, ιδανικό για το Πάσχα, με οδηγίες από τον Πέτρο Συρίγο.

Περιγράφει τα υλικά που χρειάζονται, όπως μαγιά, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο και μπαχαρικά, καθώς και τη διαδικασία παρασκευής του, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση της μαγιάς, το ζύμωμα και το φούσκωμα της ζύμης.

Τέλος, αναφέρεται στη διαδικασία ψησίματος και τη σωστή διατήρηση του τσουρεκιού για να διατηρηθεί φρέσκο.

Διαβάστε παρακάτω

Τσουρέκι πολίτικο, το καλύτερο πασχαλινό έδεσμα που μπορείτε να το φτιάξετε ακολουθώντας τις οδηγίες τουΠέτρου Συρίγου.

Υλικά – τσουρέκι

  • 375 γρ. χλιαρό νερό
  • 63 γρ. μαγιά νωπή ή 30 γρ. ξηρή μαγιά
  • 430 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 63 γρ. βούτυρο
  • 190 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 1250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (13% πρωτεΐνη)
  • 7 γρ. αλάτι
  • 13 γρ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. μαστίχα σκόνη ή 4-5 δάκρυα κοπανισμένα με 1 κ.τ.γ. ζάχαρη 1 κρόκο αυγού + 1 κ.τ.σ. νερό
  • 60 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Διαδικασία

Βάζουμε τη μαγιά με 1 κ.τ.σ. από τη συνολική ποσότητα ζάχαρης μέσα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλη την ποσότητα του χλιαρού νερού και 1 κ.τ.σ. αλεύρι.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο (υλικά που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου).

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία. Ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι σε ένα μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υλικά του μπολ στον κάδο του μίξερ.

Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά και αποσύρουμε. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ.

Μεταφέρουμε τη ζύμη με τα βρεγμένα με καλαμποκέλαιο χέρια μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.

Εναλλακτικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς, τον σβήνουμε και με κλειστό φούρνο βάζουμε το μπολ μέσα για περίπου 2 ώρες.

Έπειτά, μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χρησιμοποιώντας το γάντζο, αναδεύουμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Κλείνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Για τη ζύμη: Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά.

«Ανοίγουμε» τρία μπαστουνάκια, ενώνουμε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας. Μόλις είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν βάζουμε πολύ κοντά τα τσουρέκια μας, καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά.

Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 με 45 λεπτά. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας με ένα πινέλο.

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά στον αέρα. Όταν κρυώσουν τα τσουρέκια τα τυλίγουμε καλά με μια μεμβράνη για να διατηρηθούν.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Συνταγή για mousse σοκολάτας bitter

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει μια ελαφριά και νόστιμη συνταγή για mousse σοκολάτας bitter, χρησιμοποιώντας κουβερτούρα υγείας με τουλάχιστον 70% κακάο. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αυγά, ζάχαρη, ελαιόλαδο...

Συνταγή για ζουμερό cheesecake λεμόνι

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για ένα ζουμερό cheesecake λεμόνι, ιδανικό για μετά την Τσικνοπέμπτη. Με απλά υλικά όπως μπισκότα, βούτυρο, τυρί κρέμα, γιαούρτι και χυμό...

Συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά

Η συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά προσφέρει μια νόστιμη και νηστίσιμη επιλογή για τους λάτρεις της μακαρονάδας. Απαιτεί 500 γρ. σπαγγέτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένο μαϊντανό,...

Συνταγή για νόστιμη και θρεπτική κοτόπιτα

Η κοτόπιτα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο γεύμα ή σνακ. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλο χωριάτικο, κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, σταφίδες και μπαχαρικά. Η...

«Κολασμένη» τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας – Ό,τι καλύτερο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Υλικά – τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας Για τη βάση2 συσκευασίες μπισκότα 100 γραμμ. βούτυροΓια τη μαρμελάδα250 γραμμ. φράουλες 50 γραμμ. ζάχαρηΓια τη γκανάζΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ350 γραμμ. κουβερτούρα 350 γραμμ. κρέμα γάλακτος 1 κουταλιά της...

Michelin Guide 2025: Ένα vegan εστιατόριο και ένα με ελληνική κουζίνα έλαβαν αστέρι Michelin

Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου φυτικό μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του...

Πενιχρές πίτες Μάνης: Ό,τι καλύτερο έχετε γευτεί

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τις πενιχρές πίτες Μάνης, προσφέροντας μια απλή και γευστική διαδικασία παρασκευής τους. Τα υλικά περιλαμβάνουν σκληρό αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Μετά...

Συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι νηστίσιμος, νοστιμότατος και το απόλυτο γλυκό για τη Σαρακοστή και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συστατικά1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι χοντρό, 1 ποτήρι...

Με αυτή τη συνταγή θα αυξήσετε τη λίμπιντο σας – Το τέλειο πιάτο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Το άρθρο προτείνει μια συνταγή που υπόσχεται να αυξήσει τη λίμπιντο, ιδανική για τον Άγιο Βαλεντίνο. Η συνταγή περιλαμβάνει ρύζι Αρμπόριο, γαρίδες και έναν πλούσιο ζωμό από κεφάλια γαρίδας,...

Συνταγή για σοκολάτα μάφιν με πορτοκάλι

Ένα γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η σοκολάτα συναντά το πορτοκάλι σε ένα μάφιν που ο ουρανίσκος σου θα το επιθυμεί κάθε μέρα. Συστατικά200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει...

Τα πιο ρομαντικά γλυκά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Πώς θα μαγέψετε το ταίρι σας

Red velvet cake Υλικά 800 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις800 γραμμ. ζάχαρη4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι2 κουταλάκια του γλυκού σόδα5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου228...

Συνταγή για νιόκι με μπρόκολο και τυρί

Τα νιόκι είναι τα ωραιότερα ζυμαρικά και ταιριάζουν τέλεια με το μπρόκολο. Συστατικά350 γρ. φρέσκια νιόκι 200 γρ. μπρόκολο, καλά καθαρισμένο και κομμένο 3 κ.σ. σούπας τυρί κρέμα 1/2 κ.σ. γλυκιά μουστάρδα Χυμός 1/2...

Ποτέ ξανά το κουνουπίδι δεν ήταν τόσο γευστικό – Η συνταγή που θα σας πείσει

Υλικά700 γρ. βρασμένο κουνουπίδι 1 πατάτα βρασμένη 4 αυγά 80 ml ελαιόλαδο 100 ml γάλα 80 γρ. αλεύρι 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1/2 πιπεριά Φλωρίνης 150 γρ. τυρί κρέμα 200 γρ. φέτα 200 γρ. mix τυριών Αλάτι & πιπέριΔιαδικασία –...

Συνταγή για ζυμαρικά alfredo

Μια γνήσια ιταλική συνταγή για ζυμαρικά που θα λατρέψεις. Συστατικά300 γρ. ζυμαρικά 2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε πλάγιες φέτες 60 γρ. βούτυρο 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες 350 ml γάλα 240 ml κρέμα γάλακτος 100 γρ. παρμεζάνα,...

Μερακλίδικος γύρος στο σπίτι – Πώς να τον ετοιμάσετε

Γύρος κοτόπουλο σπιτικός! Μία φοβερή συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο, που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα την λατρέψετε!Υλικά – Γύρος στο σπίτι600 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο στήθος 1 κ.γ....

Συνταγή για τρουφάκια με καστανάκι

Τα τρουφάκια με γέμιση κάστανο είναι η ωραιότερη λιχουδιά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Συστατικά1.200 γρ. κάστανα ωμά 2/3 φλ.. ζάχαρη άχνη 125 γρ. σοκολάτα 55% κακάο 2/3 φλ. βούτυρο τρούφα ζαχαροπλαστικής ή...

Βαγγέλης Νίκας: «Επιθυμώ να εκμεταλλευτώ τις απλές πρώτες ύλες με τον προσωπικό μου τρόπο στο fine dining»

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την μαγειρική; Ξεκίνησα να μαγειρεύω από ανάγκη στα 9 μου χρόνια, καθώς η μητέρα μου εργαζόταν όλη την ημέρα. Είδα ότι μου άρεσε πολύ...

Έχετε δοκιμάσει αλευρόπιτα; Ήρθε η στιγμή να ενθουσιάσετε τον ουρανίσκο σας

Υλικά – αλευρόπιτα 500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.50ml ελαιόλαδο3 αυγά450 ml νερό1 πρέζα αλάτι100 γρ. βούτυρο350 γρ. φέτα ΔιαδικασίαΣε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι...

Άγιος Βαλεντίνος: Η τέλεια γαριδομακαρονάδα για τους ερωτευμένους

Υλικά – Η απόλυτη γαριδομακαρονάδα 10 μεγάλες γαρίδες Ν.2 Μακαρόνια Ν. 6 ή λιγκουίνιΓια τη σάλτσα20 ml ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 πιπέρια Φλωρίνης 1 πιπέρια κέρατο κίτρινη 20ml ούζο ή κρασί άσπρο 1...

Συνταγή για σουβλάκια κοτόπουλου με εξωτική σος από μαρμελάδα μάνγκο

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει απειλητικά και εσύ θες να ετοιμάσεις κάτι νόστιμο, αλλά χωρίς πολύ κόπο. Σου έχουμε τη λύση! Σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλου με μία μαρινάδα που θα ταξιδέψει τον...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ