Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού λαμπρόψωμου, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
Παρέχει αναλυτική συνταγή με τα απαραίτητα υλικά, όπως μαγιά, αλεύρι, ελαιόλαδο και μυρωδικά, καθώς και οδηγίες βήμα-βήμα για την προετοιμασία του προζυμιού και της ζύμης.
Περιγράφει τη διαδικασία πλάσιμου, στολίσματος με κόκκινο αυγό και σουσάμι, καθώς και το ψήσιμο του ψωμιού, προσφέροντας μια γεύση από την παράδοση και την οικογενειακή κουζίνα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά – λαμπρόψωμο
Για προζύμι
- 100 ml νερό (χλιαρό)
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- 16 γραμμάρια μαγιά ξηρή
- 1 κουταλιά αλεύρι σκληρό
Για την ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 500 ml νερό (χλιαρό)
- 1/4 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
- 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
- 1/2 κουταλάκι γλυκάνισο
- 1 πρέζα αλάτι
Για το στόλισμα
- 1 κόκκινο αυγό
Για το πασπάλισμα
- Σουσάμι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για να δημιουργήσουμε το προζύμι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε, για 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, προσθέτουμε το ένα τρίτο από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το προζύμι και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Αφού φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για λίγο. Από αυτή τη ζύμη μπορούμε να κάνουμε δυο μικρά λαμπρόψωμα ή ένα μεγάλο.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμη και κρατάμε στην άκρη. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε ένα στρογγυλό ψωμί, μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Με το ζυμάρι που κρατήσαμε, πλάθουμε κορδόνια και δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμί. Στη μέση βυθίζουμε το κόκκινο αυγό, σκεπάζουμε το λαμπρόψωμο με μία πετσέτα και αφήνουμε ξανά σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.
Όταν είναι έτοιμο, αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι.
Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε μία σχάρα να κρυώσει εντελώς.