Βαγγέλης Νίκας: «Επιθυμώ να εκμεταλλευτώ τις απλές πρώτες ύλες με τον προσωπικό μου τρόπο στο fine dining»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την μαγειρική;

Ξεκίνησα να μαγειρεύω από ανάγκη στα 9 μου χρόνια, καθώς η μητέρα μου εργαζόταν όλη την ημέρα. Είδα ότι μου άρεσε πολύ η ενασχόληση  με την κουζίνα  και στην πορεία  αποφάσισα ότι θέλω να το σπουδάσω και να το ακολουθήσω σαν  επάγγελμα.

Οπότε, το φαγητό είναι μνήμες;  

Το φαγητό για μένα δεν είναι τόσο μνήμες, είναι κυρίως  βιώματα τα οποία μετατρέπω σε φαγητό με την αγάπη μου προς τους γύρω μου. Θέλω να τους δώσω να δοκιμάσουν κάτι  νόστιμο, με τη δική μου σφραγίδα.

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί σταθμοί στην πορεία σου;

Ξεκίνησα την πορεία μου στην Αθήνα πολύ νωρίς, στα 18 μου, δίπλα   σε βραβευμένους σεφ όπως ο Γ. Μπαξεβάνης και Φ. Μπουλιάνι. Στη συνέχεια δούλεψα στο Μandarin στην Πολιτεία, με  σεφ τον  Βασίλη Τζίμα, ο οποίος με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ πνευματικά και μαγειρικά. Πάντοτε ήθελα να φύγω στο εξωτερικό και ονειρευόμουν  να δουλέψω δίπλα σε θρύλους της γαστρονομίας και αυτό ήταν το αγαπημένο θέμα συζήτησης μου  με τον   σεφ.  Αποφάσισα να φύγω στο Λονδίνο,  αφού με πρότεινε ο διακεκριμένος pastry chef Θανάσης Τσαγκλιώτης. Μετά από δύσκολά δοκιμαστικά, το όνειρο μου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα!

Δούλεψα σε όλα τα τμήματα  του 5αστερου The Dorchester και στη συνέχεια μεταπήδησα στα εστιατόριοo του Alain Ducasse με 3 αστέρια Μισελέν. Εκεί έμαθα να έχω σεβασμό στην καλή πρώτη ύλη και στην φυσικότητα της, έχω κρατήσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της μαγειρικής μου φιλοσοφίας από αυτό το εστιατόριο.

Μετά εργάστηκα στο Dinner by Heston Blumenthal με 2 αστέρια Μισελέν, το εστιατόριο τους ξενοδοχείου  Μandarin oriental.   Έμαθα πιο εξειδικευμένα πράγματα σε πολύ μεγάλο όγκο δουλειάς, κάνοντας πάρα πολλά κουβέρ καθημερινά.  Σε  αυτά τα εστιατόρια απαιτείται μεγάλη πειθαρχία και οι ώρες εργασίας φτάνουν και τις 16 ημερησίως!

Στη συνέχεια δούλεψα στο Αtrium του The Nomad hotel  με τον  Daniel Humm. Εκεί ξεκινήσαμε το εστιατόριο από την  αρχή και ήταν ξεχωριστή  εμπειρία γιατί έμαθα πάρα πολλές γαλλικές τεχνικές  οι οποίες με βοηθάνε στην σύνθεση των μενού μου ακόμα και τώρα. Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι σε αυτά τα παγκοσμίου φήμης εστιατόρια διαμόρφωσα τις βάσεις στη  μαγειρική  μου κουλτούρα και τη μαγειρική μου παιδεία, που με καθόρισαν ως σεφ αλλά και ως άνθρωπο.

Αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκαν οι παραπάνω ευκαιρίες, να εργαστώ σκληρά αλλά και αποδοτικά για  επτά  χρόνια με τους τρεις κορυφαίους σεφ της παγκόσμιας γαστρονομίας στα πρώτα μου βήματα. Έζησα μια μοναδική μαγειρική εμπειρία, που για άλλους μάγειρες  είναι στόχος ζωής:  το να γνωρίσουν, έστω και για λίγο,  έναν από αυτούς τους διακεκριμένους σεφ.

Πού απολαμβάνουμε τις γεύσεις σου αυτή την περίοδο;

Είμαι ο head chef του rooftop εστιατορίου Pasithea, στο καινούριο 5αστερο ξενοδοχείο The Athenaeum.

Με λίγες λέξεις πως θα χαρακτήριζες τη μαγειρική σου φιλοσοφία;

Η φιλοσοφία μου είναι να αξιοποιώ κυρίως τα ελληνικά, εποχικά προϊόντα, δυσεύρετα και περιζήτητα στις άλλες χώρες,  συνδυάζοντας τα με τις τεχνικές που έμαθα στο εξωτερικό. Φιλοδοξία μου είναι αξιοποιήσω τις απλές πρώτες ύλες με τον δικό μου τρόπο στο λεγόμενο fine dining. Θα ήθελα να αφήσω τη σφραγίδα μου σε αυτό…

Ποιο ειναι το αγαπημένο σου υλικό;

Τα αγαπημένα μου υλικά είναι ο τραχανάς, η άγουρη πράσινη ντομάτα, τα μυρώνια, το ξινοτύρι και το μέλι.

Αλεξάνδρα Νικολαΐδου: Η σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη αποκάλυψε τη μάχη της με τον καρκίνο – Η συγκινητική ανάρτηση και το σχόλιο της Καινούργιου

Έλληνες επώνυμοι που έχουν κάνει πιπεράτες αποκαλύψεις για τα ερωτικά τους – Από τον Γιάννη Αϊβάζη στην Κατερίνα Στικούδη

Η γη της ελιάς spoiler: Ο Στάθης μπλέκει άσχημα και χάνει τον εαυτό του

Κόνι Μεταξά: Το νέο της σπίτι μετά τον χωρισμό της από τον Μάριο Καπότση

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Michelin Guide 2025: Ένα vegan εστιατόριο και ένα με ελληνική κουζίνα έλαβαν αστέρι Michelin

Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου φυτικό μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του...

Πενιχρές πίτες Μάνης: Ό,τι καλύτερο έχετε γευτεί

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τις πενιχρές πίτες Μάνης, προσφέροντας μια απλή και γευστική διαδικασία παρασκευής τους. Τα υλικά περιλαμβάνουν σκληρό αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Μετά...

Συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι νηστίσιμος, νοστιμότατος και το απόλυτο γλυκό για τη Σαρακοστή και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συστατικά1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι χοντρό, 1 ποτήρι...

Με αυτή τη συνταγή θα αυξήσετε τη λίμπιντο σας – Το τέλειο πιάτο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Το άρθρο προτείνει μια συνταγή που υπόσχεται να αυξήσει τη λίμπιντο, ιδανική για τον Άγιο Βαλεντίνο. Η συνταγή περιλαμβάνει ρύζι Αρμπόριο, γαρίδες και έναν πλούσιο ζωμό από κεφάλια γαρίδας,...

Συνταγή για σοκολάτα μάφιν με πορτοκάλι

Ένα γλυκό που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η σοκολάτα συναντά το πορτοκάλι σε ένα μάφιν που ο ουρανίσκος σου θα το επιθυμεί κάθε μέρα. Συστατικά200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει...

Τα πιο ρομαντικά γλυκά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – Πώς θα μαγέψετε το ταίρι σας

Red velvet cake Υλικά 800 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις800 γραμμ. ζάχαρη4 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι2 κουταλάκια του γλυκού σόδα5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου228...

Συνταγή για νιόκι με μπρόκολο και τυρί

Τα νιόκι είναι τα ωραιότερα ζυμαρικά και ταιριάζουν τέλεια με το μπρόκολο. Συστατικά350 γρ. φρέσκια νιόκι 200 γρ. μπρόκολο, καλά καθαρισμένο και κομμένο 3 κ.σ. σούπας τυρί κρέμα 1/2 κ.σ. γλυκιά μουστάρδα Χυμός 1/2...

Ποτέ ξανά το κουνουπίδι δεν ήταν τόσο γευστικό – Η συνταγή που θα σας πείσει

Υλικά700 γρ. βρασμένο κουνουπίδι 1 πατάτα βρασμένη 4 αυγά 80 ml ελαιόλαδο 100 ml γάλα 80 γρ. αλεύρι 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1/2 πιπεριά Φλωρίνης 150 γρ. τυρί κρέμα 200 γρ. φέτα 200 γρ. mix τυριών Αλάτι & πιπέριΔιαδικασία –...

Συνταγή για ζυμαρικά alfredo

Μια γνήσια ιταλική συνταγή για ζυμαρικά που θα λατρέψεις. Συστατικά300 γρ. ζυμαρικά 2 στήθη κοτόπουλου, κομμένα σε πλάγιες φέτες 60 γρ. βούτυρο 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες 350 ml γάλα 240 ml κρέμα γάλακτος 100 γρ. παρμεζάνα,...

Μερακλίδικος γύρος στο σπίτι – Πώς να τον ετοιμάσετε

Γύρος κοτόπουλο σπιτικός! Μία φοβερή συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο, που θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας και θα την λατρέψετε!Υλικά – Γύρος στο σπίτι600 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο στήθος 1 κ.γ....

Συνταγή για τρουφάκια με καστανάκι

Τα τρουφάκια με γέμιση κάστανο είναι η ωραιότερη λιχουδιά για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Συστατικά1.200 γρ. κάστανα ωμά 2/3 φλ.. ζάχαρη άχνη 125 γρ. σοκολάτα 55% κακάο 2/3 φλ. βούτυρο τρούφα ζαχαροπλαστικής ή...

Έχετε δοκιμάσει αλευρόπιτα; Ήρθε η στιγμή να ενθουσιάσετε τον ουρανίσκο σας

Υλικά – αλευρόπιτα 500 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.50ml ελαιόλαδο3 αυγά450 ml νερό1 πρέζα αλάτι100 γρ. βούτυρο350 γρ. φέτα ΔιαδικασίαΣε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό, το αλάτι...

Άγιος Βαλεντίνος: Η τέλεια γαριδομακαρονάδα για τους ερωτευμένους

Υλικά – Η απόλυτη γαριδομακαρονάδα 10 μεγάλες γαρίδες Ν.2 Μακαρόνια Ν. 6 ή λιγκουίνιΓια τη σάλτσα20 ml ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι 1 σκελίδα σκόρδο 1 πιπέρια Φλωρίνης 1 πιπέρια κέρατο κίτρινη 20ml ούζο ή κρασί άσπρο 1...

Συνταγή για σουβλάκια κοτόπουλου με εξωτική σος από μαρμελάδα μάνγκο

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει απειλητικά και εσύ θες να ετοιμάσεις κάτι νόστιμο, αλλά χωρίς πολύ κόπο. Σου έχουμε τη λύση! Σπιτικό σουβλάκι κοτόπουλου με μία μαρινάδα που θα ταξιδέψει τον...

Σοκολατένιες κρέπες και «κολασμένες» – Η ευκολότερη συνταγή

Υλικά – Κρέπες Για τις κρέπες2 αυγά400 ml γάλα30 γρ. λιωμένο βούτυρο2 βανίλιες1 κουταλάκι ζάχαρη1 πρέζα αλάτι200 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.50 γρ. λιωμένο βούτυρο για το ψήσιμο Για την γέμιση300 γρ. πραλίνα20...

Ο έρωτας περνά από το στομάχι και αυτή είναι η πιο αρωματική συνταγή για τον Άγιο Βαλεντίνο

Υλικά – H καλύτερη συνταγή για τον Άγιο Βαλεντίνο 200 γρ. βούτυρο 400 γρ. ζάχαρη 3 αυγά 380 ml γάλα 3 κουταλιές κόκκινο χρώμα 400 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. 3 βανίλιες 1 πρέζα αλάτι 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι...

Συνταγή για ριζότο με τεύτλα

Το ριζότο είναι τέλειο πιάτο τόσο για κυρίως όσο και συνοδευτικό και με παντζάρια είναι απλά υπέροχο. Συστατικά1 κιλό παντζάρια (μόνο τους βολβούς) 1/2 κούπα ελαιόλαδο 1/2 κ. γλ. ρίγανη 2 σκελίδες σκόρδου,...

Συνταγή για υγιεινά ρεβίθια με σπανάκι

Τόσο τα ρεβίθια όσο και το σπανάκι είναι θρεπτικά χάρη στις βιταμίνες που περιέχουν και σήμερα θα τα συνδυάσεις. Συστατικά1/2 κιλό ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ 1.5 κιλό...

Ξέρετε τι είναι η Κασσιάτα; Η πιο γνωστή πίτα που πρέπει να δοκιμάσετε

Υλικά – Κασσιάτα Για τη ζύμη600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.2 κουταλιές ελαιόλαδο1 κουταλιά ξύδι290-300 ml νερό1 πρέζα αλάτι Για τη γέμιση300 γρ. φέταΓια το άλειμμα50 γρ. λειωμένο βούτυρο50 ml ελαιόλαδο Διαδικασία Αρχικά φτιάχνουμε τη...

Συνταγή για αραμπιάτα ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά είναι μια τέλεια ιδέα όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου και τα arrabiata απλά υπέροχα. Συστατικά500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σου 1 συσκευασία ντοματοχυμό (500 γρ.) 2 καυτερές...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ