Ξέρετε τι είναι η Κασσιάτα; Η πιο γνωστή πίτα που πρέπει να δοκιμάσετε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υλικά – Κασσιάτα

Για τη ζύμη
600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
290-300 ml νερό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
300 γρ. φέτα

Για το άλειμμα
50 γρ. λειωμένο βούτυρο
50 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.

Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, στη συνέχεια χωρίζουμε το κάθε κομμάτι σε 4 ίσα μέρη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο στο μέγεθος όσο ένα πιάτο, αλείφουμε το πρώτο φύλλο με το μείγμα λιωμένο βούτυρο-ελαιόλαδο και τοποθετούμε πάνω τα άλλα τρία λαδώνοντας ενδιάμεσα. Δημιουργούμε δυο τετράδες με φύλλα.

Παίρνουμε το πρώτο και με ένα πλάστη ανοίγουμε, όσο πιο λεπτό μπορούμε το φύλλο. Ραντίζουμε με βουτυρόλαδο, θρυμματίζουμε με φέτα μαζεύουμε την κάθε πλευρά τυλίγοντας προς τα μέσα σε ένα πακέτο. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε στην μέση το πακέτο ανάποδα.

Συνεχίζουμε και με το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας πάνω στο άλλο. Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω, ώστε να ανοίξει και να καλύψει όλο το ταψί σε όσο πάχος. Ραντίζουμε με το βουτυρόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο στο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα στην κάτω σχάρα για 55-60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Στέφανος Κασσελάκης κατά της ΕΡΤ: «Είναι άκομψο αυτό που έκανε η διοίκησή σας, θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί» [βίντεο]

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Taste Atlas: Θριάμβευσαν οι ελληνικές σαλάτες – Ανακαλύψτε τη λίστα

Στη νέα λίστα του Taste Atlas με τις «50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο», η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη και δεύτερη θέση, με τη σαλάτα Ντάκος και τη χωριάτικη σαλάτα...

Πάσχα 2025: Η μυστική συνταγή για αξεπέραστο κοκορέτσι!

Το άρθρο του Πέτρου Συρίγου προετοιμάζει τους αναγνώστες για το Πάσχα 2025, εστιάζοντας στη συνταγή για παραδοσιακό κοκορέτσι, που υπόσχεται να κλέψει τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Παρουσιάζονται τα απαραίτητα...

Ξέρετε τι είναι το κλέφτικο; Η καλύτερη συνταγή για όσους δεν θέλουν αρνί το Πάσχα

Η Νεκταρία Κοκκινάκη προτείνει μια νόστιμη εναλλακτική για το πασχαλινό τραπέζι με το κλέφτικο, ένα χοιρινό που αργοψήνεται σε αντικολλητικό χαρτί και γίνεται πολύ τρυφερό. Η συνταγή περιλαμβάνει χοιρινό σπάλα,...

Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη και πιο απλή συνταγή για κουλουράκια σμυρναίικα

Το άρθρο προτείνει μια απλή και νόστιμη συνταγή για κουλουράκια σμυρναίικα, ιδανικά για το πασχαλινό τραπέζι. Ο Πέτρος Συρίγος παρουσιάζει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, τονίζοντας ότι η συνταγή...

Τι απολαμβάνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα – Η ακαταμάχητη συνταγή

Με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νηστείες μας οδηγούν σε γευστικές επιλογές χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά. Ο Πέτρος Συρίγος μας παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για μπριάμ, ένα πιάτο γεμάτο...

Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα, ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι. Ο συντάκτης, Πέτρος Συρίγος, προτείνει μια εκλεπτυσμένη διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση κεφαλιού και συκωταριάς αρνιού,...

Οδηγός για το πασχαλινό τραπέζι – Κόκκινα αβγά, σουβλάκια, αρνί και λαχταριστά γλυκά

Το άρθρο προσφέρει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για το πασχαλινό τραπέζι, παρουσιάζοντας συνταγές για παραδοσιακά πιάτα όπως κόκκινα αβγά, αρνί, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, και γλυκά όπως τσουρέκι και σμυρναίικα κουλουράκια. Ο συγγραφέας,...

Το ακαταμάχητο τσουρέκι το πολίτικο – Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι, ιδανικό για το Πάσχα, με οδηγίες από τον Πέτρο Συρίγο. Περιγράφει τα υλικά που χρειάζονται, όπως μαγιά, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο...

Το αυθεντικό λαμπρόψωμο που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας

Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού λαμπρόψωμου, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. Παρέχει αναλυτική συνταγή με τα απαραίτητα υλικά, όπως μαγιά, αλεύρι, ελαιόλαδο και μυρωδικά, καθώς και...

Αυθεντική Ισπανική Πάεγια Θαλασσινών

Η συνταγή για πάεγια με θαλασσινά περιλαμβάνει υλικά όπως γαρίδες, κοτόπουλο, τσορίζο, μύδια και ρύζι, συνδυασμένα με μπαχαρικά και λευκό κρασί. Ξεκινάτε σοτάροντας τις γαρίδες και το κοτόπουλο, προσθέτετε...

Συνταγή για γίγαντες με ντομάτα και μυρωδικά

Η συνταγή για γίγαντες με ντομάτα και μυρωδικά αποτελεί μια ιδανική επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, συνδυάζοντας γεύση και θρεπτικά συστατικά. Απαιτούνται γίγαντες, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα κονκασέ,...

Συνταγή για ριζότο με μύδια

Αυτό το άρθρο προτείνει μια νόστιμη συνταγή για ριζότο με μύδια, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά, όπως ρύζι, μύδια, σκόρδο, κρεμμύδι, λευκό...

Συνταγή για mousse σοκολάτας bitter

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη προτείνει μια ελαφριά και νόστιμη συνταγή για mousse σοκολάτας bitter, χρησιμοποιώντας κουβερτούρα υγείας με τουλάχιστον 70% κακάο. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αυγά, ζάχαρη, ελαιόλαδο...

Συνταγή για ζουμερό cheesecake λεμόνι

Αυτό το άρθρο προσφέρει μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για ένα ζουμερό cheesecake λεμόνι, ιδανικό για μετά την Τσικνοπέμπτη. Με απλά υλικά όπως μπισκότα, βούτυρο, τυρί κρέμα, γιαούρτι και χυμό...

Συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά

Η συνταγή για ζυμαρικά με ελαιόλαδο, σκόρδο και μυρωδικά προσφέρει μια νόστιμη και νηστίσιμη επιλογή για τους λάτρεις της μακαρονάδας. Απαιτεί 500 γρ. σπαγγέτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένο μαϊντανό,...

Συνταγή για νόστιμη και θρεπτική κοτόπιτα

Η κοτόπιτα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο γεύμα ή σνακ. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλο χωριάτικο, κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, σταφίδες και μπαχαρικά. Η...

«Κολασμένη» τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας – Ό,τι καλύτερο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Υλικά – τάρτα σοκολάτας με γέμιση φράουλας Για τη βάση2 συσκευασίες μπισκότα 100 γραμμ. βούτυροΓια τη μαρμελάδα250 γραμμ. φράουλες 50 γραμμ. ζάχαρηΓια τη γκανάζΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ350 γραμμ. κουβερτούρα 350 γραμμ. κρέμα γάλακτος 1 κουταλιά της...

Michelin Guide 2025: Ένα vegan εστιατόριο και ένα με ελληνική κουζίνα έλαβαν αστέρι Michelin

Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου φυτικό μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του...

Πενιχρές πίτες Μάνης: Ό,τι καλύτερο έχετε γευτεί

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τις πενιχρές πίτες Μάνης, προσφέροντας μια απλή και γευστική διαδικασία παρασκευής τους. Τα υλικά περιλαμβάνουν σκληρό αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό και αλάτι. Μετά...

Συνταγή για χαλβά με σιμιγδάλι

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι νηστίσιμος, νοστιμότατος και το απόλυτο γλυκό για τη Σαρακοστή και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Συστατικά1 ποτήρι λάδι 2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι χοντρό, 1 ποτήρι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ