Ελλήνες μαθητές φιλοδοξούν να εκτοξεύσουν μικροδορυφόρο

Στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Elon Musk έχει στείλει ένα αυτοκίνητο στο Διάστημα. Στην Ελλάδα, μια ομάδα από μαθητές Α? και Β? Λυκείου, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το τελικό μοντέλο του δικού τους μικροδορυφόρου, τύπου “CanSat”.

Ο Λευτέρης Σπανός, μαθητής της Β’ τάξης του Λυκείου και υπεύθυνος για τους τομείς λογισμικού, outreach και συντονισμού χρηματοδότησης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» εκ μέρους της ομάδας “Pegasus CanSat 2018” για την πορεία μέχρι τον διαγωνισμό, τα επιστημονικά όργανα που θα διαθέτει ο μικροδορυφόρος και την αποστολή που προσομοιώνει.

«Έχουμε την τύχη, η ομάδα μας να επιλεχθεί για να συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού “CanSat” στην Ελλάδα. Είχαμε στο σκεπτικό μας ότι θέλαμε να πάρουμε μέρος σε έναν διαγωνισμό, βρέθηκε ο συγκεκριμένος, δηλώσαμε συμμετοχή και μας πήραν» αναφέρει ο μαθητής, ενώ τονίζει πως στην τελική φάση του “CanSat in Greece” βρέθηκαν 10 ομάδες μαθητών από την επικράτεια.

Περιγράφει πως εκείνο που έβαλε την ομάδα Pegasus στην τελική ευθεία ήταν ότι θα κάνουν κάτι πολύ φιλόδοξο, θα προσπαθήσουν, δηλαδή, να μετρήσουν πολλά αέρια και να τα αναλύσουν όσο καλύτερα γίνεται.
Οι τέσσερις νεαροί θα κατασκευάσουν έναν δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού, που μέσα του θα έχει τα ηλεκτρονικά στοιχεία. Εξηγεί: «Θα φτιάξουμε εμείς και θα εκτελούν, κατά την πτώση από υψόμετρο, δύο αποστολές: η πρώτη είναι κοινή για όλες τις ομάδες και είναι η μέτρηση θερμοκρασίας, πίεσης, καθώς και η καταγραφή των γεωγραφικών συντεταγμένων και η αποθήκευσή τους σε μια κάρτα SD όπως και η ανάλυσή τους αφού φτάσει ο δορυφόρος. Η δεύτερη αποστολή διαφέρει από ομάδα σε ομάδα. Εμείς έχουμε ως στόχο να μετρήσουμε κάποια αέρια όπως μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, ακετυλένιο κι αμμωνία.

Θα μετρήσουμε αυτά τα στοιχεία καθώς θέλουμε να κάνουμε με μια προσομοίωση της διαστημοσυσκευής Cassini (Κασίνι), που έκανε στον Εγκέλαδο, φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, αυτό ακριβώς που ζητά ο διαγωνισμός CanSat (σ.σ πτώση σε συνδυασμό με ολοκλήρωση μετρήσεων)» εξηγεί ο Λ. Σπανός και προσθέτει: «Όταν σκεφτόμασταν τι να επιλέξουμε ως δεύτερη αποστολή ήταν η εποχή της επετείου των δέκα ετών από την εκτόξευση του “Cassini” και η “αυτοκτονία” του ουσιαστικά (σ.σ. οι επιστήμονες ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα πέσει σε κάποιον από τους δορυφόρους Τιτάνα ή Εγκέλαδο). Αυτό (σ.σ. η “αυτοκτονία”) έγινε ώστε το διαστημικό σκάφος να μη μολύνει με γήινα στοιχεία τούς πίδακες από τον δορυφόρο Εγκέλαδο, σε περίπτωση που υπάρχει σε αυτόν εξωγήινη ζωή σε μοριακό επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τέλος την εξέλιξη της αποστολής, η ομάδα των νεαρών εργάζεται πάνω σε ένα σημαντικό τμήμα της. “Όνειρο και στόχος μας είναι να φτιάξουμε τον δορυφόρο ώστε να είναι λειτουργικός, να μπορεί να κάνει την αποστολή που θέλουμε και να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερα λάθη. Έχουμε αρχίσει και ετοιμάζουμε μια έκθεση, την οποία πρέπει να στείλουμε μέχρι 28 του μήνα και την οποία πρέπει να διαβάσουν να βαθμολογήσουν και εν συνεχεία να μας στείλουν πίσω” εξηγεί ο μαθητής, για να προσθέσει πως το κατασκευαστικό τμήμα εκτιμάται πως προχωρήσει μέσα στον μήνα Φεβρουάριο.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Σχόλια
Loading...