Βγήκε με άδεια από τη φυλακή ο Κουφοντίνας – Οι πρώτες εικόνες

Δέκα λεπτά μετά τις 12 ξεκίνησε η  διήμερη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος βγήκε από τις φυλακές συνοδεία της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ. Κατά την έξοδό του από τις φυλακές, τον περίμενε η γυναίκα του καθώς ομάδα ατόμων που φώναξαν το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά». Η άδεια που δόθηκε στο καταδικασμένο σε πολλάκις ισόβια μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από το 2002, με αυστηρούς όμως περιοριστικούς όρους, καθώς θα πρέπει να παρουσιάζεται δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε υποβάλει ξανά στο παρελθόν αίτημα το οποίο όμως είχε απορριφθεί από το συμβούλιο, παρά τη θετική εισήγηση που είχε προχωρήσει η φυλακή.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ζητήσει διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου εκτίει ποινή έντεκα φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της 17Ν. Στις φυλακές βρίσκεται από τότε, που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης. Το συμβούλιο της φυλακής, στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, εξέτασε το αίτημά του και το έκανε αποδεκτό.

Ιωάννα Κούρτοβικ: Είναι δικαίωμα η άδεια

Η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε αμέσως μετά: Είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, ένα συμβούλιο έκανε μια δίκαιη κρίση, το ευχαριστούμε περιμένω και από εσάς και απ΄ όλους αυτούς που παρεμβαίνουν στο θεσμικό έργο να σεβαστούν τον κρατούμενο. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται, λιντσάρει ανθρώπους, όπως έγινε χθες στην Ευελπίδων και ο νόμος δεν προβλέπει.

Ο νόμος έχει να κάνει με την κρίση του συμβουλίου ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή κρίση της άδειας. Η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σεβαστή και από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Δεν έχει αλλάξει το συνειδησιακό του υπόβαθρο και οι πολιτικές του πεποιθήσεις.

Η μεταμέλεια δεν αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δικαιούται κάθε 60 ημέρες να κάνει αίτηση για άδεια.

Οι πρώτες εικόνες:

Πηγές Μαξίμου: Ουδεμία σχέση έχει η κυβέρνηση

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το θέμα.

Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.

Η περίπτωση Ξηρού

Υπενθυμίζεται η περίπτωση του Χριστόδουλου Ξηρού που δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική ενώ βρισκόταν σε 9ημερη άδεια λόγω των εορτών.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε λάβει 6 άδειες. Μετά το ρεβεγιόν με τους Πυρήνες παραβίασε την 7η έστειλε μια δολοφονική βόμβα με καρφιά στο ΑΤ Ιτέας, μια άλλη σε εφορία και συμμετείχε στο σχέδιο Γοργοπόταμος για να την ανατίναξη του μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Βασίλης Τζωρτάτος παίρνει άδειες και εκπαιδευτικές.

Ο Σάββας Ξηρός επρόκειτο να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι το 2015 αλλά δεν το δέχτηκε.

Αντίδραση από Μητσοτάκη 

Με ένα σκληρό tweet αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρόκειται να έχει διήμερα άδεια από τις φυλακές.

«Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη.Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τι δήλωσε η Ντορα Μπακογιάννη

Tην έκπληξη της για το ενδεχόμενο να πάρει άδεια από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλη της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος;

Σταύρος Θεοδωράκης

Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή. Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις. #Κουφοντίνας

Κανέλλη: Προβοκατόρικη απόφαση

Για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας επίσης στο Action24.

Καμίνης: Ανθρωποι σαν τον Κουφοντίνα δεν πρέπει να βγαίνουν από τις φυλακές

Την άποψη ότι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της «17 Νοέμβρη» δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την προεδρία της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης.  Παράλληλα ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου των φυλακών που έδωσε την 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη.

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: Πήρε άδεια την οποία δικαιούται

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε μία άδεια την οποία δικαιούται» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σημειώνοντας ότι θα την είχε πάρει νωρίτερα, εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός.   «Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα, μέσα στην φυλακή, πληροί κατά τη γνώμη μας τα κριτήρια χορήγησης της άδειας και οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και καταλήγει η ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων: Το καλοκαίρι ως η εποχή του όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” παρήλθε. Προσδοκούμε ότι θα παρέλθει και από την πολιτική ζωή του τόπου και θα σταματήσει επιτέλους η διαφωνία και οι αντιδικίες για τα αυτονόητα

Σκεπτικισμός Παπαδημούλη για την άδεια

Τη θέση ότι η απόφαση για τη χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, του δημιουργεί σκεπτικισμό και επιφύλαξη, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

“Η δική μου γνώμη μου είναι ότι στα βαριά εγκλήματα, όπου οι αποφάσεις είναι ισόβια, συμφωνώ με αυτό που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της ΝΔ, “όταν λέμε ισόβια εννοούμε ισόβια” και το έλεγε για τους καταδικασμένους χουντικούς.
Τις διαφορετικές μεταχειρίσεις από τη Δικαιοσύνη επωνύμων κρατουμένων, εγώ καθόλου δεν τις συμπαθώ.
Προτείνω αυτές να μη τις βλέπουμε με τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής ή της ιδεολογικής και πολιτικής σκοπιμότητας.
Γιατί, εάν είναι αδιανόητο να παίρνει άδεια ο Κουφοντίνας 48 ώρες, που καταλαβαίνω τον προβληματισμό, δεν είναι αδιανόητο να είναι και ο Ρουπακιάς έξω στο σπίτι του;
Και πώς μας φαίνεται και ότι ο Παττακός, από τους αρχιπραξικοπηματίες, βγήκε με ανήκεστο βλάβη της υγείας του και έζησε ο άνθρωπος άλλα 20 χρόνια διερωτήθηκε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Παπαδημούλης.

Ο γιος του Κουφοντίνα κατά Μητσοτάκη

Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «θράσος», εξαπέλυσε μέσω Facebook ο Έκτωρ Κουφοντίνας.  Ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα  αντέδρασε με ανάρτηση στο FB υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση να λάβει άδεια ο πατέρας του «δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος»

via

To couscous.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.