Στο Μουσείο V&A του Λονδίνου, η νέα έκθεση «Cartier» θα παρουσιάσει από τις 12 Απριλίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2025 περισσότερους από 350 θησαυρούς του διάσημου κοσμηματοπωλείου, συμπεριλαμβανομένων βασιλικών τιάρων και εμβληματικών κοσμημάτων.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Helen Molesworth, συνεργάστηκε με διεθνή μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες για να συγκεντρώσει σπάνια κομμάτια που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, όπως μια καρφίτσα του 1910 και μια τιάρα από μαύρο οπάλιο.
Η έκθεση εξερευνά τη σχέση του Cartier με τη βρετανική βασιλική οικογένεια και περιλαμβάνει αντικείμενα που ανήκαν σε διάσημους πελάτες, όπως η Grace Kelly και η Jackie Kennedy.
Διαβάστε παρακάτω
Από τις βασιλικές τιάρες που φορέθηκαν στις στέψεις μέχρι τα διάσημα κοσμήματα στα κόκκινα χαλιά, μια νέα έκθεση στο Μουσείο V&A του Λονδίνου παρουσιάζει μερικές από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Cartier.
Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση με περισσότερα από 350 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων κοσμημάτων, ιστορικών πολύτιμων λίθων, εμβληματικών ρολογιών χειρός και ρολογιών τοίχου, που καταγράφουν την εξέλιξη της κληρονομιάς της τέχνης, του σχεδιασμού και της δεξιοτεχνίας του Cartier από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η έκθεση Cartier θα διαρκέσει από τις 12 Απριλίου 2025 έως τις 16 Νοεμβρίου 2025 στο V&A South Kensington.
Η Helen Molesworth, επικεφαλής επιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε ότι η ομάδα της συνεργάστηκε με διεθνή μουσεία, τη βασιλική συλλογή και ιδιώτες συλλέκτες για να εξασφαλίσει μια ποικιλία κομματιών, ορισμένα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν στο κοινό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια λεπτή καρφίτσα με δεκάδες διαμάντια που κατασκευάστηκε το 1910 και μια τιάρα από μαύρο οπάλιο που φορούσε παλαιότερα η Mary Alice Cavendish, η δούκισσα του Devonshire.
Ιδρύθηκε από τον Louis-François Cartier το 1847 και στις αρχές του 20ού αιώνα τα τρία εγγόνια του, Louis, Pierre και Jacques Cartier, είχαν μετατρέψει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στο Παρίσι σε παγκόσμιο όνομα.
Μεγάλο μέρος της έκθεσης διερευνά τη σχέση μεταξύ της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και του κοσμηματοπώλη. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ αποκάλεσε την Cartier «τον κοσμηματοπώλη των βασιλιάδων και τον βασιλιά των κοσμηματοπωλών», εκδίδοντάς της βασιλικό ένταλμα μόλις δύο χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου της καταστήματος στο Λονδίνο το 1902.

Τα ιδιόρρυθμα σχέδια λουλουδιών του Βρετανού καλλιτέχνη Frederick Mew, ο οποίος εργάστηκε για τον Cartier από το τέλος της δεκαετίας του 1920 έως τη συνταξιοδότησή του το 1971, προτιμήθηκαν από τους Βρετανούς βασιλείς. Το 1953 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέθεσε στη Mews να δημιουργήσει μια καρφίτσα που αναδείκνυε ένα σπάνιο ροζ διαμάντι Williamson 23,6 καρατίων, το οποίο της είχε προηγουμένως προσφερθεί ως γαμήλιο δώρο. Τα προκαταρκτικά σκίτσα της Mews, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν, παρουσιάζονται μαζί με την ολοκληρωμένη καρφίτσα, η οποία είναι δανεισμένη από τη βασιλική συλλογή.
Η Molesworth λέει ότι βρήκε επίσης στο αρχείο του V&A σκίτσα της Mews για ένα σπάνιο βραχιόλι με μαύρα μαργαριτάρια, τα οποία συνειδητοποίησε ότι ήταν στην πραγματικότητα τα αρχικά σχέδια για ένα βραχιόλι που είχε παραγγείλει το 1953 η μαχαρανή της Μπαρόντα. Το βραχιόλι, το οποίο έχει δανειστεί από ιδιώτη συλλέκτη, θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα στον κόσμο, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι θαυμαστές του Cartier σήμερα εκτείνονται από βασιλείς μέχρι σταρ του Χόλιγουντ. Ένα δαχτυλίδι αρραβώνων που φορούσε η Grace Kelly στην ταινία High Society, το οποίο έλαβε από τον πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό μήνες νωρίτερα, εκτίθεται δίπλα σε ένα ρολόι χειρός Tank που ανήκε αρχικά στην Τζάκι Κένεντι και αργότερα αποκτήθηκε από την Kim Kardashian.
Πολλά από τα σπανιότερα αντικείμενα της έκθεσης προήλθαν απευθείας από πελάτες, οι οποίοι ανέθεσαν στον Cartier να τα τοποθετήσει. Το 1933, η Αμερικανίδα κληρονόμος Barbara Hutton ζήτησε να τοποθετηθούν 27 χάντρες από νεφρίτη σε μέγεθος μαρμάρου από τη Μιανμάρ (τότε Βιρμανία) σε κολιέ.

Η Cartier τα έβαλε με κούμπωμα από διαμάντια, ενώ αργότερα πρόσθεσε μικροσκοπικά ρουμπίνια. Υπάρχει επίσης ένα περιδέραιο με επτά σειρές κίτρινων και λευκών διαμαντιών που αρχικά παραγγέλθηκε το 1928 από τον Bhupinder Singh, τον μαχαραγιά της Patiala. Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν κοσμήματα που προμηθεύτηκαν οι αδελφοί Cartier, όπως σμαράγδια από την Κολομβία, ζαφείρια από τη Σρι Λάνκα και διαμάντια από την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Η ιστορία της αποικιοκρατίας και των αμφιλεγόμενων αλυσίδων εφοδιασμού στις οποίες θα βασίζονταν, γενικά αποσιωπάται.
Η τελευταία αίθουσα είναι αφιερωμένη στις τιάρες που χρονολογούνται από το 1900 έως σήμερα.