Αυτή η τροφή επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας – νέα έρευνα το επιβεβαιώνει!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Neurology” επισημαίνει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, το οποίο φαίνεται να επιβαρύνει τη γνωστική λειτουργία και να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η έρευνα, που περιλάμβανε 133.771 άτομα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Αντίθετα, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο. Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ξηρούς καρπούς και ψάρι, για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τα περιστατικά άνοιας και πρόωρης άνοιας ακόμα και σε ενήλικες που έχουν συμπληρώσει την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους σημειώνουν ανησυχητική άνοδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετοί επιστήμονες σπεύδουν να εξηγήσουν πως αυτό είναι πιθανόν να συμβαίνει τόσο ως αποτέλεσμα της αύξησης του προσδόκιμου ανθρώπινης ζωής όσο και ως αποτέλεσμα του τρόπου που ζούμε και τρεφόμαστε σε καθημερινή βάση.

Μάλιστα, μία έρευνα που έγινε σε βάθος πολλών δεκαετιών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δημοσιεύθηκε πρόσφατα διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας “Neurology”, έδειξε πως ένα συγκεκριμένο στοιχείο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γνωστικό μας επίπεδο, όπως και την ικανότητα μας να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες και να ανακαλούμε πράγματα από τη μνήμη μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, η κατανάλωση του οποίου θεωρείται πως επιβαρύνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Μία έρευνα σε βάθος πολλών ετών

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε δείγμα 133.771 συνολικά ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη. Περίπου το 9% από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασε άνοια κάποια στιγμή στη ζωή του, σε βάθος χρόνου μέχρι και 40 χρόνια αργότερα.

Αυτό που εντόπισαν οι επιστήμονες από το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα “Mass General Brigham” του Ηarvard και του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ ήταν πως τα άτομα τα οποία κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο της μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ήταν 13% πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας κάθε μέρα. Ως μερίδα κόκκινου κρέατος ορίστηκαν περίπου τα 85 γραμμάρια, περίπου όσο το μέγεθος μιας μπάρας σαπουνιού. Από την άλλη, αντίστοιχη μελέτη έγινε και σε άτομα που κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας με τα αποτελέσματα να δείχνουν πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε καμία διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την ικανότητα της σκέψης μας

Aκόμα, οι μελετητές μπήκαν στη διαδικασία να μετρήσουν τα επίπεδα της γνωστικής λειτουργίας σε δείγμα 17.458 γυναικών με μέσο όρο ηλικία τα 74 έτη, χρησιμοποιώντας διάφορα τεστ μνήμης, σκέψης και αντίληψης, διαπιστώνοντας πως η γνωστική επεξεργασία ήταν χαμηλότερη στις γυναίκες με μεγαλύτερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, υπολογίζοντας ότι η γνωστική γήρανση επιταχύνεται κατά περίπου 1,6 χρόνια για κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

H επιτάχυνση της άνοιας

Στη συνέχεια, όταν οι ειδικοί εξέτεσαν τη λεγόμενη αυτοαναφερόμενη υποκειμενική γνωστική έκπτωση (SCD) 43.966 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, κατά την οποία τα άτομα είχαν ήδη αναφέρει προβλήματα μνήμης και σκέψης πριν η οποιαδήποτε γνωστική έκπτωση εμφανιστεί στις εξετάσεις τους, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος SCD αυξήθηκε κατά 14% για όσους κατανάλωναν ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα ελάχιστης κατανάλωσης και κατά 16% για όσους κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες μη επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από μισή μερίδα.

Καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος εγκυμονεί κινδύνους για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, οι ειδικοί συνεχίζουν να πραγματοποιούν έρευνες πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

5 ασκήσεις για όλο το σώμα από την Μάντη Περσάκη – Αρκεί μια καρέκλα

Η Μάντη Περσάκη προτείνει πέντε εύκολες ασκήσεις για γυμναστική στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μόνο μια καρέκλα. Οι ασκήσεις αυτές επιτρέπουν την εκγύμναση όλου του σώματος και περιλαμβάνουν κινήσεις όπως ανύψωση ποδιών,...

5 ασκήσεις για να αποκτήσεις τους ιδανικούς πλάγιους κοιλιακούς

Οι πλάγιοι κοιλιακοί είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία για να τονιστούν, αλλά με τις κατάλληλες ασκήσεις μπορείς να πετύχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στο άρθρο αυτό, η Καθηγήτρια...

Απογευματινά σνακ κάτω από 100 θερμίδες για εσένα που προσέχεις τη σιλουέτα σου

Αν αντιμετωπίζεις συχνές λιγούρες κατά τη διάρκεια του απογεύματος και αναζητάς υγιεινές, αλλά νόστιμες επιλογές, αυτό το άρθρο είναι για σένα. Παρουσιάζουμε μια λίστα με απογευματινά σνακ που...

Δίαιτα κατά του άγχους: Το διατροφικό σχέδιο που θα σε υποστηρίξει να περιορίσεις το στρες χάνοντας βάρος

To stress μπαίνει στη ζωή μας εξαιτίας πολλών καταστάσεων οικονομικών, προσωπικών, οικογενειακών και μας βγάζει από την ισορροπίας μας. Είναι μια κατάσταση που δημιουργεί έντονα συναισθήματα όπως φόβος, θυμός...

Ασκήσεις για γλουτούς με την Μάντη Περσάκη

Οι γλουτοί είναι ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία του σώματος κι εκείνοι που θέλεις να δείχνουν σφριγηλοί και άψογοι μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους...

Αυτό είναι το χορταρικό που θα σε βοηθήσει να «ρίξεις» τη χοληστερόλη

Η αγκινάρα αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικό λαχανικό που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, προσφέροντας ταυτόχρονα πληθώρα άλλων οφελών για την υγεία. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές...

Δίαιτα για να πολεμήσεις την κατακράτηση και το φούσκωμα

Η κατακράτηση νερού, ή οίδημα, είναι ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές και διατροφικές συνήθειες. Στο άρθρο αυτό, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία...

Ασκήσεις στο σπίτι για το σώμα με ένα λάστιχο από την Μάντη Περσάκη

Η Μάντη Περσάκη μας παρουσιάζει πέντε αποτελεσματικές ασκήσεις με λάστιχο που μπορούν να εκτελούνται εύκολα στο σπίτι, ενισχύοντας τη μυϊκή δύναμη και βελτιώνοντας την κινητικότητα. Οι ασκήσεις αυτές...

Το τέλειο διατροφικό πλάνο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος στη ζωή των γυναικών, που συνοδεύεται από διάφορα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Το άρθρο αυτό προσφέρει ένα διατροφικό πλάνο ειδικά σχεδιασμένο...

Δεν είναι αυτό που πιστεύεις: 5 ανεξήγητοι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ερωτική σου ζωή

Η ερωτική ζωή είναι ένα περίπλοκο θέμα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους μπορεί να μην είναι προφανείς. Στο άρθρο αυτό, εξετάζονται πέντε ανεξήγητοι παράγοντες...

Γυμνάζεσαι; Με αυτό το πρόγραμμα διατροφής θα δεις το σώμα σου να αλλάζει εντυπωσιακά γρήγορα

Αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις γυμναστική τη νέα χρονιά, αυτό το άρθρο προσφέρει ένα αποτελεσματικό διατροφικό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να δεις εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα σου. Η...

5 προπονήσεις στο σπίτι από την Μάντη Περσάκη για να ξαναβρείς τη φόρμα σου – Μέρος 2!

Σε αυτό το άρθρο, η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μάντη Περσάκη μας προτείνει πέντε προπονήσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να επανέλθουμε σε φόρμα μετά τις γιορτές....

6+1 διατροφικοί στόχοι για την νέα χρονιά από την ειδικό

Η νέα χρονιά είναι η ιδανική στιγμή για να επαναξιολογήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να θέσουμε στόχους που θα ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία μας. Στο...

Δίαιτα: Το διατροφικό σχέδιο που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το τοπικό λίπος

Η καταπολέμηση του τοπικού λίπους αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς, αλλά η σωστή διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο άρθρο αυτό, η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μοιράζεται ένα...

5 ασκήσεις με τη Μάντη Περσάκη για να πάρεις ξανά φόρμα μετά τις γιορτές

Μετά τις γιορτές, πολλοί από εμάς αναζητούμε τρόπους να επανέλθουμε στη φόρμα μας και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Η Μάντη Περσάκη μας προτείνει πέντε αποτελεσματικές ασκήσεις...

Θέλεις να κάνεις αποτοξίνωση από την καφεΐνη; Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η αποτοξίνωση από την καφεΐνη μπορεί να είναι μια προκλητική αλλά και ευεργετική διαδικασία για πολλούς από εμάς. Το άρθρο εξετάζει τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ήρθε η...

Δίαιτα των Μπλε Ζωνών: Θες να φτάσεις τα 100; Αυτό είναι το μυστικό των πιο μακροχρόνιων ανθρώπων

Η Δίαιτα των Μπλε Ζωνών αναδεικνύει τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, όπως η Ικαρία και η Οκινάουα. Αυτή η...

Δίαιτα αποτοξίνωσης και ενεργοποίησης του μεταβολισμού μετά τις γιορτές

Μετά τις γιορτές, η ανάγκη για αποτοξίνωση και ενεργοποίηση του μεταβολισμού γίνεται επιτακτική. Η δίαιτα γρήγορου μεταβολισμού, που προτείνει η κλινική διαιτολόγος Γεωργία Καπώλη, διαρκεί 4 εβδομάδες και...

Ασκήσεις στο σπίτι για γερά και γραμμωμένα χέρια

Αναζητάς γερά και γραμμωμένα χέρια; Στο άρθρο αυτό, αναλύουμε τη σημασία της συστηματικής άσκησης για την ανάπτυξη δυνατών χεριών, που προσφέρει όχι μόνο αισθητικά οφέλη αλλά και λειτουργική...

Ένα γλυκό που επιτρέπεται σε όλες τις δίαιτες (με προϋποθέσεις) σύμφωνα με την ειδικό

Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που αγαπάμε όλοι, και σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ενταχθεί σε όλες τις δίαιτες, υπό προϋποθέσεις. Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ