«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία της καρδιάς. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές της: η Κ1, που βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και η Κ2, που προέρχεται από ζωικά προϊόντα και ζυμωμένες τροφές.

Η βιταμίνη Κ συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη D για να εξασφαλίσει τη σωστή κατεύθυνση του ασβεστίου στον οργανισμό. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 90 mcg για τις γυναίκες και 120 mcg για τους άνδρες, και η έλλειψή της, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως υπερβολικές αιμορραγίες και αδύναμα οστά.

Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Κ.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Η βιταμίνη Κ μπορεί να μην είναι τόσο διάσημη όσο η βιταμίνη C ή D, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, τη διατήρηση δυνατών οστών και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Και το καλύτερο; Μπορούμε να την προσλάβουμε εύκολα μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή! Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή τη σημαντική βιταμίνη.

Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Η βιταμίνη Κ ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και έχει δύο βασικές μορφές:

Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη): Υπάρχει κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη): Υπάρχει σε ζωικά προϊόντα και σε ζυμωμένες τροφές, αλλά παράγεται και από τα καλά βακτήρια του εντέρου μας.

Ο οργανισμός μας τη χρειάζεται για να βοηθήσει το αίμα να πήξει σωστά, να αποτρέψει υπερβολικές αιμορραγίες, να ενισχύσει τα οστά μας και να διατηρήσει την καρδιά μας υγιή. Μάλιστα, συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη D, βοηθώντας την να δράσει πιο αποτελεσματικά!

Σε ποιες τροφές θα τη βρούμε;

Ευτυχώς, η βιταμίνη Κ είναι εύκολο να βρεθεί στη φύση. Μερικές από τις καλύτερες πηγές της είναι:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, λαχανίδες
  • Σταυρανθή λαχανικά: κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών
  • Ζωικά προϊόντα: αυγά, κοτόπουλο, συκώτι
  • Ζυμωμένες τροφές: κιμτσί, ξινολάχανο, κεφίρ, νάττο (ιαπωνικά ζυμωμένα φασόλια)
  • Βούτυρο και τυριά: ειδικά εκείνα που περιέχουν μούχλα, όπως το γκοργκοντζόλα
  • Φρούτα: βατόμουρα, σύκα

Αν τρώμε μια ποικιλία από αυτές τις τροφές, οι πιθανότητες είναι ότι προσλαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Κ!

Η σχέση βιταμίνης Κ και βιταμίνης D

Έχουμε ακούσει όλοι πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για τα οστά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όμως, λίγοι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη Κ είναι εξίσου σημαντική, καθώς βοηθάει τη βιταμίνη D να κατευθύνει το ασβέστιο στα σωστά σημεία, δηλαδή στα οστά και όχι στις αρτηρίες μας. Αυτό σημαίνει ότι, αν παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D, ίσως είναι καλή ιδέα να την συνδυάσουμε με βιταμίνη Κ για μέγιστα οφέλη!

Πόση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε καθημερινά;

Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες είναι:

90 mcg για τις γυναίκες

120 mcg για τους άνδρες

Και επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, απορροφάται καλύτερα όταν την καταναλώνουμε μαζί με λιπαρά τρόφιμα, όπως ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς.

Κινδυνεύουμε από έλλειψη βιταμίνης Κ;

Αν και η έλλειψη είναι σχετικά σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, σε όσους λαμβάνουν μακροχρόνια αντιβιοτικά ή σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αρκετά λαχανικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εύκολο σχηματισμό μελανιών, υπερβολικές αιμορραγίες και αδύναμα οστά.

Η βιταμίνη Κ μπορεί να μην είναι η πιο γνωστή βιταμίνη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Ευτυχώς, μπορούμε να την εξασφαλίσουμε εύκολα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, γεμάτης λαχανικά και φυσικά προϊόντα. Και αν λαμβάνουμε βιταμίνη D, ας σκεφτούμε να προσθέσουμε και λίγη βιταμίνη Κ στο μενού μας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ