Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία της καρδιάς. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές της: η Κ1, που βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και η Κ2, που προέρχεται από ζωικά προϊόντα και ζυμωμένες τροφές.
Η βιταμίνη Κ συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη D για να εξασφαλίσει τη σωστή κατεύθυνση του ασβεστίου στον οργανισμό. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη είναι 90 mcg για τις γυναίκες και 120 mcg για τους άνδρες, και η έλλειψή της, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως υπερβολικές αιμορραγίες και αδύναμα οστά.
Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη Κ.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Η βιταμίνη Κ μπορεί να μην είναι τόσο διάσημη όσο η βιταμίνη C ή D, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας υγεία. Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, τη διατήρηση δυνατών οστών και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Και το καλύτερο; Μπορούμε να την προσλάβουμε εύκολα μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή! Ας δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή τη σημαντική βιταμίνη.
Τι είναι η βιταμίνη Κ και γιατί τη χρειαζόμαστε;
Η βιταμίνη Κ ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και έχει δύο βασικές μορφές:
Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη): Υπάρχει κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη): Υπάρχει σε ζωικά προϊόντα και σε ζυμωμένες τροφές, αλλά παράγεται και από τα καλά βακτήρια του εντέρου μας.
Ο οργανισμός μας τη χρειάζεται για να βοηθήσει το αίμα να πήξει σωστά, να αποτρέψει υπερβολικές αιμορραγίες, να ενισχύσει τα οστά μας και να διατηρήσει την καρδιά μας υγιή. Μάλιστα, συνεργάζεται στενά με τη βιταμίνη D, βοηθώντας την να δράσει πιο αποτελεσματικά!
Σε ποιες τροφές θα τη βρούμε;
Ευτυχώς, η βιταμίνη Κ είναι εύκολο να βρεθεί στη φύση. Μερικές από τις καλύτερες πηγές της είναι:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, λαχανίδες
- Σταυρανθή λαχανικά: κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών
- Ζωικά προϊόντα: αυγά, κοτόπουλο, συκώτι
- Ζυμωμένες τροφές: κιμτσί, ξινολάχανο, κεφίρ, νάττο (ιαπωνικά ζυμωμένα φασόλια)
- Βούτυρο και τυριά: ειδικά εκείνα που περιέχουν μούχλα, όπως το γκοργκοντζόλα
- Φρούτα: βατόμουρα, σύκα
Αν τρώμε μια ποικιλία από αυτές τις τροφές, οι πιθανότητες είναι ότι προσλαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Κ!
Η σχέση βιταμίνης Κ και βιταμίνης D
Έχουμε ακούσει όλοι πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για τα οστά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όμως, λίγοι γνωρίζουν ότι η βιταμίνη Κ είναι εξίσου σημαντική, καθώς βοηθάει τη βιταμίνη D να κατευθύνει το ασβέστιο στα σωστά σημεία, δηλαδή στα οστά και όχι στις αρτηρίες μας. Αυτό σημαίνει ότι, αν παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης D, ίσως είναι καλή ιδέα να την συνδυάσουμε με βιταμίνη Κ για μέγιστα οφέλη!
Πόση βιταμίνη Κ χρειαζόμαστε καθημερινά;
Οι συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες είναι:
90 mcg για τις γυναίκες
120 mcg για τους άνδρες
Και επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, απορροφάται καλύτερα όταν την καταναλώνουμε μαζί με λιπαρά τρόφιμα, όπως ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς.
Κινδυνεύουμε από έλλειψη βιταμίνης Κ;
Αν και η έλλειψη είναι σχετικά σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, σε όσους λαμβάνουν μακροχρόνια αντιβιοτικά ή σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν αρκετά λαχανικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εύκολο σχηματισμό μελανιών, υπερβολικές αιμορραγίες και αδύναμα οστά.
Η βιταμίνη Κ μπορεί να μην είναι η πιο γνωστή βιταμίνη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Ευτυχώς, μπορούμε να την εξασφαλίσουμε εύκολα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, γεμάτης λαχανικά και φυσικά προϊόντα. Και αν λαμβάνουμε βιταμίνη D, ας σκεφτούμε να προσθέσουμε και λίγη βιταμίνη Κ στο μενού μας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!