Η αλλαγή ώρας στις 30 Μαρτίου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες μέρες, αλλά ταυτόχρονα στερεί μια ώρα ύπνου, προκαλώντας το φαινόμενο του “social jet lag”. Αυτό συμβαίνει όταν ο βιολογικός ρυθμός μας δεν συγχρονίζεται με το πρόγραμμα ύπνου, οδηγώντας σε κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης και άλλες σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις.
Ο ειδικός ύπνου James Wilson προτείνει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, όπως η διατήρηση σταθερού προγράμματος ύπνου, η φυσική έκθεση στο φως, η τακτική άσκηση και η υιοθέτηση χαλαρωτικών ρουτινών πριν τον ύπνο. Με αυτές τις στρατηγικές, μπορούμε να προλάβουμε τις αρνητικές συνέπειες της αλλαγής ώρας.
Διαβάστε παρακάτω
Η αλλαγή ώρας στις 30 Μαρτίου θα μας προσφέρει πιο μεγάλες μέρες, αλλά θα μας στερήσει και μια ώρα ύπνου. Ενώ αυτή η διαταραχή είναι προσωρινή, πολλοί από εμάς βιώνουν το λεγόμενο “social jet lag” σε εβδομαδιαία βάση, το οποίο επηρεάζει τους βιολογικούς μας ρυθμούς και την ποιότητα του ύπνου μας. Ο ειδικός ύπνου James Wilson από τη MattressOnline μάς παρέχει πρακτικές συμβουλές για το πώς να διαχειριστούμε την επίδραση της αλλαγής ώρας και να προλάβουμε το social jet lag.
Τι Είναι το social jet lag;
Το social jet lag εμφανίζεται όταν ο βιολογικός μας ρυθμός είναι εκτός συγχρονισμού με το πρόγραμμα ύπνου μας. Για παράδειγμα, αν τη βδομάδα τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αλλά το Σαββατοκύριακο κοιμάστε αργότερα και ξυπνάτε αργότερα, το σώμα σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Την Δευτέρα, μπορεί να νιώθετε κουρασμένοι και να αντιμετωπίζετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά του jet lag.
Επιπτώσεις του social jet lag
Οι επιπτώσεις του social jet lag είναι σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές:
• Συνεχής κούραση και εξάντληση
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα ή ακόμα και κατάθλιψη
• Δυσκολία στον ύπνο
• Αυξημένος κίνδυνος για καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία
Πώς να αντιμετωπίσετε το social jet lag
• Διατηρήστε σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ανεξάρτητα από το αν είναι εργάσιμη μέρα ή Σαββατοκύριακο.
• Αποκτήστε φυσικό φως: Η φυσική έκθεση στο φως, ειδικά το πρωί, βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού ρυθμού. Αφιερώστε τουλάχιστον 15 λεπτά έξω κάθε μέρα.
• Άσκηση: Η τακτική άσκηση βοηθά στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Προτιμήστε να γυμνάζεστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα.
• Χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο: Δραστηριότητες όπως διάβασμα, διαλογισμός ή ένα ζεστό μπάνιο είναι ιδανικές για να χαλαρώσετε το σώμα σας και να προετοιμαστείτε για ύπνο.
• Πρόσεχε πότε τρως: Διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, βοηθάτε τη ρύθμιση των ορμονών σας, κυρίως της μελατονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για τον ύπνο.
Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρας;
Η αλλαγή της ώρας μπορεί να διαταράξει τον βιολογικό σας ρυθμό και να οδηγήσει σε social jet lag. Ο ειδικός ύπνου James Wilson προτείνει:
“Το Σαββατοκύριακο συνήθως ξυπνάμε αργότερα, οπότε η προσαρμογή στην αλλαγή ώρας δεν είναι πολύ αισθητή. Όμως, την Κυριακή το βράδυ η κανονική ώρα ύπνου θα είναι μία ώρα νωρίτερα από αυτή που το σώμα σας περιμένει. Μία επιλογή είναι να κοιμηθείτε όταν νιώθετε κουρασμένοι, παραμένοντας ξύπνιοι για μία ώρα παραπάνω. Έτσι, την επόμενη μέρα θα προσαρμοστείτε καλύτερα στη νέα ώρα. Επίσης, η έκθεση στο φυσικό φως την Κυριακή θα βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί πιο γρήγορα.”
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις του social jet lag και να προετοιμαστείτε καλύτερα για την αλλαγή της ώρας.