Ανακάλυψη για την παχυσαρκία – Νευρώνες δίνουν σήμα πληρότητας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η ανακάλυψη νευρώνων στον εγκέφαλο που ελέγχουν το αίσθημα πληρότητας μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στον έλεγχο της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα από επιστήμονες στις ΗΠΑ. Οι νευρώνες CCK στο στέλεχος του εγκεφάλου ανταποκρίνονται σε σήματα που αφορούν την πληρότητα και την πείνα, προσφέροντας νέες προοπτικές για θεραπείες της παχυσαρκίας. Οι ευρήματα από πειράματα σε ποντίκια ανοίγουν τον δρόμο για πιθανές εφαρμογές και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, δίνοντας ελπίδες για μελλοντικές θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Σε μία ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και πρόληψη της παχυσαρκίας προχώρησαν ερευνητές από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν νευρώνες στον εγκέφαλο που δίνουν σήμα για το πότε είμαστε χορτάτοι.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες της χολοκυστοκινίνης (CCK) – που βρίσκονται στο στέλεχος του εγκεφάλου- στο αρχαιότερο τμήμα του συγκεκριμένου οργάνου – ενσωματώνουν διάφορα σήματα, τα οποία παράγονται όταν τρώμε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτάτοι. Η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Οι εν λόγω νευρώνες ανταποκρίνονται στα σήματα αυτά, μεταδίδοντας πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα τροφής που ανιχνεύονται από τους υποδοχείς στο στόμα, τη χωρητικότητα του στομάχου και τα επίπεδα των διαφορετικών ορμονών που σηματοδοτούν το αίσθημα πείνας στο αίμα. Αυτές οι ορμόνες αυξομειώνονται ως απόκριση στην κατανάλωση τροφής και στον μεταβολισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell», βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, αφού μέχρι στιγμής έχει διεξαχθεί μόνο σε ποντίκια. Ωστόσο, το ανθρώπινο στέλεχος του εγκεφάλου είναι αρκετά παρόμοιο με αυτό των ποντικών, επομένως είναι πιθανό ότι ο ίδιος μηχανισμός ελέγχου να υπάρχει και στον εγκέφαλό μας, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαφορετικοί τύποι κυττάρων στον εγκέφαλο ρυθμίζουν διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς σίτισης, όπως η πείνα και ο κορεσμός, δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Σρικάντα Τσαουντούρι, συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.

Γυναίκα τρώει τσιπσ πατάτας
Credit: 123RF

Ο κορεσμός αναφέρεται στο αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης που νιώθουμε μετά από ένα χορταστικό γεύμα. Για παράδειγμα, ορισμένοι νευρώνες σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, ανιχνεύουν πότε τα επίπεδα μεταβολισμού είναι χαμηλά και διεγείρουν το αίσθημα πείνας για να προωθήσουν την πρόσληψη τροφής, ενώ άλλοι νευρώνες ρυθμίζουν τις κινήσεις των γνάθων καθώς μασάμε την τροφή. Ωστόσο, μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για το πώς ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την ποσότητα φαγητού που τρώμε σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να ρυθμίσει πόσο περισσότερο πρέπει ακόμη να καταναλώσουμε.

Η ομάδα εστίασε στο στέλεχος του εγκεφάλου των ποντικών και βασίστηκε σε μελέτη σε τρωκτικά που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, η οποία υποδήλωνε πως το στέλεχος του εγκεφάλου μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του συναισθήματος πληρότητας. Ωστόσο, ποια συγκεκριμένα κύτταρα εντός αυτής της περιοχής το έκαναν αυτό και πώς, ήταν ασαφές.

Για να δουν πώς οι νευρώνες CCK μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά σίτισης, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ποντίκια έτσι ώστε οι νευρώνες CCK τους να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται με το φως. Διαπιστώθηκε πως όταν αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιούνταν, τα ποντίκια κατανάλωναν μικρότερα γεύματα σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου και η έκταση της ενεργοποίησης καθόριζε πόσο γρήγορα σταματούσαν να τρώνε. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νευρώνες CCK ρυθμίζουν την ποσότητα που καταναλώνουν τα ποντίκια κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου γεύματος, κατέληξε η ομάδα.

Εάν βρεθούν παρόμοιοι νευρώνες στο ανθρώπινο στέλεχος του εγκεφάλου, τα ευρήματα θα μπορούσαν θεωρητικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία. Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε από ξεχωριστά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης. Συγκεκριμένα, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι νευρώνες CCK ποντικιών ενεργοποιούνται με ένα φάρμακο που ονομάζεται εξενδίνη-4. Το εν λόγω φάρμακο ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με το Ozempic και το Wegovy, τα οποία γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας, αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ