Ανθεκτικά βακτήρια: Σε ποιο μπαχαρικό περιέχεται το «χρυσό» αντιβιοτικό που τα καταπολεμά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας, η κουρκουμίνη, μια ένωση που βρίσκεται στον κουρκουμά, μπορεί να αποτελέσει ένα νέο “όπλο” κατά των ανθεκτικών βακτηρίων, όπως ο Staphylococcus aureus.

Η μέθοδος της φωτοδυναμικής αδρανοποίησης, που χρησιμοποιεί φως για να ενεργοποιήσει τη κουρκουμίνη, μειώνει την ανθεκτικότητα των βακτηρίων και αποκαθιστά την αποτελεσματικότητα των συμβατικών αντιβιοτικών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική λύση στη θεραπεία λοιμώξεων που δεν ανταποκρίνονται στα υπάρχοντα φάρμακα, συμβάλλοντας στη μείωση των ιατρικών δαπανών και στην καταπολέμηση της ανθεκτικότητας.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Για δεκαετίες, τα αντιβιοτικά αποτελούσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ιατρικής, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων κατά μέσο όρο κατά 23 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εξελίσσεται ένα ανησυχητικό φαινόμενο: Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών έχει σταματήσει, ενώ τα βακτήρια εξελίσσονται αδιάκοπα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στελέχη ανθεκτικά στα φάρμακα, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA) και ο ανθεκτικός στη βανκομυκίνη εντερόκοκκος.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας ασθενούς στη Νεβάδα το 2017, που εισήχθη με πνευμονία και υπέκυψε από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια και σηψαιμία, αποτέλεσμα μόλυνσης που προκλήθηκε από βακτηριακό στέλεχος ανθεκτικό σε 26 διαφορετικά αντιβιοτικά. Τέτοιες περιπτώσεις αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση των υπερβακτηρίων, τα οποία προβλέπεται να στοιχίζουν έως και 10 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

«Όταν τα βακτήρια αρχίζουν να γίνονται ανθεκτικά στα συμβατικά αντιβιοτικά, έχουμε αυτό που αποκαλούμε αντιβιοτική καταστροφή», εξηγεί ο δρ. Vanderlei Bagnato, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Texas A&M και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Για να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση, χρειαζόμαστε εναλλακτικούς τρόπους, είτε για να εξοντώσουμε τα υπερβακτήρια, είτε για να τροποποιήσουμε τις βακτηριακές διεργασίες, έτσι ώστε τα αντιβιοτικά να γίνουν και πάλι αποτελεσματικά».

Ένα νέο «όπλο» κατά των υπερβακτηρίων

Σε μια πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, ερευνητές του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας διαπίστωσαν ότι η κουρκουμίνη -η ένωση που είναι υπεύθυνη για τη ζωηρή κίτρινη απόχρωση του κουρκουμά- θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση της βακτηριακής αντοχής μέσω μιας τεχνικής γνωστής ως φωτοδυναμική αδρανοποίηση. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί φως για να ενεργοποιήσει μόρια που δημιουργούν δραστικά είδη οξυγόνου, ικανά να καταστρέψουν τα βακτήρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η κουρκουμίνη, μια κοινή πηγή τροφής για τα βακτήρια, εισήχθη σε ανθεκτικά στελέχη Staphylococcus aureus – παθογόνα γνωστά για την ανθεκτικότητά τους σε αντιβιοτικά, όπως η αμοξικιλλίνη, η ερυθρομυκίνη και η γενταμυκίνη. Όταν εκτέθηκε σε κύκλους επεξεργασίας με φως, η κουρκουμίνη πυροδότησε χημικές αντιδράσεις εντός των βακτηριακών κυττάρων, μειώνοντας την ανθεκτικότητά τους και αποκαθιστώντας την αποτελεσματικότητα των συμβατικών αντιβιοτικών.

Περιορίζοντας την ποικιλομορφία των βακτηριακών πληθυσμών, η φωτοδυναμική αδρανοποίηση προσφέρει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της ανθεκτικότητας. «Είναι πολύ πιο εύκολο να προβλέψουμε την ακριβή δόση αντιβιοτικού που απαιτείται για την απομάκρυνση της λοίμωξης όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη μέθοδο», εξήγησε ο δρ. Bagnato.

Μια οικονομικά αποδοτική λύση με παγκόσμιο αποτύπωμα

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνική αυτή έχει σημαντικές δυνατότητες ως επικουρική θεραπεία, ιδίως στη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, όπως η πνευμονία.

«Η φωτοδυναμική αδρανοποίηση προσφέρει μια οικονομικά αποδοτική θεραπευτική επιλογή, ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ιατρικών δαπανών», λέει ο δρ. Vladislav Yakovlev, ερευνητής και καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής. Εάν η μελλοντική έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματα, η χρυσή ένωση του κουρκουμά θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για ένα μέλλον όπου τα αντιβιοτικά θα επανακτήσουν τη σωτήρια ισχύ τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Σφουγγάρι για τα πιάτα: Ο παράδεισος των βακτηρίων – Πώς να τα εξοντώσετε

Τα οικιακά σφουγγάρια, αν και απαραίτητα για την καθαριότητα, φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια όπως σαλμονέλα και E. coli, με κάποιες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να περιέχουν μέχρι 362 διαφορετικά...

Γενετική θεραπεία βελτιώνει την όραση σε παιδιά με σπάνια ασθένεια

Μια νέα γενετική θεραπεία έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη βελτίωση της όρασης τεσσάρων παιδιών που γεννήθηκαν με σοβαρή διαταραχή της όρασης λόγω γενετικής ανεπάρκειας του γονιδίου AIPL1. Η θεραπεία,...

ΜΕΛΕΤΗ: Τα σημάδια που άφησε η πανδημία σε γιατρούς και νοσηλευτές

Μια πρόσφατη μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξετάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις που υπήρξαν στους γιατρούς και τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εστιάζοντας στην ηθική δυσφορία...

Γιατί όλοι μιλάνε για το μαγνήσιο; Όλη η αλήθεια για τα οφέλη του

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που συμμετέχει σε πάνω από 300 βιοχημικές διαδικασίες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη μείωση της κούρασης, στη ρύθμιση της διάθεσης και στη βελτίωση της...

Ξάνθη: Μετέφεραν ηλικιωμένη με εγκεφαλικό σε πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι

Στην Ξάνθη, η μεταφορά μιας ηλικιωμένης γυναίκας που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο έγινε με πλαστική καρέκλα σε φορτηγάκι, λόγω έλλειψης διαθέσιμου ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του...

Γρίπη: Πέντε νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ- 2 ακόμα θάνατοι

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει υψηλή, με πέντε νέα σοβαρά κρούσματα που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο επιπλέον θανάτους...

Βιταμίνη Β12 & Ενέργεια: Ο ρόλος της στην κόπωση και την αναιμία

Η βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη, είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τον μεταβολισμό. Αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει, πρέπει...

ΜΕΛΕΤΗ: Κρυφό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας που παρουσιάζει 1 στους 4 ασθενείς

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε μια ομάδα ερευνητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώνοντας μια ισχυρή παρουσία μανιακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας (ΣΦΣ). Τα σχετικά...

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ