Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποκαλύπτει ότι οι διαζευγμένοι και όσοι δεν έχουν παντρευτεί ποτέ μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σε αντίθεση με τους παντρεμένους.
Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι παντρεμένοι διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άγαμοι και οι διαζευγμένοι παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη, που περιλάμβανε περισσότερους από 24.000 συμμετέχοντες, υπογραμμίζει την περίπλοκη σχέση μεταξύ γάμου και άνοιας, προτείνοντας ότι η ποιότητα των σχέσεων μπορεί να είναι πιο σημαντική από την οικογενειακή κατάσταση.
Διαβάστε παρακάτω
Θα πιστεύατε ότι το να είναι κανείς ελεύθερος ή το να πάρει διαζύγιο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας;
Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα υποδεικνύει -αρκετά αναπάντεχα– ότι τα άτομα που δεν είναι παντρεμένα έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια.
Σίγουρα όμως έχουμε ακούσει και το αντίθετο καθώς μια μελέτη του 2019 από την Αμερική διαπίστωσε ότι οι άγαμοι είχαν «σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας» σε σύγκριση με τους παντρεμένους.
Σε άρθρο του ο Independent παραθέτει τα μέχρι στιγμής ευρήματα και εξηγεί τι συμβαίνει, σημειώνοντας ότι κατά γενική ομολογία θεωρείται ότι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ τείνουν να ζουν περισσότερο. Τι οδήγησε λοιπόν σε αυτό το αναπάντεχο εύρημα;
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 24.000 Αμερικανούς χωρίς άνοια στην αρχή της μελέτης, παρακολουθώντας τους για έως και 18 χρόνια. Συγκεκριμένα, σύγκριναν τα ποσοστά άνοιας μεταξύ διαφορετικών ομάδων: παντρεμένων, διαζευγμένων, χήρων και όσων δεν παντρεύτηκαν ποτέ.
Αρχικά, φάνηκε ότι και οι τρεις ομάδες ατόμων που δεν ήταν παντρεμένα είχαν μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την ομάδα των παντρεμένων. Ωστόσο, αφού συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατάθλιψη, μόνο οι διαζευγμένοι και όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης ανάλογα με τον τύπο της άνοιας. Για παράδειγμα, το να μην είναι κάποιος παντρεμένος συνδέθηκε σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, αλλά όχι με την αγγειακή άνοια, μια σπανιότερη μορφή της νόσου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι διαζευγμένοι ή όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ είχαν λιγότερες πιθανότητες εξέλιξης από ήπια γνωστική εξασθένηση σε άνοια, ενώ όσοι χήρεψαν κατά τη διάρκεια της μελέτης παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Πιθανές εξηγήσεις
Μια πιθανή εξήγηση για τα απροσδόκητα αποτελέσματα είναι ότι οι παντρεμένοι μπορεί να διαγιγνώσκονται νωρίτερα, καθώς οι σύζυγοι παρατηρούν προβλήματα μνήμης και θα πιέσουν να επισκεφθούν οι σύντροφοί τους κάποιον γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να κάνει την άνοια να φαίνεται πιο συχνή στους παντρεμένους – ακόμα κι αν δεν είναι.
Αυτό είναι γνωστό ως μεροληψία στην ανίχνευση και συμβαίνει όταν τα δεδομένα στρεβλώνονται επειδή κάποια άτομα εντοπίζονται ή διαγιγνώσκονται πιο εύκολα. Ωστόσο, τα στοιχεία για αυτό δεν ήταν ισχυρά, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ετήσιες ιατρικές επισκέψεις που θα μπορούσαν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια άνοιας.
Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, χρησιμοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα μέχρι σήμερα, αναδεικνύει ότι η επίδραση των σχέσεων στην άνοια είναι πολύ πιο περίπλοκη και ότι υποθέσεις που βασίζονται σε προηγούμενες έρευνες, για παράδειγμα ότι η χηρεία και το διαζύγιο είναι πολύ στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί να πυροδοτήσουν το Αλτσχάιμερ ή ότι τα άτομα που δεν είναι παντρεμένα είναι κοινωνικά απομονωμένα και συνεπώς μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, δεν είναι απαραίτητα σωστές.
Η μελέτη αμφισβητεί την ιδέα ότι ο γάμος είναι αυτόματα καλός για την υγεία του εγκεφάλου και υποδηλώνει ότι αυτό που μπορεί να έχει πραγματικά σημασία δεν είναι η οικογενειακή κατάσταση, αλλά το πόσο υποστήριξη, σύνδεση και πληρότητα αισθάνεται κανείς.
Πηγή: iefimerida.gr