Ο θυμός, συχνά παρεξηγημένος, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο συναίσθημα αν το διαχειριστούμε σωστά. Αντί να επιδιώκουμε την εξάλειψή του, θα πρέπει να μάθουμε να τον αξιοποιούμε.
Ο θυμός μπορεί να θέσει όρια, να καλύψει άλλα, δυσκολότερα συναισθήματα, να λειτουργήσει ως μηχανισμός άμυνας, να μας προετοιμάσει για δράση και να μας αποκαλύψει ανεπίλυτα ζητήματα από το παρελθόν. Ακούγοντας τον θυμό μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να αναγνωρίσουμε πτυχές της ψυχής μας που ίσως αγνοούσαμε.
Διαβάστε παρακάτω
Ο πολυσυζητημένος θυμός, παρεξηγημένος από πολλούς, ανεπίτρεπτος από άλλους, αποδεκτός από μερικούς. Τελικά τί συμβαίνει με αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα, είναι φίλος μας ή εχθρός μας;
Ανήκει στη μεγάλη γκάμα των συναισθημάτων που βιώνει κανείς στη ζωή του όταν συναντά καταστάσεις που τον αναδύουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να εξαφανίσουμε τον θυμό μας αλλά να τον διαχειριστούμε, να μάθουμε από αυτόν και να τον χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις περιστάσεις.
Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε 5 σημαντικά σημεία όπου ο θυμός μας είναι βοηθητικός και αυτά είναι τα εξής:
Ο θυμός θέτει όρια όταν απειλούμαστε. Όταν διαισθανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει λάθος, όπως όταν για παράδειγμα δε μας συμπεριφέρονται καλά τότε νιώθουμε θυμό. Ο θυμός στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί προειδοποιητικό σήμα ότι χρειάζεται να απομακρυνθούμε από μια κατάσταση όπου ο προσωπικός μας χώρος παραβιάζεται.
Ο θυμός καλύπτει άλλα συναισθήματα τα οποία δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε όπως για παράδειγμα ενοχή, λύπη, ευαλωτότητα, φόβο. Αυτά τα συναισθήματα μας δυσκολεύουν και προτιμούμε να θυμώσουμε παρά να τα νιώσουμε. Έτσι όταν θυμώνουμε θα ήταν καλό να αναρωτηθούμε εκείνη τη στιγμή ποιο συναίσθημα προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Ο θυμός μοιάζει με πανοπλία. Ο θυμός απομακρύνει τους άλλους από εμάς και μας δίνει χώρο. Μερικές φορές μπορεί να είναι αποτελεσματικός μηχανισμός άμυνας αν χρειαζόμαστε χώρο. Οι έφηβοι συνήθως χρησιμοποιούν αυτή την τακτική σε καταστάσεις που δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
Ο θυμός μας προετοιμάζει για μάχη. Ο θυμός αυξάνει την αδρεναλίνη σε περίπτωση επείγουσας προστασίας του εαυτού μας π.χ. αν χρειάζεται να προστατεύσουμε τον εαυτό μας σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από άλλους.
Ο θυμός μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεπίλυτα εσωτερικά ζητήματα. Αν υπάρχουν συναισθήματα θυμού όταν σκεφτόμαστε κάποιον μπορεί να υπάρχουν καταστάσεις από την παιδική μας ηλικία που δεν έχουν επιλυθεί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θυμό για να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται να επεξεργαστούμε τα κομμάτια της ζωής μας από το παρελθόν τα οποία αναβιώνουν στο παρόν.
Αν ακούμε προσεκτικά τί έχει να μας πει ο θυμός τότε θα έρθουμε σε επαφή με κομμάτια του εαυτού μας που μπορεί να μη γνωρίζαμε. Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό επαφής με τον αληθινό μας εαυτό.
Από την: Αμανατίδου Φωστηρία, Ψυχολόγο-Ειδικό στη Γνωστική/Συμπεριφορική Θεραπεία-NLP Master Coach