Ένα νέο άρθρο αποκαλύπτει ότι ο ξηρός καρπός πεκάν μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτη του Penn State Department of Nutritional Sciences.
Στην έρευνα συμμετείχαν 138 ενήλικες με κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, οι οποίοι αντικατέστησαν τα καθημερινά τους σνακ με 28 γραμμάρια πεκάν για 12 εβδομάδες, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κακής LDL χοληστερόλης.
Τα πεκάν είναι πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας.
Διαβάστε παρακάτω

Όλοι, διατροφολόγοι και μη, τονίζουν τη σημαντικότητα των ξηρών καρπών στην καθημερινή μας διατροφή για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας της καρδιάς. Υπάρχει όμως ένας ξηρός καρπός που πρόσφατα συνδέθηκε με τη μείωση της χοληστερίνης, ένα ζήτημα που λίγο πολύ όλους μάς απασχολεί.
Μία νέα μελέτη που διεξήχθη από το Penn State Department of Nutritional Sciences και δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition συμπέρανε ότι το πεκάν είναι ικανό να μειώσει τη χοληστερίνη.
Πώς διεξήχθη η έρευνα
Για να γίνει η μελέτη, 138 ενήλικες με -ή σε κίνδυνο- για μεταβολικό σύνδρομο αντικατέστησαν τα σνακ που έτρωγαν καθημερινά με 28 γραμμάρια πεκάν καθημερινά για 12 εβδομάδες. Με βάση τα ευρήματα, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο ποσοστό της χοληστερόλης, τόσο της LDL (ή κακής, όπως τη λέμε), που ήταν και το βασικό ζητούμενο, αλλά και της HDL, όπως και των τριγλυκεριδίων. Και όλα αυτά, χάρη στο πεκάν!
Τι είναι το πεκάν
Αν δεν το γνωρίζεις, το πεκάν είναι ξηρός καρπός που θυμίζει το καρύδι, αλλά έχει πιο μακρόστενο σχήμα και πιο γλυκιά γεύση. Προέρχεται από το δέντρο Carya illinoinensis, που ανήκει στην οικογένεια των καρυδιών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Ωστόσο, τελευταία το βλέπουμε όλο και περισσότερο και στην Ελλάδα, και τρώγεται είτε σκέτο ως σνακ, είτε σε γλυκά και γεύσεις παγωτού.
Πώς βοηθά
Τα πεκάν είναι γενικώς πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν την κακή LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή HDL.
Περιέχουν επίσης φυτοστερόλες, οι οποίες μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη Ε), που προστατεύουν τα αγγεία από τη φλεγμονή και την οξείδωση της LDL και είναι επιπλέον καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη και τη βοηθούν να αποβληθεί από το σώμα.
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει γενικώς ότι η καθημερινή κατανάλωση 30-40 γρ. πεκάν μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη κατά 6-9%!
Χρειάζεται ωστόσο προσοχή στην κατανάλωση, αφού τα πεκάν, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, έχουν αρκετές θερμίδες, οπότε πρέπει να τα καταναλώνουμε με μέτρο, ειδικά αν προσέχουμε το βάρος μας.
Πηγή: cookout.skai.gr