Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των βιταμινών και των μετάλλων για την ανάπτυξη των παιδιών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τους.
Από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα παιδιά χρειάζονται βιταμίνες όπως η C, D και A, καθώς και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, για να υποστηρίξουν την ανάπτυξή τους και να προλάβουν προβλήματα υγείας.
Το άρθρο προτείνει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ αναλύει τις πηγές αυτών των θρεπτικών στοιχείων και τις συνέπειες της έλλειψής τους.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, B6, B12, σίδηρος, ψευδάργυρος… Ακούγονται όλα ακατανόητα και ίσως θυμίζουν το μάθημα της χημείας από τα μαθητικά χρόνια, αλλά μην τρομάζετε. Στην πραγματικότητα είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, αφού αποτελούν τα δομικά υλικά για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.
Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ζωής του το βάρος του βρέφους τριπλασιάζεται και ο εγκέφαλός αναπτύσσεται σημαντικά. Ετσι από πολύ νωρίς το παιδί χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της συνεχούς ανάπτυξης του οργανισμού του και φυσικά της εύρυθμης λειτουργίας των συστημάτων του.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι μια ομάδα διαφορετικών χημικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πολλών βιταμινών και μετάλλων. Προτιμήστε να τα δώσετε στα παιδιά σας φρέσκα και αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, τα οποία συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.
Βιταμίνες: όνομα, διεύθυνση και επάγγελμα παρακαλώ…
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι οι βιταμίνες για τον ανθρώπινο οργανισμό, πόσο μάλλον κατά την παιδική ηλικία. Αν δεν γνωρίζετε ή δεν θυμάστε τι κάνει ποια βιταμίνη, δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρά κάτω όλα τα βασικά!
βιταμίνη C
Πολύ γνωστή σε όλους μας, παράγει ορισμένες χημικές ουσίες, χρησιμοποιεί κάποιες άλλες, μεταξύ των οποίων και μία από την ομάδα των βιταμινών Β ποιά??, και παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου.
• Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη C πιθανόν να εμφανίσουν αδυναμία στα οστά, αναιμία και άλλες παθήσεις.
• Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή και πολλά λαχανικά.
Βιταμίνη D
• Το σώμα του παιδιού στην προσπάθειά του να μεταφέρει το ασβέστιο στα οστά χρησιμοποιεί βιταμίνη D. Αυτή η πολύτιμη βιταμίνη παράγεται στο σώμα των παιδιών από το φως του ήλιου.
• Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά ραχίτιδα, μια επώδυνη ασθένεια εξαιτίας της οποίας τα οστά γίνονται υπερβολικά μαλακά ή παραμορφώνονται.
• Κάποιες τροφές, όπως το γάλα εμπλουτίζονται συχνά με βιταμίνη D.
Βιταμίνη Α
Δρα ευεργετικά στην υγεία του δέρματος και στην αναζωογόνηση των ιστών.
• Τα παιδιά με έλλειψη σε βιταμίνη Α παρουσιάζουν μειωμένη αντοχή στις λοιμώξεις, περιορισμένη νυχτερινή όραση, αργή σωματική ανάπτυξη.
• Τα αυγά, το τυρί, τα κίτρινα λαχανικά και το συκώτι προσφέρουν βιταμίνη Α, χάρη στην οποία τα παιδιά αναπτύσσονται φυσιολογικά, με σωστή λειτουργία των κυττάρων, των οστών και δυνατή όραση.
Η ομάδα των βιταμινών Β – Μία μεγάλη οικογένεια
Τα παιδιά αντλούν ενέργεια από την ομάδα των βιταμινών Β, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή εγκεφαλικών κυττάρων και στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Κυρίως, με τη βοήθεια της βιταμίνης B6 ο οργανισμός καταπολεμά τις ασθένειες και τις λοιμώξεις, ενώ με τη B12 παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.
• Με σύμμαχο τις βιταμίνες Β τα παιδιά αποφεύγουν καρδιακά νοσήματα, αναιμία, προβλήματα όρασης, νευρικές βλάβες και την αργή σωματική ανάπτυξη.
• Σημαντικές πηγές της ομάδας βιταμινών Β είναι το ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και το συκώτι. Τα φασόλια και το χοιρινό κρέας προσφέρουν βιταμίνη B1, ενώ το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και το γάλα βιταμίνη B12.
Μεταλλικά στοιχεία που… ατσαλώνουν τα μικρά σας
Ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες του σιδήρου είναι και η μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Οι ανάγκες των παιδιών σε σίδηρο είναι αυξημένες λόγω της ραγδαίας σωματικής και διανοητικής ανάπτυξής τους. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη διανοητική ανάπτυξη, πιθανώς ανεπανόρθωτες, μπορεί να επιφέρει η έλλειψη σιδήρου στην κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Πλούσιες σε σίδηρο τροφές είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, η γαλοπούλα, τα αυγά, το αρνί, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Σίδηρο περιέχουν επίσης τα φασόλια, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα αποξηραμένα φρούτα.
Αλλο ένα σπουδαίο μεταλλικό στοιχείο είναι ο ψευδάργυρος από τον οποίο εξαρτώνται η εύρυθμη λειτουργία πολλών ορμονών και ενζύμων του οργανισμού και η ικανότητα των παιδιών να αναπτύσσονται. Το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ξερά φασόλια και οι ξηροί καρποί περιέχουν ψευδάργυρο.
Τέλος, το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι δύο μεταλλικά ιόντα απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Η επαρκής ποσότητά τους στον οργανισμό συμβάλλει να περιοριστεί ο κίνδυνος καταγμάτων στα μετέπειτα στάδια της ζωής τους. Πλούσιες τροφές σε ασβέστιο είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο και το γάλα σόγιας, ενώ φώσφορος υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τον κρόκο του αυγού, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και τα όσπρια.