Η Δανία στοχεύει να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040, σύμφωνα με τον Δανικό Σύνδεσμο Μάχης Κατά του Καρκίνου. Η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από τη συμμετοχή των πολιτών σε προγράμματα εμβολιασμού κατά του ιού HPV και τη διενέργεια τακτικών εξετάσεων.
Παρά την τρέχουσα συχνότητα της νόσου που είναι κάτω από 10 ανά 100.000, απαιτείται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και συμμετοχής στις εξετάσεις για να θεωρηθεί ο καρκίνος εξαλειφθείς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέτει το όριο κάτω από 4 ανά 100.000. Η Σουηδία έχει θέσει ακόμα πιο άμεσο στόχο για το 2027.
Διαβάστε παρακάτω
ΗΔανίααναμένεται ότι μέχρι το 2040 θα έχει εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χάρη στη συμμετοχή των πολιτών της στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, κονδυλώματα) και στην ανίχνευση, ανακοίνωσε σήμερα ο Δανικός Σύνδεσμος Μάχης Κατά του Καρκίνου.
Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί «ακόμα και πριν από το 2040, εφόσον λίγες μόνο γυναίκες θα προσβάλλονται από τη νόσο, η οποία θα μπορούσε έτσι να θεωρηθεί εξαλειφθείσα», ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση ο εν λόγω Σύνδεσμος.
«Θα είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται ένας τύπος καρκίνου», πρόσθεσε.
Αυτή τη στιγμή, η συχνότητα αυτού του τύπου καρκίνου είναι κάτω από 10 στους 100.000, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στη δανική Επιθεώρηση των Ιατρών.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσος θα θεωρηθεί πως έχει εξαλειφθεί στη Δανία όταν το ποσοστό επανεμφάνισης θα είναι κάτω από τους 4 στους 100.000.
Το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων (HPV), που είναι η κύρια αιτία της νόσου, είναι 89% για τα αγόρια και τα κορίτσια 12 ετών για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Είναι λίγο κατώτερο από το στόχο του 90%.
Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%.
Η Σουηδία έχει ακόμα πιο βραχύ στόχο εξάλειψης, για το 2027, σύμφωνα με τα σουηδικά περιφερειακά κέντρα καρκινολογίας (RCC).