Σύμφωνα με άρθρο της διατροφολόγου Jenna Hope στην “The Telegraph”, οι φυτικές ίνες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρά τις συστάσεις για κατανάλωση 30 γραμμαρίων ημερησίως, η μέση πρόσληψη είναι μόλις 18 γραμμάρια.
Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε άτομα κάτω των 50, συνδέεται με την ανεπαρκή κατανάλωση φυτικών ινών. Το άρθρο προτείνει οκτώ τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως αμύγδαλα, βρώμη, σπόροι chia, δαμάσκηνα, σμέουρα, αρακά, μαύρα φασόλια, αβοκάντο και γλυκοπατάτες, που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη αυτής της νόσου.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος, στην αποβολή τοξινών και στη μείωση του κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, διαφορετικοί τύποι φυτικών ινών υποστηρίζουν διαφορετικά είδη βακτηρίων στο έντερο μας.
Η διατροφολόγος Jenna Hope μιλώντας στην “The Telegraph”, επισημαίνει ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να απομακρύνει τοξίνες και ανεπιθύμητες ουσίες μέσω του πεπτικού σωλήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν αυτές οι ουσίες παραμένουν στο σώμα μας για πολύ καιρό, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Οι επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση φυτικών ινών είναι 30 γραμμάρια την ημέρα, αλλά ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει μόλις 18 γραμμάρια ημερησίως.
Τα τελευταία χρόνια, οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται ταχύτατα, ιδιαίτερα στα άτομα κάτω των 50 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 52% τα τελευταία 30 χρόνια. Μία από τις βασικές αιτίες, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών στη σύγχρονη διατροφή.
Οι τροφές που προτείνει η Jenna Hope, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αμύγδαλα
Εκτός από πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών, τα αμύγδαλα προσφέρουν 5.3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μεγάλη χούφτα. Προτιμήστε τα ωμά ή ψημένα χωρίς αλάτι.
Βρώμη
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα μπολ βρόμης. Τα 50 γραμμάρια βρόμης περιέχουν 4.6 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή σχεδόν το 1/6 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες της βρόμης βοηθούν στην κανονικότητα των κενώσεων.
Σπόροι chia
Μόλις μία κουταλιά της σούπας περιέχει 4.8 γραμμάρια φυτικών ινών. Προσθέστε τους σε smoothies, γιαούρτι ή τη βρόμη για ένα υγιεινό πρωινό.
Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι μια κλασική τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με 7.9 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Σμέουρα
Από όλα τα μούρα, τα σμέουρα είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, προσφέροντας 5.4 γραμμάρια ανά μερίδα (περίπου 20 βατόμουρα). Είναι ιδανικά για σνακ ή για να τα προσθέσετε στο πρωινό σας.
Αρακάς
Ο αρακάς περιέχει 5.6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Τρεις κουταλιές της σούπας προσφέρουν περίπου 4.5 γραμμάρια φυτικών ινών, κάνοντάς τα ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση.
Μαύρα φασόλια
Τα μαύρα φασόλια ξεχωρίζουν από τα όσπρια με 10.3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια. Μισό κουτί φασολιών μπορεί να καλύψει πάνω από τα 2/3 των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.
Αβοκάντο
Με 3.4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό αβοκάντο, αυτή η τροφή συνδυάζει φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Γλυκοπατάτες
Μια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών, ειδικά όταν την καταναλώνετε με τη φλούδα της. Είναι ιδανική για ποικιλία συνταγών, από πουρέ έως τραγανές φέτες στον φούρνο.