Γιατί θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά από το γεύμα μας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η επιθυμία για γλυκό μετά από ένα γεύμα φαίνεται να έχει νευρολογική βάση, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Max Planck. Οι νευρώνες που ρυθμίζουν το αίσθημα κορεσμού, γνωστοί ως POMC, αποδεσμεύουν οπιοειδή σήματα που ενεργοποιούν την επιθυμία για ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι αισθάνονται πλήρεις.

Η επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης και της κατανάλωσης τροφής εξηγεί γιατί οι άνθρωποι συχνά καταναλώνουν γλυκά ακόμα και όταν δεν πεινούν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σχετίζεται με την ευκολία μετατροπής της ζάχαρης σε ενέργεια.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Ακόμα και αν έχουν φουσκώσει από ένα γεύμα, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν χώρο για ένα γλυκάκι μετά! Γιατί όμως; Σύμφωνα με έρευνα που έγινε οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για το αίσθημα πληρότητας προκαλούν επίσης την επιθυμία για ζάχαρη. Με άλλα λόγια, φαίνεται να υπάρχει μια νευρολογική βάση για την αγάπη μας για το γλυκό.

Οι νευρώνες που ελέγχουν τον κορεσμό υπεύθυνοι

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φυσικά οπιούχα στον εγκέφαλο παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιθυμία για ζάχαρη. Οι κύριοι παραγωγοί αυτών των οπιοειδών είναι νευρώνες που βρίσκονται σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, τον μεταβολισμό και τις ορμόνες, που ονομάζεται τοξωτός πυρήνας του υποθαλάμου. Τα κύτταρα αυτά, γνωστά ως νευρώνες της προ-οπιομελανοκορτίνης (POMC), ελέγχουν επίσης το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό.

Για να κατανοήσουν αν τα κύτταρα αυτά παίζουν ρόλο στην επιθυμία για ζάχαρη, ο Henning Fenselau από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού στη Γερμανία και οι συνεργάτες του εντόπισαν τα οπιοειδή σήματα που στέλνουν τα κύτταρα POMC στον εγκέφαλο.

Η περιοχή του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη πυκνότητα αυτών των υποδοχέων ήταν ο παρακοιλιακός πυρήνας του θαλάμου (PVT), που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τη σίτιση και άλλες συμπεριφορές. Αυτό υπέδειξε ότι η επιθυμία για ζάχαρη σχετίζεται με την επικοινωνία μεταξύ αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου – του τοξοειδούς πυρήνα του υποθαλάμου και του PVT.

Έτσι, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα των νευρώνων σε αυτές τις περιοχές καθώς τα ποντίκια έτρωγαν τη συνηθισμένη τους τροφή. Μετά από 90 λεπτά, τα ζώα έδειχναν να έχουν χορτάσει – τσιμπολογούσαν μόνο επιπλέον τροφή. Σε εκείνο το σημείο, η ομάδα τους έδωσε ένα επιδόρπιο με ζαχαρούχο φαγητό.

Κατά μέσο όρο, η νευρωνική δραστηριότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου περίπου τετραπλασιάστηκε ενώ τα ποντίκια έτρωγαν το επιδόρπιο σε σύγκριση με όταν έτρωγαν το κανονικό τους γεύμα. Η αιχμή ξεκίνησε πριν καν αρχίσουν να τρώνε τα γλυκά, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η εγκεφαλική οδός υπαγορεύει την επιθυμία για ζάχαρη.

Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν αυτό χρησιμοποιώντας μια τεχνική ενεργοποίησης και απενεργοποίησης κυττάρων με φως, που ονομάζεται οπτογενετική. Όταν ανέστειλαν τα σήματα από τους νευρώνες POMC προς το PVT, τα ποντίκια κατανάλωσαν 40% λιγότερο γλυκό.

«Οι τύποι κυττάρων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά γνωστοί για την προώθηση του κορεσμού, απελευθερώνουν επίσης σήματα που προκαλούν την όρεξη για ζάχαρη, και το κάνουν ιδιαίτερα στην κατάσταση κορεσμού», λέει ο Fenselau. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ζώα – οι άνθρωποι – υπερκαταναλώνουν ζάχαρη όταν στην πραγματικότητα είναι χορτάτοι».

Δεν γνωρίζουμε γιατί αυτή η οδός εξελίχθηκε στα ζώα. Ίσως επειδή η ζάχαρη μετατρέπεται ευκολότερα σε ενέργεια από άλλες πηγές όπως τα λίπη ή οι πρωτεΐνες, λέει ο Fenselau. Η κατανάλωση επιδορπίου θα μπορούσε έτσι να είναι σχεδόν σαν να γεμίζετε το ρεζερβουάρ σας.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τη χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την παχυσαρκία

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για τους κινδύνους της χρήσης αντιδιαβητικών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν μελετηθεί για αισθητικούς σκοπούς και προορίζονται κυρίως για παχύσαρκους ασθενείς...

Πρωτεΐνη και υγιής γήρανση – Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πηγές – H Liz Weiss συμβουλεύει

Η πρωτεΐνη είναι θεμελιώδης για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση της ευεξίας, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος Liz Weiss. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού...

Τα ισχυρά αντιμικροβιακά τρόφιμα που μειώνουν σημαντικά την περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα, μια σοβαρή φλεγμονώδης πάθηση των ούλων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του καθηγητή Shigeki Kamitani. Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες φυσικές ενώσεις,...

Ιρλανδικό σφουγγάρι: Τα οφέλη και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το «θαυματουργό» τρόφιμο ομορφιάς

Το ιρλανδικό σφουγγάρι, γνωστό και ως Chondrus crispus, είναι ένα θαλάσσιο φυτό που έχει κερδίσει δημοτικότητα στον τομέα της διατροφής και της ομορφιάς. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο...

Ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση και κρατήστε μακριά την άνοια

Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest αποδεικνύει ότι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας. Η έρευνα, που...

Τι θα συμβεί αν τρώτε 3 χουρμάδες κάθε μέρα; Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Οι χουρμάδες αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται καθημερινά. Η κατανάλωση τριών χουρμάδων την...

Φυτικές Ίνες: 30 εύκολοι τρόποι για να χορτάσετε με ένα θρεπτικό συστατικό που αλλάζει τη ζωή σας

Το άρθρο αναδεικνύει τη σημασία των φυτικών ινών στη διατροφή, υπογραμμίζοντας ότι η χαμηλή πρόσληψή τους αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες. Παρά τα οφέλη τους, όπως η...

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου: 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, τονίζεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 350 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τις 15.000. Παρά...

Τι δείχνουν τα στοιχεία για γρίπη Α, Β και κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

Τα στοιχεία από τις μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι οι ιοί της γρίπης Α, γρίπης Β και του κορονοϊού ανιχνεύονται σε συνήθη επίπεδα....

Ποια νοσήματα «απειλούν» τους Έλληνες;

Το άρθρο εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας, εστιάζοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και...

Υψηλότερος ο κίνδυνος μακροχρόνιων παθήσεων σε όσους έχουν κατάθλιψη

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με ιστορικό κατάθλιψης αναπτύσσουν μακροχρόνιες σωματικές παθήσεις περίπου 30% πιο γρήγορα από όσους δεν έχουν κατάθλιψη....

ΠΟΥ: «Να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης στην Ευρώπη σχετικά με τη σύνδεση του αλκοόλ με τον καρκίνο, καλώντας για την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στα...

Καθημερινά ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

Κάθε μέρα, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Με αφορμή την Παγκόσμια...

ΠΟΥ-Ευρώπη: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να θεσπίσουν προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο στα αλκοολούχα ποτά, επισημαίνοντας την ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη σχέση αλκοόλ...

«Άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη της στον οργανισμό

Η βιταμίνη Κ, αν και λιγότερο γνωστή από άλλες βιταμίνες, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και τη λειτουργία...

Ποια σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων 30 ετών από...

ΜΕΛΕΤΗ: Το γιαούρτι μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως διαπιστώνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Mass General Brigham που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Gut Microbes». Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι...

Aυτά είναι τα 12 “ωρολόγια γήρανσης” που δείχνουν το προσδόκιμο επιβίωσης

Η γήρανση είναι η σταδιακή μείωση των λειτουργιών των ζωντανών οργανισμών, που με τον χρόνο οδηγεί στον θάνατο. Ορισμένοι επιστήμονες τη χαρακτηρίζουν ως νόσο. Υπάρχει κάποιο γονίδιο που ενοχοποιείται για...

Αλόη Βέρα: Τι θα συμβεί στην εμφάνισή μας αν πίνουμε τον χυμό της κάθε μέρα;

Η αλόη βέρα, γνωστή για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία και την ομορφιά, μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας μέσω του χυμού της. Παρόλο που η γεύση του...

Η επίδραση 2,5 λίτρων νερού στην εμφάνισή μας

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η κατανάλωση 2,5 λίτρων νερού την ημέρα την εξωτερική σας εμφάνιση; Ένας μήνας αφοσίωσης σε αυτή τη συνήθεια μπορεί να φέρει...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ