Η Σαρακοστή στην υπηρεσία της Υγείας: Χοληστερίνη και νηστίσιμες επιλογές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η Σαρακοστή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για υγιεινή διατροφή, καθώς η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη.

Η κατανάλωση οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών αυξάνει τα ωφέλιμα λιπαρά και τις φυτικές ίνες, ενώ τα θαλασσινά, παρά την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης, εφόσον μαγειρεύονται σωστά.

Η υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες αύξησης της χοληστερόλης, καθιστώντας τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους σημαντική για την υγεία.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Τη Σαρακοστή μάς δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να απέχουμε από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να απολαύσουμε όλες τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει αυτή η διατροφή για την υγεία μας.

Aπό την Αναστασία Δούλγερη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

Η νηστεία, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, σε γενικές γραμμές αποτελεί ίσως τον ιδανικό τρόπο διατροφής για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας. Η απουσία της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ενώ παράλληλα η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων, ξηρών καρπών και λαχανικών αυξάνει την πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα τη μείωση της ολικής και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν στον οργανισμό αυξημένο ποσό φυτικών ινών, με σημαντική υποχοληστερολαιμική δράση.

Ξηροί καρποί διάφοροι
Credit: Shutterstock.com

Κατά καιρούς τα μαλάκια, όπως το καλαμάρι, το χταπόδι και οι σουπιές αλλά και τα οστρακοειδή, όπως ο αστακός, οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα μύδια και τα στρείδια έχουν κατηγορηθεί για τα μεγάλα ποσά διαιτητικής χοληστερόλης που περιέχουν και ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερόλη, LDL, τριγλυκερίδια) καθώς και από άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χταπόδι ξιδάτο με λευκή ταραμοσαλάτα
Credit: real taste & style

Ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κύρια αιτία αύξησης της χοληστερόλης του πλάσματος από διαιτητικούς παράγοντες είναι η συγκέντρωση των τροφίμων σε κορεσμένο λίπος και τρανς λιπαρά οξέα. Ετσι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος, όπως το κόκκινο κρέας και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα γλυκά που παρασκευάζονται με αυτά, αλλά και τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα, όπως τα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι σφολιάτες και η μαργαρίνη, είναι η βασικότερη αιτία για ένα κακό λιπιδαιμικό προφίλ.

Credit: Shutterstock / Photoshut

Συνεπώς, ενώ τα θαλασσινά περιέχουν όντως μεγάλα ποσά χοληστερόλης, η κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος, καθώς είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχονται σε όλα τα θαλασσινά τρόφιμα είναι κυρίως μονοακόρεστα (όπως στο ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα (ω3-ω6) που ως γνωστόν έχουν αγγειοπροστατευτική δράση, ενώ επιπλέον συντελούν και στη μείωση της ολικής χοληστερόλης.

Ωμά θαλασσινά
Credit: Shutterstock / Sutsaiy

Επιπλέον τα θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερίνης, και έχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνη Β12.

Θαλασσινά και Χοληστερόλη

Καλαμάρι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 233

Γαρίδες: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 211

Καραβίδες: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 114

Στρείδι: στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 100

Καβούρι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 97

Χταπόδι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 96

Αστακός: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 90

Χτένι: Στα 100 γρ. έχει Χοληστερόλη – 41

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον τα θαλασσινά μαγειρευτούν σωστά με ελαιόλαδο και όχι με μαργαρίνες. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το τηγάνισμα είναι μια τεχνική μαγειρέματος που οδηγεί στον σχηματισμό κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων και ως εκ τούτου στην αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Τηγανιτό φαγητό
Credit: 123RF

Στην πραγματικότητα αυτά που αυξάνουν τις περισσότερες φορές τη χοληστερίνη του αίματος είναι το αυξημένο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αποτελεί σημαντικό στόχο για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους στο αίμα. Έχει παρατηρηθεί ότι για κάθε κιλό που χάνει ένα άτομο με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, υπάρχει παράλληλη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εφόσον βέβαια δεν συνυπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες στους οποίους να οφείλεται η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.

Πηγή: real taste & style τεύχος Μαρτίου 2025

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Χιλιάδες αναρτήσεις για τον χανταϊό – Τι είναι αυτό που σκότωσε την γυναίκα του Τζιν Χάκμαν

Ο χανταϊός, ο οποίος έχει προκαλέσει χιλιάδες αναρτήσεις παγκοσμίως λόγω της πρόσφατης απώλειας της συζύγου του ηθοποιού Τζιν Χάκμαν, είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τρωκτικά στους ανθρώπους κυρίως...

Η φυσική θεραπεία που ανακουφίζει άμεσα τον πονόλαιμο – Χρειάζεστε μόνο τρία μπαχαρικά και νερό

Το άρθρο προτείνει μια φυσική θεραπεία για τον πονόλαιμο, χρησιμοποιώντας μόνο τρία μπαχαρικά και ζεστό νερό. Η συνταγή περιλαμβάνει τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο, τα οποία διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές...

Φυτικές ίνες: Οι 8 συν 1 τροφές που θεωρούνται ασπίδα κατά του καρκίνου παχέος εντέρου

Σύμφωνα με άρθρο της διατροφολόγου Jenna Hope στην “The Telegraph”, οι φυτικές ίνες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος...

Μελέτη: Τα τατουάζ ίσως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι υποδεικνύει ότι τα τατουάζ μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν...

Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος

Ισραηλινοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή φυσικών αντιβιοτικών. Η έρευνα επικεντρώνεται στο πρωτεάσωμα, μια δομή που ανακυκλώνει πρωτεΐνες στα...

Ηλιακό φως και μακροζωία – Πόσα λεπτά έκθεσης στον ήλιο αρκούν – Τα 4 μοναδικά οφέλη του

Το άρθρο εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ ηλιακού φωτός και μακροχρόνιας υγείας, τονίζοντας ότι η τακτική έκθεση στον ήλιο, με προσοχή, μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευεξία και να συμβάλλει...

Έρευνα: Πόσα λεπτά σωματικής δραστηριότητας αρκούν για να είμαστε fit – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως για να διατηρούν καλή φυσική κατάσταση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ισπανία αναδείχθηκε η...

Έρευνα-Παιδί και κινητό: Κίνδυνος μανίας και διπολικής διαταραχής για τα 10χρονα

Μια νέα τριετής έρευνα σε περισσότερα από 9.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων οθονών μπορεί να συνδέεται με μανιακά συμπτώματα που...

12 έξυπνες συμβουλές για να παραμείνετε ζεστές τον χειμώνα

Το άρθρο παρέχει 12 πρακτικές συμβουλές για να παραμείνουμε ζεστοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς να χρειάζεται να αυξήσουμε τη θέρμανση του σπιτιού. Προτείνει τη χρήση καπέλων και...

Παγκόσμια Ημέρα HPV: Ανάγκη εμβολιασμού, ανάγκη ευαισθητοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα HPV, που γιορτάζεται στις 4 Μαρτίου, εστιάζει στη σημασία του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος επηρεάζει 8 στους 10 ανθρώπους και...

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Το 1/3 των παιδιών παγκοσμίως προβλέπεται να είναι υπέρβαρα το 2050

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», το ένα τρίτο των παιδιών και νέων παγκοσμίως αναμένεται να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έως το 2050, με δραματικές επιπτώσεις...

5 θρεπτικές επιλογές πρωινού για τους γλυκατζήδες

Το άρθρο αναλύει πέντε θρεπτικές επιλογές πρωινού για όσους αγαπούν τη γλυκιά γεύση, προσφέροντας υγιεινές λύσεις που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με κενές θερμίδες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν γιαούρτι με μέλι...

Ιορδάνης Χασαπόπουλος: «Έπαιξε μεγάλο ρόλο το έμφραγμα που έπαθα…»

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος, παρουσιαστής της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», μοιράστηκε την εμπειρία του από την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε, συμπεριλαμβανομένου ενός εμφράγματος. Σε συνέντευξή του, τόνισε τη σημασία του περπατήματος...

Η «σιωπηρή» νόσος που οδήγησε στο θάνατο της Michelle Trachtenberg – Τι να προσέχουμε

Η ηθοποιός Michelle Trachtenberg, γνωστή από τη σειρά «Gossip Girl», βρέθηκε νεκρή σε ηλικία 39 ετών στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη, με τις αρχές να αναφέρουν ότι ο...

Γενετικής φύσης το 72% των σπάνιων παθήσεων – Το 70% αυτών εμφανίζονται στην παιδική ηλικία

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, το 72% των σπάνιων παθήσεων έχει γενετική αιτία, με το 70% αυτών να εκδηλώνεται κατά την παιδική...

Πρωινό πρήξιμο στην κοιλιά – Αυτό είναι το θαυματουργό ρόφημα που θα αντιμετωπίσει το φούσκωμα

Το άρθρο εξετάζει την αποτελεσματικότητα ενός ροφήματος που συνδυάζει πράσινο τσάι και γάλα για την ανακούφιση από το φούσκωμα στην κοιλιά. Το πράσινο τσάι, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και...

Σίδηρος & Βιταμίνη C: Τα οφέλη του πιο «δυνατού» συνδυασμού για την εμφάνισή μας

Ο σίδηρος και η βιταμίνη C αποτελούν έναν ισχυρό συνδυασμό που ενισχύει την υγεία και την εμφάνιση μας. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό, ενώ...

Πέντε χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα – Η ασθενής «μηδέν» στη Θεσσαλονίκη

Στις 26 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα, με την ασθενή «μηδέν» να είναι η Δήμητρα Βουλγαρίδου από τη Θεσσαλονίκη. Η...

Εστάλησαν τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων

Ξεκίνησε η αποστολή SMS για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 5,2 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30-70 ετών και προσφέρει...

Κονγκό: Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει δεκάδες ανθρώπους – Ποια τα συμπτώματα της

Μια μυστηριώδης ασθένεια στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 50 ανθρώπων σε πέντε εβδομάδες, με 431 κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ