Η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε σε μια ιστορική απόφαση, καταδικάζοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει 50.000 ευρώ αποζημίωση σε άνδρα που εμφάνισε το σπάνιο σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ μετά τον εμβολιασμό του με το AstraZeneca.
Το Διοικητικό Δικαστήριο αναγνώρισε τη συσχέτιση των παρενεργειών με το εμβόλιο, σημειώνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στο κράτος, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είχαν ακολουθήσει τις τυπικές διαδικασίες ανάπτυξης λόγω της έκτακτης ανάγκης.
Η απόφαση αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες προσφυγές, ενώ ο δικαιωμένος ασθενής σκέφτεται να ζητήσει και μεγαλύτερη αποζημίωση.
Διαβάστε παρακάτω
Σε μια απόφαση ορόσημο προχώρησε η ελληνική δικαιοσύνη σχετικά με τις παρενέργειες από το εμβόλιο κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε τη Δευτέρα 28 Απριλίου την καταβολή αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ σε άνδρα, ο οποίος έκανε το εμβόλιο AstraZeneca και εμφάνισε το σπάνιο, σοβαρό (και δυνητικά θανατηφόρο) σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ (Guillain-Barré / GBS), το οποίο καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία.
Το Δικαστήριο αναγνώρισε τη συσχέτιση της εμφάνισης του συνδρόμου με το εμβόλιο και προχώρησε στην πρώτη επίσημη απόδοση ευθύνης με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης σε πολίτη που υπέστη βλάβη μετά από χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Δεν θα πληρώσει η AstraZeneca, αλλά το ελληνικό κράτος
Η κρίσιμη «λεπτομέρεια» είναι πως η αποζημίωση δεν θα καταβληθεί από την εταιρεία που παρήγαγε το εμβόλιο, αλλά από το ελληνικό κράτος. Αυτό προφανώς σχετίζεται και με τις συμφωνίες που είχαν κάνει τα κράτη για να προμηθευτούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε πιθανές παρενέργειες, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω έκτακτης ανάγκης δεν είχαν ακολουθήσει την τυπική διαδικασία ανάπτυξης των σκευασμάτων μέσω των απαραίτητων κλινικών δοκιμών.
Το δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, έκρινε πως το ελληνικό κράτος όφειλε να είχε μεριμνήσει για την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων με σκοπό την αποφυγή όποιων παρενεργειών αυτά μπορεί να έχουν για τους εμβολιασμούς. Πλέον εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη με την απόφαση να λειτουργεί ως δεδικασμένο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής που δικαιώθηκε εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής και σε δεύτερο βαθμό διότι θεωρεί ότι η αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη είναι μικρή και πρέπει να αποζημιωθεί με τουλάχιστον 100.000 ευρώ.
Τι είναι το σύνδρομο σύνδρομο Γκιλέν – Μπαρέ
Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται κατά των περιφερικών νεύρων, δηλαδή των νεύρων που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Συχνά ξεκινά με μυρμήγκιασμα και αδυναμία στα πόδια και σταδιακά μπορεί να εξαπλωθεί προς τα πάνω, επηρεάζοντας τα χέρια και το πρόσωπο. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση. Μερικές φορές επηρεάζει και τους αναπνευστικούς μύες, απαιτώντας υποστήριξη με αναπνευστική μηχανή, καθώς σε αυτήν την περίπτωση απειλείται η ζωή του ασθενούς.
Η παραδοχή της AstraZeneca για τις θρομβώσεις
Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο η AstraZeneca αποφάσισε να αποσύρει το εμβόλιο από την παγκόσμια αγορά, επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.
Ωστόσο, λίγο καιρό πριν η εταιρεία είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα, στο πλαίσιο της νομικής υπεράσπισης της εταιρείας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, πως το εμβόλιό της θα μπορούσε να προκαλέσει – αν και σπάνια – μια εξαιρετικά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα παρενέργεια.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός προχώρησε σε αυτή την κίνηση, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος στη Βρετανία με μια ομαδική αγωγή με την κατηγορία πως το εμβόλιο του προκάλεσε δεκάδες περιπτώσεις θρομβώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικά επεισόδια που επιφέρουν προβλήματα στην κίνηση, την ομιλία, τη γραφή και την ανάγνωση, ακόμη και θάνατο.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε προκαλέσει μεγάλη διαμάχη για την ασφάλειά του – με φόντο και τη σύγκρουση των οικονομικών συμφερόντων στην Ευρώπη – και μάλιστα σταδιακά αφαιρέθηκε από τα εμβολιαστικά προγράμματα των ευρωπαϊκών κρατών.
Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της ανοσοθρομβοπενίας και των θρομβώσεων (σύνδρομο VITT) από τον Μάρτιο του 2021. Δηλαδή λίγο μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. Ωστόσο οι κυβερνήσεις το προώθησαν για μαζικούς εμβολιασμούς αρχικά ως κατάλληλο για όλους και εν συνεχεία με την παραδοχή πως αποτελεί ένα σκεύασμα τα οφέλη του οποίου υπερτερούν των κινδύνων, περιορίστηκε σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς προτιμήθηκαν άλλα εμβόλια όπως αυτό της Pfizer.
Τελικά το εμβόλιο, που παρουσιάστηκε ως «θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης» από τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, αποσύρθηκε οριστικά από την αγορά. Τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων που έχουν κινηθεί κατά της εταιρείας υπογραμμίζουν πως τελικά αποδείχθηκε ότι το εμβόλιο δεν είχε περάσει τους κατάλληλους ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται πως οι πολίτες δεν κινδυνεύουν από τη χρήση του.