Η πρόσφατη διεθνής μελέτη που εξέτασε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ του καφέ και του τσαγιού όσον αφορά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση άνω των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο κατά 40%, ενώ η ίδια ποσότητα τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 19%. Επιπλέον, η προσθήκη γάλακτος στα ροφήματα αναιρεί τα πιθανά οφέλη τους για την υγεία, εμποδίζοντας τα ευεργετικά αντιοξειδωτικά.
Μια διεθνής μελέτη σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά σχεδόν 40%. Την ίδια ώρα, η ίδια ποσότητα τσαγιού μείωσε τον κίνδυνο κατά σχεδόν 1/5. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι καταναλώνουν συχνά καφέ μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα καρδιάς, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο International Journal of Stroke, οι ερευνητές μίλησαν με 26.950 ενήλικες από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς. Από αυτούς, περίπου οι μισοί είχαν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα περίπου δυόμισι ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 61 ετών και οι περισσότεροι ήταν άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν επίσης υπέρβαροι, ένας παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και άλλους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ρωτήθηκαν επίσης πόσα φλιτζάνια καφέ, κινέζικο/ιαπωνικό πράσινο τσάι, μαύρο τσάι και άλλα είδη τσαγιού έπιναν την ημέρα. Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες δεν ήπιε κανένα από τα δύο ροφήματα, ενώ σχεδόν οι μισοί έμειναν μόνο στο τσάι. Περίπου το 15% έπινε καφέ μόνο του, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε κατανάλωνε και τα δύο.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αύξησε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 37 %. Ωστόσο, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας οποιουδήποτε είδους τσαγιού μείωσε τον κίνδυνο κατά 19 %.
Τα μαύρα τσάγια, είχαν τον χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ποσοστό 29 %, ενώ το πράσινο τσάι οδήγησε σε μείωση του κινδύνου κατά 27%. Δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τριών ή λιγότερων φλιτζανιών καφέ και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο καφές έχει υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης από το τσάι, με περίπου 80-100 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι σε σύγκριση με 50 στο τσάι. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι προάγει την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Σε μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αυτές οι επιδράσεις μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τι συμβαίνει όταν προσθέτουμε γάλα
Η προσθήκη γάλακτος σε οποιοδήποτε είδος τσαγιού αναιρεί όλα τα πιθανά οφέλη που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ομάδα δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το γάλα μπλοκάρει τα αντιοξειδωτικά, μόρια που καταπολεμούν την ασθένεια και βρίσκονται τόσο στον καφέ, όσο και στο τσάι και τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να υπόκεινται σε σφάλμα ανάκλησης, καθώς οι συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο λίγες ημέρες πριν από τη συνέντευξη. Επίσης, οι συμμετέχοντες από την Κίνα και τη Νότια Ασία αποτελούσαν το μεγαλύτερο δημογραφικό στοιχείο. Καθώς το τσάι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αυτές τις περιοχές, θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή μεροληψία.